På boligjakt i helgen?: Dette må du sjekke på visning

Ikke se deg blind på fancy interiør og styling i boligjakten. Dersom du skal på visning i nær fremtid er det helt andre egenskaper med boligobjektet du må fokusere på.

Balkonger populært. Når vi går på visning er balkong det som skaper mest positiv oppmerksomhet, det viser en fersk undersøkelse fra Meglerinnsikt/Nordic Housing.
Publisert: Publisert:

Boligmarkedet har startet for fullt på nyåret, og denne helgen har Finn.no 1305 visninger annonsert. Eiendomsmeglere landet rundt melder om stor interesse for boligene som ligger ute.

Les også:Full rulle på visninger

Å gå på visning om vinteren krever at du tar en ekstra god titt på boligen du ser på. Men du kan samtidig avsløre for eksempel dårlig isolasjon.

Les også:Derfor bør du starte boligjakten nå

Se etter uregelmessigheter. Er du på jakt etter ny enebolig i vinter, så bør du se etter om overflaten er jevn.

Sjekk nøye: Se særlig etter ujevnheter ute, hvis snøen har smeltet noen steder, men andre ikke, tyder det på dårlig isolasjon, sier takstmann Nils-Erik Christiansen.

– Forskjeller i overflaten ved at noen av områdene har frost og andre ikke, er ett tegn på luftlekkasjer. Se også etter om snøen har smeltet på taket, er den borte så er isolasjonen dårlig, det samme gjelder for bulkete takrenner. Det sier takstmann og partner Nils-Erik Christiansen hos Bygg og eiendomsrevisjon AS (BER).

Han sier videre at dersom boligen du ser på har veranda eller takterrasse, så sjekk hvordan avløpene er. Det skal være eget avløp og tett rekkverk.

– Er det kun kveldsvisninger eller mørkt ute, så spør gjerne etter en privatvisning på dagtid, oppfordrer Christiansen.

Dette må du se etter på visning

Fukt og fuktskader

 • Er membran og sluk i orden?
 • Sjekk fliser for sprekker, og er arbeidet pent gjort? Er det sprekker i de nederste flisene på veggen? Det kan bety at bjelkelaget som gulvet er støpt på, ikke har tålt tyngden.
 • Er det tilstrekkelig fall mot sluk?
 • Hva må gjøres med badet for å oppnå ønsket standard? Lag et anslag!

Les kurset:Sjekk fuktskader og strømproblemer

Ventilasjon

LES PAPIRENE: – Det er trist når noen ringer og klager på noe, og vi finner opplysninger i papirene som avslører det de klager på, kommenterer Fredrik Poulsen i Help forsikring. Her sammen med Dag Are Børresen til høyre.
 • Det skal være avtrekksvifte på bad, samt ventil/spalte i dør. Virker ventilasjon bra?
 • Hvordan renner vannet fra dusjen? Prøv!
 • Setningsskader?
 • Har det vært problemer med sopp eller skadedyr?
 • Når er dreneringen fra?


Les også: Sparte 8.500 kroner på boliglånet i samme bank

Vinduer/dører

 • Sjekk for fuktskader og trekk rundt vinduskarmer og dørkarmer.
 • Ser du vannlekkasjer, særlig i verandadører?
 • Forsøk å åpne og lukke vinduer litt forskjellige steder. Hvis de er trege, kan det tyde på at vinduene er fuktskadet.
 • Er vinduene punkterte (sjekk om det er kondens eller fuktighet mellom lagene)?


Isolasjon

 • Spør selgeren om det er isolasjon i veggene. Spør om hvor mange kilowattimer strøm eieren bruker i året, og eventuelt hvor mange liter olje som forbrennes. En gjennomsnittlig bolig i Norge forbruker energi tilsvarende 27.000 klWh per år. Er boligen oppvarmet med oljefyring, bør forbruket av strøm ligge ned mot 20.000.


Utvendig

 • Sjekk takrenner, er de rene og pene eller bulkete? Ser du skader i muren? Bulkete takrenner kan skyldes isdannelse vinterstid, noe som igjen kan skyldes fuktproblemer inne på loftet. Her må du spørre selgere og megleren!


Les mer her om utvendig kontroll her: Dette må du sjekke utvendig

Spør om:

 • Når ble blokken sist malet/pusset opp?
 • Hvordan er vedlikeholdsplanene i borettslaget/sameiet - finnes det noen?
 • Hvor stort vedlikeholdsfond finnes?

Les mer om:De farlige ordene i boligprospektet

Grav deg ned i spørsmål. Flere eneboliger har krypkjellere/blindkjellere. Dette er en del av huset som benyttes og sjekkes lite av beboerne.

– Desto viktigere er det å sjekke blant annet røropplegget. Finn ut om alt er slik som det skal, avslutter Christiansen.


Slik sjekker du hvor solen er om sommeren

Sjekk sommersolen! Med smarte app'er kan du sjekke solforholdene sommertid. Denne app'en viser for eksempel solforholdene - for hele året. Du justerer for dato og klokkeslett i app'en, så ser du hvordan solen står til enhver tid når du måtte ønske. Les mer om det her.


Selges som den er. Nesten alle brukte boliger i Norge selges «som de er». Det vil si at kjøperen overtar ansvaret for feil på eiendommen. For eksempel gjelder det feil kjøperen burde sett på visningen, som skjeve dører, skader på gulvbelegg og synlig soppbelegg på grunnmuren i kjelleren.

Men selgeren er ansvarlig for de mest alvorlige feilene. Dette ansvaret har ført til innføringen av eierskifteforsikring som beskytter selgeren og gjør det vanskeligere for kjøperen. Dette har i sin tur ført til boligkjøperforsikringen som sikrer boligkjøperen.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om