Må få penger hjemmefra: 1 av 4 trenger hjelp til boligkjøpet

De fleste nordmenn kjenner til kravet om å ha minst 15 prosent egenkapital ved boligkjøp, men hver fjerde må ha hjelp for å klare å innfri det. Det er det ikke alle som får.

Tungt kapitalkrav: Mange boligkjøpere vet ikke engang hvordan de skal klare å oppfylle egenkapitalkravet ved boligkjøp.

Foto: Scanpix
 • Karl Wig
 • Carsten Henrik Pihl
 • Varg Aamo (tek.no)
Publisert:

25 prosent. 11 prosent svarer at de vil innfri kravet med hjelp fra foreldre eller besteforeldre, mens 14 prosent svarer at de ikke vet hvordan de skal klare det. Det kommer frem i en undersøkelse Sentio har gjennomført for Fokus Bank.

– Det er naturlig at flere søker hjelp med kombinasjonen av høyere priser og strengere krav. Dette sier noe om hvor viktig foreldre og besteforeldre er for å få innpass på boligmarkedet, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank.

Har du spørsmål?Onsdag 22. august svarer Dine Pengers eksperter i nettmøte om unge og boligøkonomi. Send inn spørsmålet allerede nå!

Hun tror det kan bli et klasseskille mellom de som har ressurssterke foreldre og besteforeldre og de som ikke har det.

Fakta: Egenkapitalkravet på 15 prosent betyr at du i utgangspunktet får maksimalt 85 prosent av det boligen koster i boliglån, og må skaffe resten av pengene selv. For en leilighet til 2 millioner betyr det at du må legge 300.000 kroner på bordet, med mindre du stiller annen gyldig sikkerhet.

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl er enig.

– Samtidig synes jeg de unge må ta mye større ansvar. Det er fint og flott å få billetten til boligmarkedet av foreldrene, men du bør være beredt på å betale for den selv. Begynn å spare tidlig, oppfordrer hun.

«Vanskelig å se». Det var Finanstilsynet som innførte kravet til 15 prosents egenkapital ved årsskiftet. De er ikke med på at de strenge kravene er med på å skape klasseskiller:

Ikke klasseskiller: Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen mener at 15 prosentkravet ikke fører til klasseskiller, bare reduserer risikoen for gjeldsproblemer.

Foto: NTB Scanpix

«Det er vanskelig å se at tiltak som bidrar til å redusere risikoen for gjeldsproblemer for enkeltmennesker og ubalanser i norsk økonomi, skal føre til klasseskiller» skriver finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en e-post til Dine Penger.

Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt det er uheldig at folk finansierer boligkjøpet med pantsettelser, lån eller gaver fra andre.

«Finanstilsynet har ikke synspunkter på gaver som personer får eller gir», skriver Baltzersen, og viser til at de fokuserer på å sette retningslinjer for lånefinansiering fra bankene.

Slik blir egenkapitalkravet finansiert

14 prosent vet ikke hvordan de vil oppfylle egenkapitalkravet på 15 % for å låne til bolig, 11 prosent må ha hjelp av foreldre eller besteforeldre. Dette er svaret når 1010 nordmenn ble spurt «Hvordan vil du tilfredsstille egenkapitalkravet?»

Grafikk: Dine Penger

Klarer ikke spare selv. Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er ikke overrasket over tallene:

Forbruker-økonom Christine Warloe i Nordea.

Foto: Nordea

– Jeg sjekker jevnlig stemningen hos filialene når det gjelder dette temaet. Vårt inntrykk er at det nå er nesten umulig for å unge førstegangskjøpere å klare seg på egenhånd uten hjelp på en eller annen måte fra foreldre, sier hun.

Warloe forteller at Nordea ser at foreldre ofte stiller eget hus som sikkerhet, ogs at forskudd på arv brukes når foreldrene er mer bemidlet.

– Egenkapitalen som kreves ligger skyhøyt over det en gjennomsnittlig førstegangskjøper har klart å spare opp av egenkapital, sier Warloe til Dine Penger.

Seks av ti unge i Oslo. Før sommeren gjorde DNB en undersøkelse om finansieringen til unge mellom 18 og 34 år som har kjøpt egen bolig. Banken spurte hvorvidt de fikk økonomisk hjelp av foreldre til boligkjøpet.

Fire av ti sa ja totalt, mens i Oslo var det hele seks av ti som sa de fikk sponsing – en økning i forhold til året før.

– Jeg tror det kommer av egenkapitalkravet som nå har blitt 15 prosent, samtidig som boligprisene har steget kraftig i hovedstaden. Vi ser at det er veldig vanskelig for unge å komme inn i boligmarkedet, det er ingen tvil om, kommenterer forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Pressefoto: DNB

Halvparten måtte ha gitt tapt. Akkurat hvor stor utfordring unge har med å skaffe nok i egenkapital, kommer frem på DNBs spørsmål til unge som allerede har etablert seg i markedet, mange av dem mens kravet fortsatt var 10 prosent.

For hadde de klart det samme med dagens krav om 15 prosent egenkapital?

Hele 48 prosent av de spurte boligeierne svarte nei.

– Det viser at egenkapitalkravet er en stor byrde for unge. For mange blir det selve flaskehalsen som hindrer at man kan etablere seg med egen bolig, sier Sandmæl.

Hun holder jevnlig foredrag på ungdomsskoler og videregående skoler, og forteller at nesten ingen der tenker over at det kreves sparing for å få råd til boligkjøp.

– Når man ikke er klar over hva som skal til, skjønner jeg veldig godt at mange ender med å stå på klar bakke. Det bare bekrefter at privatøkonomi er nødt til å komme på norske timeplaner, mener Sandmæl.

Les også: Ny nettside skal hjelpe unge til boligkjøpet

Slik kan man oppfylle egenkapitalkravet

 • Forskudd på arv: Hver forelder/besteforelder kan gi 470.000 kroner arveavgiftsfritt som engangsgave. Passer godt som egenkapital til bolig. Les også: Slik sparer du arveavgift
 • Arveavgiftsfri årlig gave: Hver forelder (besteforelder) kan gi inntil 1/2 G årlig i arveavgiftsfri gave. (Beløpet inkluderer bursdagsgaver etc.)
 • Studiestøtte: Foreldre (og besteforeldre) kan gi støtte til studenter. Støtten må gis jevnlig, og må brukes opp.
 • Familielån: Den som skal kjøpe kan låne av familiemedlemmer, til gunstig rente. Les mer her: Familien: Din nærmeste bank

Dette skal dere ikke gjøre:

 • Låne sammen: Dårlig ide, fordi dette blir for risikabelt for foreldre. Usikkert om barna betaler sin del.
 • Eie sammen: Dårlig ide av skattemessige årsaker. Foreldrene må betale 28 prosent gevinstskatt når dere del selges.

Spør ekspertene i nettmøte

Spør ekspertene: 22. august har Dine Pengers eksperter nettmøte om unge og boligmarkedet. Still spørsmålene her

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Disse vil lempe på egenkapitalkravet: Vil gjøre det lettere for unge å kjøpe bolig

 2. 4 av 5 trenger hjelp fra foreldre til første bolig

 3. Vil hjelpe barna inn på boligmarkedet: Over halvparten får hjelp av foreldre

 4. Les ekspertenes tips: Slik utnytter du verdistigningen på boligen

 5. Kristel (25) sparte 10.000 i måneden - kjøpte leilighet uten hjelp