- Ikke tryggere med variabel strømpris

Espen Abrahamsen byttet fra variabel strømpris til spotpris. Spotpris er ikke farlig, det sikrer deg laveste strømpris, mener den prisbevisste strømkunden. Her er de billigste kraftleverandørene.

BYTTET TIL SPOT: Espen Abrahamssen (38) fra Oslo byttet til spotpris og fikk lavere strømregning. Foto: Johan Nordstrøm, Dine Penger
Publisert:

- Flere kraftleverandører sier at variabel strømpris er tryggere enn spotpris. Det er det ikke, sier Espen Abrahamsen (38) fra Oslo.
Abrahamsen har byttet til spotpris og får strømregning hver måned og blir fakturert en månedlig spotpris med et lavt påslag.
- Jeg vil betale den reelle prisen uten skjulte påslag enkelt og greit. Derfor har jeg valgt spotprisavtale, sier Espen Abrahamsen.

LES OGSÅ:

Styr unna rådyre strømavtaler

Spotpris er ikke farlig

Enkelte er redde for spotpris og tror at den svinger så mye. Men alternativet variabel pris svinger omtrent like mye. Dette viser kurvene nedenfor.
Dine Pengers hovedråd er at man skal velge spotavtale, for prisen ligger et par øre under variabel pris.
Et par øre pr kilowattime høres kanskje lite ut. Men siden du bruker strøm gjennom hele livet, blir besparelsen stor over tid.

Du sparer titusener gjennom livet

Du tjener mellom 25.000 - 65.000 kroner gjennom et helt liv på å velge spot.
Dine Penger anbefaler at du velger spotpris-avtaler som er med på Konkurransetilsynets prisliste. Disse er nemlig forpliktet å bruke en uveid spotpris som innhentes fra kraftbørsen Nord Pool.
I tillegg anbefaler Dine Penger at du velger spotpris-avtaler der kraftleverandøren legger til grunn faktisk målt strømforbruk i fakturaene og fakturerer etterskuddsvis.

IKKE TRYGGERE MED VARIABEL: Det er en myte at variabel strømpris beskytter deg mot høye strømpriser. Kilde: SSB. Grafikk: Dine Penger

LES OGSÅ:

Slik fyrer du smartest

Gratis å bytte

Det koster deg ikke noe å bytte strømleverandør. Det er nemlig forbudt å ta byttegebyr.

Enkelt å bytte

Gå inn på nettsidene til leverandøren. Det er enkelt. Kun et skjema som skal fylles ut. Du kan også ringe eller skrive brev til flere leverandører.

LES OGSÅ:

Nye strømsoner vil gi lavere strømpriser

Dine Penger har valgt ut Norges beste spotprisavtaler

Oversikt over de billigste kraftleverandørene:

1) Kunden må ha et forbruk over 8000 kWh/år for å bli fakturert etterskuddsvis basert på faktisk målt forbruk. 2) Produktet gjelder ikke næringskunder. Du betaler påslaget som vises i oversikten pluss månedlig spotpris fra Nord Pool inkludert evt. avgifter og i tillegg nettleie. Kilde: Konkurransetilsynet.no og Dine Penger.

Dine Pengers krav til hvilke leverandører som kan anbefales
* Lav pris
* Landsdekkende spotprisavtale
* Oppfylle kravene til å være med på Konkurransetilsynets prisoversikt
* Leverandøren skal legge til grunn faktisk målt strømforbruk i fakturaene og fakturerer etterskuddsvis. Dermed er det ikke noen risiko for rentetap. Og dermed er alle strømproduktene i listen sammenlignbare, noe som er viktig når man skal vurdere hvilke som er billigst.
Tallene i denne tabellen viser påslag på spotprisen ved 20.000 kWh pr 18. november. Vi har omregnet til påslag i øre pr kWh. Spot-produktene er rangert etter lavest påslag ved forbruk 20.000 kWh.

Publisert:

Her kan du lese mer om