Rentefesten fortsetter: Spår fem år med lave renter

Ekspertene mener nordmenn kan se frem til flere år med billige lån. Lave renter globalt gjør det umulig for Norges Bank å heve renten, sier Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

LAV RENTE: Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er en av flere sjeføkonomer som hevder at Norges Bank må holde den svært lave renten lav en god stund fremover.

Foto: Fotograf Ørnelund As
Publisert:

På en pressefrokost om boligmarkedet hos Sparebank 1, la sjeføkonom Elisabeth Holvik frem bankens forventninger til utviklingen i renten:

– Uroen ute sikrer lave renter i Norge de neste fem årene, sier Holvik.

Hun forklarte at krisen i Europa, gjør det vanskelig for Norges Bank å heve renten.

– Det vil ta mange år før vi får en bærekraftig utvikling i Europa, sier Holvik og spår at 2013 vil bli et dramatisk år.

LES OGSÅ: Nå stiger fastrenten

Lenge til normalrente. Et «normalnivå» tilsier en rente på rundt 4-5 prosent. Nå er styringsrenten til Norges Bank på 1,5 prosent.

I den siste pengepolitiske rapport måtte Norges Bank nedjustere prognosene fremover:

«Analysen innebærer en styringsrente på dagens nivå til over årsskiftet, og at renten deretter gradvis øker mot et mer normalt nivå» skrev Norges Bank i oktober.

Men Holvik tviler på at Norges Bank vil nå sine ambisjoner om nomalrente på en stund:

– Norges Bank vil ikke greie å sette renten opp til et normalnivå på en god stund, hevder Holvik.

LES OGSÅ: Slik flår bankene deg

Umulig å heve. Holvik minner om at markedene internasjonalt er preget av kraftig stimulering, det er distanse mellom priser og fundamentale forhold: og usikkerhet omkring reell verdi.

Hun påpekte også at landenes kamp om å få bukt med gjelden, samt aldring av befolkningen vil begrense vektsutsikter og avkastning i årene fremover. Alt dette vil føre til lave renter internasjonalt.

– Lave renter globalt gjør det «umulig» for Norges Bank å heve renten, sier Holvik.

I Norge vil også norske husholdningers gjeldsvekst og sterk kronekurs kunne begrense Norges Banks mulighetsrom.

LES OGSÅ: Nå kan du bli en boligvinner

Liten fare rentesjokk. Heller ikke DNB har noen tro på at Norges Bank vil nærme seg en normalrente de nærmeste årene.

– Det skal mye til at vi får markert høyere renter hjemme når situasjon internasjonalt er så svak, sier Knut Magnussen som er seniorøkonom i DNB Markets.

Han påpeker at det er liten fare at norske husholdninger blir rammet av et rentesjokk de nærmeste årene. DNB Markets spår uendret rente frem til høsten neste år. Deretter vil renten gradvis bevege seg oppover mot en styringsrente på 3,25 prosent høsten 2015.

– Vi kan nå en normalrente midt i 2016 gitt at våre prognoser materialiserer seg, men dette er basert på strenge forutsetninger. Det innebærer en gradvis forbedring av situasjonen internasjonalt, sier Magnussen.

LES OGSÅ: Bankene krever at du tåler rentesjokk


Tips: Betal ned!

Dine Penger mener du bør utnytte den lave renten til å betale ned ekstra på boliglånet.

GJELDFRI: Dine Penger har beregnet hvor lang tid det tar før du kan bli gjeldfri. LES MER om det her.

Her kan du lese mer om