Giske: - Jeg har ikke tatt i Olsø-saken med ildtang

Trond Giske tar ikke selvkritikk i Entra-saken.

KOMMENTERTE VENNENS TOPPJOBB: Nærings- og handelsminister Trond Giske.

Håkon Mosvold Larsen
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Næringsminister Trond Giske tar ikke selvkritikk i Entra-saken, men gir Entra-styret indirekte kritikk for at hans personlige venn får for høye lønn.

I Aktuelt på NRK 2 onsdag kveld ble Giske intervjuet om sin rolle i saken om den omdiskuterte ansettelsen av hans venn Rune Olsø som ny konsernsjef i statlig eide eiendomsselskapet Entra.

Les også: Høyre-Sanner om Entra-styret: - En partiansettelse med milliongevinst

På spørsmål om han har hatt noe med ansettelsen å gjøre, svarte han:

- Nei. Jeg har vært inhabil i den saken i et halvt år.

Inhabil i april

Bakgrunnen for det er at Olsø ble konstituert som konsernsjef da forgjengeren gikk i protest. Ifølge Giske foretok da lovavdelingen en betenkning som konkluderte med at hans vennskap med Olsø var av en slik karakter at han var inhabil.

- Jeg har ikke rørt i den saken med ildtang, sier han.

Han forklarer bakgrunnen for at det tirsdag ble utnevnt settestatsråd i saken med at uenigheten om ansettelsen er noe han ikke kan håndtere på grunn av hans inhabilitet i forhold til Olsø.

Les også: Solhjell går inn for Giske i Entra-saken

- Helt urimelig

Men Giske ga ikke noe varmt forsvar for lønnen på over fire millioner i året til vennen Olsø på direkten på NRK onsdag kveld.

- Lønninger som gir folk 150.000 til 200.000 kroner netto inn på konto i måneden er helt urimelig, sier Giske.

Det høye lønnsnivået i Entra er et tema som kan komme opp når Næringsdepartementet skal evaluere Entra-styrets arbeid til våren.

- Suverent styre

Giske understreket at det er styrets suverene ansvar å foreta ansettelse av administrerende direktør i selskapet, og at det var noe av grunnen til at det ikke er utnevnt en settestatsråd i saker som omhandler Entra tidligere.

E24 avdekket tidligere onsdag at Næringsdepartementets beslutning i vår om å redusere styret fra ni til syv medlemmer banet veien for ansettelsen av Oslø.

Endringen medførte at de aksjonærvalgte styremedlemmene Ottar Brage Guttervik og Ketil Fjerdingen, sammen med de ansattes styrerepresentanter, var i flertall da Olsø ble ansatt.

Giske kommenterte ikke denne endringen konkret i NRK-programmet, men avviste å ha bidratt til Olsøs ansettelse gjennom valg av styremedlemmer.

Hans folk stemte mot

- Flertallet av de jeg har valgt inn stemte mot Olsø. Styremedlemmet jeg valgte inn i vår var også mot, sier Giske.

I vår ble Siri Hatlen valgt inn i styret og etterhvert valgt til styreleder i Entra-styret. Hun var blant de styremedlemmene som stemte mot da Olsø ble ansatt.

Det er reist spørsmål ved om Fjerdingens relasjon til Olsø er av så vennskapelig karakter at det gjør han inhabil i saker som omhandler Olsø.

- Ikke personlig venn

I en e-post til E24 tidligere onsdag formidlet Næringsdepartementet Giskes kommentar om sin relasjon til Fjerdingen.

- Det finnes ingen inhabilitetsproblematikk mellom Fjerdingen og meg. Fjerdingen er ikke en personlig venn av meg heller, sier Giske i e-posten.

Fjerdingen og Olsø har avvist at deres relasjon er av en slik karakter at det oppstår inhabilitet.

Les også: Styreendring banet vei for Olsø til sjefsjobben

I e-posten kunne ikke departementet svare på hva som utløste beslutningen om å redusere antall styremedlemmer fra ni til syv utover at det er statsråden selv som er ansvarlig for de forslag som fremmes for og besluttes i generalforsamling.

Les også: Olsø kan ende opp uten en krone i sluttpakke

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Spørsmålene deikke vil svare på

  2. Sier han ikke kjente til vårens «kuppforsøk» i Entra-styret

  3. Innkaller til pressekonferanse om Entra

  4. Rune Olsø: - Opplysninger jeg ikke kjenner meg igjen i

  5. Giske ble varsletom kuppforsøk før hanendret styret