Så langt må du dra for dobbelt så stor bolig

- Du kan gå fra en toroms til en fireroms eller enebolig hvis du er villig til å bo en halvtime fra Oslo, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik.

FLYTT UT: Tormod Boldvik opfordrer folk til å flytte ut av byen, da kan du få mye mer for pengene.
Publisert:

Nye tall viser ikke overraskende at hovedstaden er det dyreste stedet å bo i Norge. Der må du ut med 42.500 kroner kvadratmeteren, og i den populære bydelen Frogner ligger prisen på hele 57.900 per kvadratmeter for en leilighet.

Les også: Ny boligprisoppgang i juli

Er du derimot villig til å flytte ut av byen, er det adskillig lavere priser. Med unntak av Asker (35.700) og Bærum (40.100), viser en oversikt fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) at du får mye mer for pengene kun en halvtime utenfor byen.

Halv pris

Nedre Romerike rommer blant annet Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal og Fet, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris ligger på 29.100 kroner. I Follo går boligene for 31.200 kvadratmeteren, og i Drammen 26.200.

Les også: - Må bygge flere boliger rundt Oslo

Drar du derimot enda litt lenger fra Oslo kan du nesten halvere boligprisen, som på Øvre Romerike (24.400), i Østfold (20.300), eller Vestfold (22.300).

- Prisene er betydelig lavere hvis du kommer fra storbyen og flytter ut. Et hus som koster 6 millioner i Oslo får du fort for 3 millioner hvis du er villig til å reise litt, sier Boldvik.

Likt i andre storbyer

Samme tendenser finner vi på Vestlandet. I Stavanger må du ut med 39.600 kvadratmeteren, mens det i Sandnes koster 34.600, og tallet for øvrige deler av Rogaland er 26.400.

I Bergen er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 32.100. I Hordaland forøvrig er man nede i 23.700 kroner.

Trondheim er i lik situasjon, med 31.800 kroner kvadratmeteren som gjennomsnitt, mot resten av Trøndelag som ligger på 21.000.

Saken fortsetter under bildet

En må ikke reise langt for å bytte ut liten leilighet i Oslo med dette.

Store interne forskjeller

Innad i byene er det også store forskjeller.

Mens kvadratmeterprisen for en leilighet i sentrale St.Hanshaugen bydel i Oslo ligger på 53.200, er prisen nede i 31.200 på Søndre Nordstrand og 29.800 på Stovner.

Les også: SSB: Bygges færre boliger i Norge

I Bergen varierer prisene med 10.000 per kvadratmeter fra Bergenhus/Årstad til Arna/Åsane.

- Unge vil ikke flytte

Problemet er ifølge Boldvik at de unge og nyetablerte vegrer seg for å flytte ut av bysentrum.

- Vi merker at folk har begynt å se på mulighetene, men det er vanskelig å motivere studenter og unge, nyutdannede til å flytte ut av byen. Da vil de heller bo hjemme, sier Boldvik.

Han sier det er de nest yngste som flytter, gjerne par som nettopp har fått barn.

FØLGER MARKEDET: Nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) presenterte boligprisstatistikken for juli onsdag.

- Det er ikke rart de ser ut av byen når de kan få rekkehus istedenfor fjerde etasje i en gammel bygård.

- Godt marked

Mens prisene er lavere utenfor storbyen er prisveksten likevel tilnærmet det samme.

- Inntrykket vårt er at prisutviklingen har vært ganske bra i hele landet, til og med steder man forbinder med å være langt unna pressområdene. Det er kamp om å få tak i gode boliger over alt, sier nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Leif J. Laugen.

I Rogaland, Hordaland og Trøndelag har prisene steget med 6 prosent fra i fjor. I Tromsø stiger de fem, mens resten av Nord-Norge har hele 8 prosent prisvekst.

Drammen topper listen med 11 prosent vekst.

- I hele Akershus og Buskerud er det god utvikling. Det er først når du kommer til Østfold og Vestfold det er tydelig mindre prisstigning og aktivitet, sier Laugen.

Les også


Boligutbygger vil bygge på vestkantenBoligkollaps i Oslo kommuneStudenter i Stavanger laget konteinerhybelFrykter norsk boligkatastrofeSSB: Bygges færre boliger i Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om