Nordmenn trosser priskrigen: – Forventer at salget blir bedre enn i fjor

Dagligvarekjedene har varslet priskrig og selger julepølser til tre kroner pakken. Men noen nordmenn velger allikevel å legge mange hundrelapper i julemiddagen. Flere og flere ønsker nemlig litt ekstra luksus på bordet.

EKSKLUSIVT: Mange velger å kjøpe ekstra fin mat til julemiddagen.
Publisert:

– Det står folk utenfor når vi åpner om morgenen.

Det forteller Jan Strøm-Larsen, som er daglig leder for den anerkjente slakterbutikken Strøm-Larsen på Thorsov i Oslo.

I julemåneden selges det ribbe, pinnekjøtt og juleskinke for mange tusen kroner, og køene rekker ut av lokalet.

Til tross for at alt fra marsipan og surkål til pølser og brus har blitt solgt til godt under halv pris i dagligvarebutikkene de siste ukene, finnes det en stor gruppe nordmenn som foretrekker å unne seg litt mer luksus i julen. Og de blir stadig flere.

Les også

Luksusmat-butikkene lever fett på nordmenns julevaner: - Hadde ikke klart oss uten julen

Ifølge Strøm-larsen er desember den viktigste måneden for bedriften.

– Vi omsetter for fire ganger så mye i desember som vi gjør resten av året. Vi forventer at salget blir enda litt bedre enn i fjor.

Rekorduke på Lillehammer

E24 har spurt luksusmat-butikker i flere byer i landet om hvor viktig desember er for deres virksomhet. Samtlige beskriver en betydelig større pågang før jul enn ellers i året.

På Lillehammer driver Patrick Pedersen butikken Unikat. Butikken startet opp med salg av ulike matvarer først i vår, og desember-salget har tatt en uventet vending for deleier og daglig leder Pedersen.

– Bare den første desemberuken omsatte vi for like mye som vi vanligvis gjør på en måned, sier han til E24.

– Vi hadde absolutt ikke forventet dette.

Pedersen forteller at det er spesialkaffe, sjokolade og norsk spekemat som virkelig får salget til å peke oppover.

Samme nivå som i fjor

Hos Lerøy Mat i Bergen sentrum ligger omsetningen hittil i desember på samme nivå som på tilsvarende tidspunkt tidligere år, forteller daglig leder Hans Karlsen.

– Vi merker alltid mer pågang i desember, sier Karlsen til E24.

HEKTISK: Slakterbutikken Strøm-Larsen på Torshov har lange køer i lokalet.

– Det går for eksempel en del pinnekjøtt, ekstra bakervarer, krydder, sennep og sild, en del varer som øker salget veldig. Det går også en del sukkervarer, som sjokolade og konfekt.

Les også

Listhaug hyller priskrigen på julemat

Karlsen regner med å selge omtrent 2500 kilo pinnekjøtt, totalt med alle typer.

Kokelår er også populært i vest, og det håper de å selge 2000 kilo av.

– Vi er veldig heldig som selger bra hele året. Vi ligger midt i Bergen sentrum og får derfor en del turister innom i sommermånedene. Men det er alltid veldig kjekt med en god desember, selv om vi ikke er like avhengig av det som jeg vet mange andre er, sier Karlsen.

Forventer vekst på nærmere 20 prosent

På Skøyen i Oslo ligger Maschmanns Matmarked. Ifølge butikksjef Egil Nordeide håper butikken å oppnå en vekst på nærmere 20 prosent som følge av julehandelen.

Les også

Norske juletreprodusenter frykter ikke plasttrær

– Vi forventer en bedre desember enn i fjor, og en minimum vekst på 12 prosent. Jeg tror vi vil ligge tett opp under 20-tallet. Det er vår forventning, basert på veksten vi har hatt, kombinert med bedre produkter og bedre service.

Ifølge Nordeide er det ikke bare ribbe og pinnekjøtt det selges mye av. Kundene kommer også for mandler, hasselnøtter, sjokolade, gravlaks og sild.

Lerøy Mat oppgir at det rimeligste alternativet for pinnekjøtt går for 199 kroner kiloen. Hos Strøm-Larsen kjøper du pinnekjøtt for 320 kroner kiloen, eller 400 kroner for økologisk pinnekjøtt, mens vanlig tynnribbe ligger på 145 kroner kiloen. Maschmanns Matmarked selger ribbe for 215 kroner kiloen, og pinnekjøtt fra Vikedal til 599 kroner kiloen. Hos Unikat på Lillehammer selges ribbe av frilandsgris for 200 kroner, mens en kilo pinnekjøtt, røkt og urøykt, går for 359 kroner kiloen.

Les også

Eksperter tror bankkortet vil forsvinne

Les også

Disse grønne skatteforslagene vil du merke på lommeboka

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

Publisert: