Kunnskapsministeren om ungdomsgjeld: – Bankene bør gå i seg selv

Det er viktig at man ser på praksisen til de store bankene når det gjelder kredittkort og forbrukslån, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

INKASSOGJELD: – Kredittkort er ofte verktøyet for å få inkassogjeld, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Samtidig mener han at grunnen til at mange havner i pengeproblemer, henger ofte sammen med andre problemer.

Håkon Mosvold Larsen
Publisert:,

– Bankene bør gå i seg selv og se på hvordan de markedsfører kredittkort, sier Røe Isaksen til E24.

– Vi kjenner til at det har vært studentpakker med kredittkort, og kredittkort markedsføres som gratis penger, forteller Høyre-politikeren, og understreker at han mener det ikke bare er små aktører som aggressivt markedsfører tilbud om kredittkort og forbrukslån overfor unge kunder.

Uttalelsene kommer etter et seminar om innføring av privatøkonomi i skolevesenet. Røe Isaksen benyttet anledningen til å snakke om ansvaret bankene også har for å sørge for at unge kunder ikke havner i økonomisk trøbbel.

– Det er viktig at man ser på praksisen også til de store bankene når det gjelder kredittkort og forbrukslån, sier han til E24.

Kunnskapsministeren viser til at han har sett eksempler på at kredittkort markedsføres som en måte å få mer penger til forbruk.

DNB-sjef Rune Bjerke.

Jon Olav Nesvold

– Mange vet ikke hvor dyre kredittkort og forbruksgjeld faktisk er. Ting du kjøper på avbetaling blir mye dyrere enn om du betaler med dine egne penger.

Les også

Monika gruet seg til å fortelle om sine økonomiske problemer

DNB avsluttet omstridt praksis

DNB og tidligere Postbanken hadde tidligere en studentpakke der alle studenter fikk kredittkort, selv om de ikke ba om det.

I dag er det ikke slik lenger, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.

– Hvorfor snudde DNB i denne saken?

– Det ble en diskusjon om unges lånefinansierte forbruk. Det var viktig for oss å stille ungdommene foran et aktivt valg. Nå må du aktivt be om å få kredittkort. Slike pakker er også blitt i strid med retningslinjer fra Finanstilsynet, sier Bjerke til E24.

Samtidig viser han til at ni av ti unge som søker kredittkort og forbruksfinansiering i DNB får avslag.

– Vi har en ganske streng praksis i forhold til forbrukslån. Jeg vil hevde at en del av de nye aktørene har lugubre metoder for markedsføring av kredittkort og forbrukslån, sier Bjerke til E24.

Han understreker samtidig at enhver må tenke over hva som er riktig forretningsmodell.

Les også

Utlånsundersøkelsen: Bankene venter strammer kredittpraksis

– Glemt verdien av å spare?

– Vi som tilbyr kredittkort må absolutt gjøre det på en ansvarlig måte, fortsetter Bjerke overfor E24.

– I DNB har vi en samtale med 18-åringene før de får tilgang til kreditt, og de få unge som kvalifiserer til kredittkort får veldig lave kredittgrenser. De aller fleste under 25 år får avslag i DNB når de søker om korte kreditter hos oss, nettopp fordi dette er en sårbar gruppe, sier Bjerke til E24.

Statsråd Røe Isaksen peker også på at vi lever i et samfunn der det er en stor oppsamling av verdier i foreldregenerasjonen, og overføring av store verdier til barna.

– Dette har ført til at mange ikke trenger å jobbe like hardt for å spare til sin egen første bolig som tidligere generasjoner. Det kan hende at vi har glemt verdien av å spare, sier ministeren.

Les også

Reagerer sterkt på barne-reklamering for forbrukslån

Les også

OBOS-sjef bekymret: Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort

Les også

Skrinlegger offentlig gjeldsregister