Meglertopp om boligprisene i Oslo: – Har kommet ut av kontroll

NEF-sjefen maner til dugnad for å stagge tosifret tolvmånedersvekst for Oslo-boliger.

BEKYMRET: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF, forstår at Norges Bank har en vanskelig jobb, men er redd for rentekuttenes boligeffekt.
Publisert:

– I Oslo er prisutviklingen kommet ut av kontroll, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Denne våren har boligtilbudet i hovedstaden vært mye dårligere enn normalt.

Det har ikke boligetterspørselen. Den holder seg høy på netto innflytning, rentefest i bankene og få tegn til at oljebremsen lammer Østlandet.

Det får store meglerkjeder til å fortelle om nok en ellevill boligmåned i Oslo.

Og det får meglerkjedenes egen forening til å melde om enda brattere årsvekst i boligfasiten for april:

Boligene i Oslo er nå 10,5 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

– Vanskelig å se hva som bryter trenden

– Markedet i Oslo nå er hett, det har bare forsterket seg, sa Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer da han presenterte den ferske statistikken.

Aldri før har det vært så få Oslo-boliger ute for salg på denne tiden av året enn nå, ifølge tallene.

– Vi har lenge advart mot at miksen av lav styringsrente, lavt utbud og sterk etterspørsel vil drive frem pris- og gjeldsspiraler i dette markedet, kommenterer Geving.

– I Oslo er det et skrikende behov for mer boligbygging. Ut over å styrke tilbudssiden er det vanskelig å se hva som skal bryte trenden i Oslo-markedet.

Les også

Ferske boligpristall: Boligprisene steg i april

– Vi trenger en storsatsing

En oljebrems-lammelse med sterk ledighetsvekst vil ifølge NEF-sjefen kunne stagge boligprisveksten, men er ikke ønskelig – og ser uansett ikke ut til å skje.

– Enn så lenge har østlandsområdet fått et økonomisk oppsving som følge av den lave kronekursen. Vi trenger en storsatsing i Oslo, sier meglertoppen.

– Hva ser du for deg?

– At man klarer å øke byggetakten vesentlig i forhold til i dag. Det handler om at politikerne klarer å tilrettelegge, og at utbyggerne svarer med å sette i gang byggeprosjekter.

– Dette har det vært snakket om lenge?

– Ja. Utbyggerne har bedt kommunen sette ned en komité for å få fart på boligbyggingen. Det begynner å bli en stund siden. Det har ikke skjedd noe så langt.

Les også

Sjeføkonom om boligprisveksten: - Ikke tegn til at oljenedturen sprer seg

Advarer mot Stockholm-tilstander

– Sier du at politikerne har sviktet?

– Nei, det er for tidlig å felle en dom, for det nye bystyret har sittet så kort. Det tar tid å bli varm i trøya. Men det må snart begynne å skje noe, for slike satsinger tar lang tid. Og i mellomtiden har vi historisk lavt boligtilbud i Oslo.

– Det gjør at prisene vokser altfor raskt. Og det vil trolig bare fortsette. Jeg registrerer hva som skjer i Stockholm: Der er årsveksten oppe i 20 prosent i enkelte bydeler, advarer Geving.

20 prosents årsvekst er det meglerkjeden Eie nå noterer seg etter at april-salget er unnagjort. 92 solgte boliger fikk en gjennomsnittlig salgspris på 5.742.643 kroner.

Det er over én million mer enn snittboligen Eie solgte i april i fjor.

Vil ha E6-lokk

Meglertoppen mener offensive planer for boligbygging må gå hånd i hånd med en stor infrastruktur-satsing:

– Legg lokk over E6 og Furuset, og legg til rette for boligbygging hele veien fra indre by og oppover til Alnabru og Groruddalen. Her er det mye ledig areal, og det går an å gjøre en storsatsing. I indre by er det ikke så mye å hente. Det er allerede veldig tett, sier Geving.

– Hadde man virkelig tatt sats og laget attraktive byrom og miljøer, tror jeg det på sikt hadde blitt mer attraktivt for unge å bosette seg utenfor sentrum, slik man har sett i andre byer i Europa.

Les også

Sjeføkonom om boligprisveksten: - Ikke tegn til at oljenedturen sprer seg

Les også

Ferske boligpristall: Boligprisene steg i april

Les også

Selger Oslo-boliger én million dyrere enn i fjor

Publisert:

Her kan du lese mer om