Historien om hvordan «Flowing Hair» ble verdens dyreste mynt

En helt spesiell historie er ikke nok for å kapre den gjeve førsteplassen. Drømmemynten er nå på en snarvisitt i hovedstaden.

EKSKLSUIVT BESØK: Verdens dyreste mynt og USAs uavhengighetserklæring står i helgen side om side på Historisk museum i Oslo. Styreleder i Samlerhuset Ole Bjørn Fausa med professorene Håkon Roland og Svein Gullbekk viser stolt frem objektene.

Erik Five Gunnerud
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Enestående, ikonisk status og en helt spesiell historie, er kriteriene for at prisen skal ta av for mynter, sier Svein Harald Gullbekk til E24, professor i numismatikk og historie ved Universitet i Oslo.

Han betegner mynten «Flowing Hair Silver Dollar» fra onsdag 15. oktober 1794, som nå er på Norges-besøk, som en drømmemynt. I tillegg til å oppfylle alle kravene har den heller aldri vært i sirkulasjon, kun ført fra en person til en annen gjennom gaver eller utmerkelser og i auksjoner.

– I USA er hele 30 millioner mynter klassifisert og denne er rangert som nummer en, sier Gullbekk.

– Finnes det noe tilsvarende drømmemynt i Norge?

– Ja, det er den første store norske sølvmynten preget ved Gimsøy kloster i Skien anno 1546. Den finnes i 10-15 eksemplarer og selges gjerne for over en million kroner.

– Den fineste

– Hvorfor så høy markedsverdi på mynten?

– Det er den fineste av alle kjente eksemplarer av den første dollarmynten som finnes, og det er den aller første mynten fra USA. Det er dermed starten på historien om verdens største valuta, den amerikanske dollaren, sier Ole Bjørn Fausa til E24, styreleder og grunnlegger av Samlerhuset.

Det er en tydelig stolt Fausa som forteller E24 om «Flowing Hair Silver Dollar», mynten som er bedre kjent som verdens dyreste og som nå er i Oslo.

– Denne mynten er mest sannsynlig en gave til den daværende amerikanske presidenten George Washington, sier Fausa.

Washington var i tillegg skaperen av det amerikanske myntverket.

PÅ NORGESBESØK: Verdens dyreste mynt «Flowing Hair Silver Dollar» er på Europa-turné, og kan fra fredag ettermiddag til søndag klokken 16 sees inne på Historisk museum i Oslo. Hovedstaden er en av åtte byer mynten skal innom før den returnerer til USA.

Stack´s Bowers Galleries og Samlerhuset

Vestlandske aner på kjøper

Og i 2013 gikk «Flowing Hair Silver Dollar» under hammeren i New York. Inne i auksjonshuset Stack’s Bowers gallerie har flere titalls potensielle budgivere møtt opp til auksjon torsdag 24. januar. Utenfor viser New York seg fra sin beste side med et flott vintervær.

Blant deltagerne er Bruce Morelan.

Den anerkjente myntsamleren sies å ha den fineste samlingen av tidlige amerikanske mynter i verden, og manglet kun kronen på verket idet han kastet seg inn i budrunden.

Idet han la inn budet på 10.016.875 dollar, tilsvarende 90 millioner kroner etter dagens kurs, ble det stille i salen. En verdensrekord ble satt – og den sitter fortsatt – aldri før hadde en mynt blitt solgt til en høyere pris.

En barndomsdrøm gikk i oppfyllelse. Morelan hadde gjennom hele livet drømt om å få denne mynten i hende.

Sjeldenhet, kvalitet og den første i sitt slag hadde trigget budet hos Bruce Morelan. Han var ifølge forretningspartneren Laura Sperber villig til å gå enda litt høyere i pris, skrev nettavisen coinweek.

Vestlandske aner på kjøper

– Hva var utropsprisen?

– Utropsprisen var på 2,2 millioner dollar og var kunstig lav. Det gjøres for å skape ivrige budrunder fra start, sier styrelederen i Samlerhuset.

– Kjøperen må jo være blant de rikeste i USA?

– Han er ikke i samme liga med Warren Buffett, men han er veldig velstående og han har vestlandske aner, sier Fausa med et stort smil om munnen - han er selv fra Vestlandet.

Bruce Morelans tippoldefar utvandret til USA fra en bygd ikke langt utenfor Bergen.

Myntens mystiske side

Tilbake til mynten. Hva som skjedde med mynten i årene mellom 1794 og 1870, forblir en av historiens ubesvarte spørsmål. Fausa tror at etterkommere etter George Washington på ett tidspunkt kan ha solgt mynten til en amerikansk myntsamler.

– I 1870 dukket mynten opp til auksjon, og ble den gang solgt for 1.250 dollar. Det var mye penger for en mynt også den gang, sier Fausa.

Sølvdollaren ble produsert i Philadelphia i et opplag på kun 1.758 mynter. Navnet «Flowing Hair» henviser til myntens motiv av frihetsgudinnen og hennes blafrende hår.

Philadelphia var på den tiden hovedstaden i USA med 28.000 innbyggere, forteller Gullbekk.

I videoen nedenfor skildrer Svein Gullbekk, professor ved Historisk museum, historien om den amerikanske sølvdollaren. Videoen er utført i samarbeid med Samlerhuset.

– Verdens tredje viktigste dokument

I helgen kan «Flowing Hair Silver Dollar» sees sammen med det som av flere historikere betegnes som det viktigste dokumentet etter Bibelen og Koranen, Den amerikanske uavhengighetserklæringen på Historisk museum, ifølge Fausa.

– Det har aldri vært utenfor USA og Storbritannia før nå. At mynten og erklæringen for første gang er samlet, er nesten ikke til å tro. De er ikke skikkelig vist frem i USA en gang, avslutter Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

Les også

Dette er verdens dyreste mynt

«Double eagle»

Den neste mynten som kan gå høyt i en budrunde er «Double eagle» fra 1933, en mynt laget av gull.

– Da presidenten frikoblet gullet fra dollaren (gullstandarden) ble det forbudt for enkeltpersoner å eie gull. Beslutningen ble tatt rett etter at USAs myntverk var ferdig med produksjonen av gullmynter med årstallet 1933. Det ble besluttet at disse skulle smeltes ned, men en utro tjener fikk lurt unna noen få mynter. En av disse myntene ble kjøpt av kongen av Egypt kort tid senere, og FBI ble koblet inn, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

ATTRAKTIV: Gullmynten "Double Eagle" skulle ødlegges, men noen mynter ble spart og solgt til store summer flere tiår senere.

Matt Rourke AP

Han legger til:

– Under et raid på hotellet Waldorf Astoria i New York fikk de for noen få år siden tak i mynten og beslagla den. En rettssak fulgte og det ble etter hvert klart at kongens kjøp var å anse som lovlig. Et kompromiss besto i at mynten ble solgt på auksjon og staten og eieren delte pengene. Den mynten skal ha blitt solgt for nesten 70 millioner kroner etter dagens kurs, og også denne mynten har vært utstilt i Norge.

I 2012 skrev E24 at denne tyvedollarsmynten fikk kallenavnet samlernes «Mona Lisa». Da mynten ankom Norge, ventet Samlerhuset at økonomi- og historieinteresserte samt samlere fra hele landet ville komme til hovedstaden for å se den populære mynten live.

Les også

Denne mynten er verdt 90 millioner kroner

Les også

Nå blir Det Norske Myntverket norsk

Les også

Mynthandlere reagerer på Norges Banks seddeldestruksjon

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Denne mynten er verdt 90 millioner kroner

  2. Forbrukerrådet vil ha inkasso-oppvask: – Ugyldige regninger er god butikk

  3. Rentenestor om å binde renten: – Ikke så mye galt du kan gjøre nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Beordrer inkasso-stans for pornokrav-selskap

  6. – Jeg fikk bare jobbe 1,5 år før jeg ble rammet av oljekrisen