Nordmenn hamstret aksjer under børsfallet

Mens Oslo Børs falt 11 prosent, kjøpte nordmenn aksjefond for 700 millioner kroner.

KJØPTE NÅR DET FALT. Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF) mener at nordmenn har skjønt hvordan fondsmarkedet fungerer.

VFF
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

I oktober nettotegnet norske personkunder aksje- og kombinasjonsfond for tilsammen 700 millioner kroner. Det er rekord hittil i år, viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

Fondshamstringen kom i en måned preget av børsuro både i Norge og i utlandet. Fra første oktober og til bunnen ble nådd 16. oktober, falt hovedindeksen på Oslo Børs med hele 11,1 prosent.

Vi nettotegnet aksjefond for 325 millioner kroner og kombinasjonsfond for 373 millioner kroner.

Nettotegning er differansen mellom brutto tegning og brutto innløsninger. Ifølge oktobertallene var nordmenns innløsninger i aksjefond og kombinasjonsfond bare litt høyere enn normalt forrige måned, til tross for børsfallet.

– Dette viser at nordmenn flest har forstått at man ikke bør innløse andeler når aksjekursene faller, sier Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF.

Les også

- Det finnes ingen fond som er perfekte eller helt etiske

Handlet mer

Tallene var altså vesentlig høyere i oktober enn i de andre månedene i 2014. Dette mener VFF tyder på at erfarne fondssparere benyttet kursfallene i aksjemarkedene til å øke sin langsiktige sparing i aksjefond og kombinasjonsfond.

– Vi har sett lignende spareadferd fra nordmenn under kursfall tidligere, og ikke minst under og etter finanskrisen høsten 2008. Nordmenn lar seg altså ikke skremme av børsfall, men benytter muligheten til å handle for å øke sin langsiktige avkastning, sier Ruud.

Les også

Børsuroen skremmer ikke fondskundene

Mindre risiko med spareavtale

Ved inngangen til året, hadde omtrent 660.000 nordmenn spareavtale i fond. Med en slik avtale sprer du fondskjøpene dine over tid, og unngår dermed timingrisikoen.

Jevn sparing hver måned gjør at du slipper å bekymre deg for om du treffer aksjemarkedets mange topper og bunner.

En spareavtale reduserer altså risikoen for å treffe feil kjøpetidspunkt. Det tjener du på over tid. Kostnaden er imidlertid at du får litt mindre totalavkastning enn om du skulle være så heldig å treffe med et engangsbeløp nær en bunn.

DNB størst

Det er DNB Asset Management som er det desidert største forvaltningsselskapet for privat fondssparing i dag, med en markedsandel på 29,4 prosent rangert etter forvaltningskapital.

I oktober nettotegnet DNB-kundene for 170 millioner, og nettoinnløste for 1,08 milliarder kroner, noe som er en nedgang i forvaltningskapitalen på 0,04 prosent fra september.

Nest største fondsforvalter er Skagenfondene, som nylig avslørte at de gjør store endringer i ledelsen. Oktoberstatistikken kom imidlertid før rådgivningsselskapet Gabler ba Skagen-kundene om å vurdere å ta ut pengene.

I oktober økte Skagenfondene forvaltningskapitalen med 2,57 prosent.

Les også

Fondseventyret i Stavanger: Fra 20 millioner til 128 milliarder- Vil ta markedsandeler

Nordea-fondene er i dag den fjerde største aktøren for fond på privatmarkedet (etter Odin Forvaltning), med en markedsandel på 9,59 prosent.

Den nye lederen for Nordea-fondene, Petter Hermansen, har imidlertid store planer for selskapet.

– Jeg har en veldig enkel fremgangsmåte med klare mål. Vi skal bli størst på fond i Norge. På to år skal vi ta Skagen og på fire år skal vi ha passert DNB, sier Hermansen i en pressemelding.

I oktober var det imidlertid KLP Fondsforvaltning som hadde den største økningen i forvaltningskapital, med en økning på 18,74 prosent fra måneden før.

Utenlandske kunder nettosolgte

Tallene fra VFF viser at også institusjonskundene kjøpte seg opp i oktober.

De nettotegnet aksjefond og kombinasjonsfond for til sammen 1,7 milliarder kroner i oktober, mens kundegruppen «pensjonsmidler med fondsvalg» nettotegnet for 1,2 milliarder kroner i aksjefond og kombinasjonsfond.

Utenlandske kunder nettosolgte aksjefond og kombinasjonsfond for 4,3 milliarder kroner.

Grafen under viser utviklingen på Oslo Børs og personskunders kjøp av aksje- og kombinasjonsfond hittil i år:

Kilde: VFFLes også:

Svensk bank sjokksenker lånerentenKan vi snart kaste alle betalingskortene?Derfor har menn mer kredittkortgjeld enn kvinnerMens oljeprisen har falt 30 dollar, er bensinprisen bare redusert med 80 øreHer kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Kundene rømte fra Skagenfondene

  2. Norske fondssparere er iskalde i børsuroen

  3. Nå sparer vi mer i fond

  4. Annonsørinnhold

  5. Tredoblet fondssparingen på ett år:
    – Pengene strømmer inn i fond

  6. Banksparingen har økt med 40 prosent, fondssparingen står stille