Uno Life er konkurs: – Glad de endelig er ferdige

Bjørnar Rossavik (32) er blant flere tusen nordmenn som lot seg provosere over møter med Uno Life-selgere i fjor. Selskapets konkurs viser at klagestormen nyttet, mener han.

FØLTE SEG LURT: Bjørnar Rossavik er blant tusener av nordmenn som har reagert på salgsmetodene til Uno Life. Forbrukermyndighetene fastlo i fjor at selskapet bryter loven. Nå har de slått seg konkurs.
Publisert:

– Dette er en positiv ting. Jeg er glad de endelig er ferdige. Dette viser at forbrukermakten rår, sier Rossavik til E24.

Torsdag ble det kjent at det utskjelte helsekostfirmaet Uno Life er begjært konkurs.

Ifølge kunngjøringen i Brønnøysund var det selskapet selv som meldte om oppbudet 6. januar.

Viser til negativ presseomtale

E24 har fått innsyn i konkurskjennelsen fra Drammen tingrett. Der opplyses det at selskapet hadde en leverandørgjeld på 17,75 millioner kroner per 31 oktober i fjor, i tillegg til gjeld til eierselskapet Tinde Gruppen – som også er konkurs – samt det offentlige.

I konkurskjennelsen står det at selskapet antas som ute av stand til å dekke sine betalingsforpliktelser etter hvert som de forefaller. Kundefordringer er pantsatt til Avida Finans.

«Selskapets aktiva er usikre, da kundefordringer vanskelig lar seg inndrive på bakgrunn av negativ presseomtale», heter det blant annet.

Les også

Nettversting konkurs

Tok opp samtale

E24 har gjentatte ganger skrevet om nordmenns ublide møte med Uno Lifes telefonselgere.

Bjørnar Rossavik fortalte selv sin historie i september – i form av et lydopptak av en angivelig Uno Life-selger i aksjon. E24 gjenga referat fra samtalen, som illustrerte noen av salgsmetodene Forbrukerombudet mener ble brukt ulovlig av Uno Life i utstrakt praksis (se faktaboks lenger ned).

Les også

Britt (46) blant 1.400 Uno Life-klagere: - De er helt horrible

Kraftig provosert

«Du trenger ikke å betale. Gavepakken er gratis. Vi betaler for den, og du betaler kun frakt», hører man blant annet selgeren si i samtalen.

Rossavik sier salgsmetodene gjorde ham svært provosert.

– Jeg ble veldig sint. Du kjenner på kroppen at dette er et firma som ikke følger spillereglene i boken, sier han.

E24 har forsøkt å få tak i Uno Life-sjef Stian Trogstad torsdag ettermiddag, uten hell.

Trogstad har ikke villet la seg intervjue av E24 siden juli i fjor.

Da uttalte han at «én klage er én for mye», men nektet for at de har sendt betalingskrav uten at forbrukerne har gitt tydelig aksept.

Følger «iherdig innsats»

Hos Forbrukerrådet felles det ingen konkurstårer.

– Vi er veldig fornøyd med at selskapet er konkurs. En iherdig innsats for forbrukerne fra vår og Forbrukerombudets side førte til selskapets fall, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet til NTB.

Den «iherdige innsatsen» Flønes viser til begynte for alvor etter sommeren i fjor.

Da ble både antallet klager og den påfølgende kritikken fra forbrukermyndighetene jekket opp flere hakk.

Fikk rekordbot

18. august varslet Forbrukerombudet en rekordstor bot på én million kroner, etter å ha konkludert med at Uno Life var skyldige i «grove brudd» på markedsføringsloven og angrerettloven (se faktaboks for mer om hvordan de mener det foregikk).

Varselet kom etter at klagebunken mot helsekostfirmaet ble fire ganger tykkere i løpet av sommeren og passerte to tusen klager.

I september ble den endelige boten oppjustert med 200.000 kroner til 1,2 millioner kroner.

Uno Life mente på sin side at Forbrukerombudet vedtok straffegebyret på sviktende bevisgrunnlag og varslet rettslige gang.

Les også

Uno Life stanser salget

Lovet stans

10. oktober ga imidlertid selskapet beskjed til Forbrukerombudet om at de stanser alle sine innkrevinger.

Det medførte at Uno Life ikke gikk videre til forliksrådet med eksisterende krav, slik de på forhånd hadde varslet mange forbrukere om.

Dette var en seier for forbrukermyndighetene, som overfor E24 gjentatte ganger har sagt at selskapet bruker «svært aggressive» innkrevingsmetoder.

Les også

Truer Uno Life med ny giga-bot

Les også

Nettversting konkurs

Les også

Uno Life stanser salget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om