Antall BSU-sparere øker: - Ikke spar til bolig i aksjefond

Økonomene jubler for nye tall som viser at stadig flere sparer i BSU. Unge boligsparere rådes til å holde seg til sparekontoen som spareform.

ANBEFALER BSU: - Å ha pengene stående på sparekonto i banken gir ikke all verden avkastning, men er pengene bestemt til bolig bør man ikke ta mye risiko, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas.
  • Sophie Lorch-Falch
  • Maren Løhre
Publisert:

Unge nordmenn har aldri vært flinkere til å spare i boligsparing for ungdom (BSU).

I 2014 økte innskuddene i ordningene med 4,8 milliarder kroner eller 14,9 prosent, sammenlignet med foregående år.

Til sammen var 36,8 milliarder kroner skutt inn på BSU-kontoer over hele landet ved utgangen av desember.

– Tallene bekrefter det vi erfarer, at unge er både opptatt av og flinke til å spare til bolig. Vi vet at mange sparer i BSU samtidig som de studerer, sier personmarkedssjef i DNB, Trond Bentestuen.

– Unge ser på boligsparing som et must for å få innpass i boligmarkedet. BSU er en av de beste kontoene å spare til bolig på, på grunn av høy rente og skattefradrag, forteller forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas, til E24.

Les også

Rekordlave renter i Lånekassen: – Løp og bind!

– Spar hver måned

For å få full utbytte av renteeffekten anbefaler DNB kundene ikke å vente til

Personmarkedssjef i DNB, Trond Bentestuen.

desember med å skyte inn penger på BSU-kontoen.

– Et godt alternativ kan være å sette opp et fast trekk hver måned, slik at man ikke står der i desember og plutselig ikke har nok penger til å fylle opp kontoen, sier Setsaas.

Pengene som settes inn i løpet av året på BSU er ikke bundet til bolig før ved årsskiftet.

Dropp aksjefond

Skattefradraget på 20 prosent av BSU-innskuddet er blitt et viktigere incentiv for å sette av penger på BSU etter sentralbanksjef Øystein Olsen satt ned fastrenten til det rekordlave nivået 1,25 prosent.

Over hele landet har bankene satt ned renten for banksparere, noe som øker fristelsen for å oppnå høyere avkastning ved å sette pengene i aksjefond.

Man bør imidlertid være forsiktig med å omplassere sparemidler til bolig, ifølge Setsaas.

Les også

Storbanker utelukker ikke nye rentekutt

– Man bør være forsiktig hvis man har kort horisont. Å ha pengene stående på sparekonto i banken gir ikke all verden avkastning, men er pengene bestemt til bolig bør man ikke ta mye risiko. Hvis man har et langt tidsperspektiv kan det være et alternativ å se på en spareavtale i et aksjefond, men da bør man selvsagt fylle opp BSU-kontoen først, sier hun.

(saken fortsetter under bildet.)

- TENK BOLIG NÅR DU SPARER: Forbrukerøkonom Maria Setsaas anbefaler unge å spare så tidlig som mulig, og så mye som overhodet mulig.

– Lønner seg å kjøpe

Selv om den lave renten gir lavere avkastning på sparemidlene, gir det billigere boliglån for unge som tar skrittet ut i markedet.

Bentestuen ser en fortsatt stor interesse blant unge lånekunder.

-Vi erfarer at mange har regnet ut hvor mye de kan klare av renteutgifter allerede før de kommer til oss. De unge er bevisste på at det å skulle kjøpe sin første bolig krever store og viktige beslutninger, sier han.

-Selv om boliglånsprisene er høye nå så lønner det seg nok likevel å investere i bolig fremfor å leie hvis du er litt langsiktig. Kjøper du derimot for å selge igjen om et år eller to er risikoen for tap større, påpeker Bentestuen.

Les også

Tre av ti setter penger på BSU i desember

– Kjøp større leilighet

Setsaas anbefaler i likhet med Bentestuen å tenke langsiktig. Hvis man eksempelvis er student og planlegger å ta en mastergrad i utlandet, fraråder Setsaas å kjøpe bolig nå.

– Boliginvesteringen er nødt til å være i et langsiktig perspektiv, slik at man ikke er nødt til å selge om det kommer en priskorreksjon, sier Setsaas.

I tillegg bør unge som planlegger familieforøkelse som nødvendiggjør et boligskifte, vurdere å være på utkikk etter større bolig allerede i dag.

– Det kan være et godt alternativ å høre om foreldre da kan stå som låntager sammen med deg, og hjelpe til å finansiere kjøp av større bolig. Det er også en mulighet til å kjøpe større leilighet, om man kjøper et objekt som gjør det mulig å leie ut et rom. Da har man siden mulighet til å stifte en liten familie der, sier hun.

Les også

Færre unge eier egen bolig

Les også

Rentekrigen fortsetter

Les også

Dette får du for full BSU-pott

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

  2. – Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

  3. DNB-topp kaller kundene late

  4. – Det nytter ikke å klage, du må spare

  5. Mener bankene låser boligsparingen din ulovlig