La ut Oslo-leilighet for 3,6 millioner – selger nektet å godta bud på 800.000 kroner over
Megleren avviser at prisantydningen var urealistisk lav.
Da megler Siamak Ebrahimi tirsdag sparket i gang budrunden for den 76 kvadratmeter store leiligheten på Tøyen i Oslo, kastet budgiverne seg rundt. Det var fire av dem, og prisen ble omsider presset opp i 4,4 millioner kroner.
Så sendte Ebrahimi ut følgende SMS til interessentene:
«Hei og takk for din interesse for [adressen utelatt, red.anm.]. Selger har avslått bud på kr. 4.4000.000,-. Han ønsker kr. 4.500.000. Ta gjerne kontakt med meg dersom dette er av interesse.»
I Norge står selgere fritt til å forkaste ethvert bud de mottar, også det høyeste. Likevel vakte tekstmeldingen oppsikt blant budgivere.
Prisantydningen for Tøyen-leiligheten var nemlig satt til 3.600.000 kroner – 800.000 under høyeste bud.
Tror Oslo-leiligheter stiger 25 prosent i år
– Dårlig tid
Megleren bekrefter til E24 at selger avslo det som ellers hadde blitt vinnerbudet, og at han kommuniserte dette videre til budgiverne.
Samtidig avviser han at prisantydningen var urealistisk lav, og sier den både gjenspeiler prisnivået for lignende objekter, og var i tråd med selgers forventninger da boligen ble lagt ut.
– Det hele kan se ut til å bero på en misforståelse om et forbehold som lå i budet, sier Ebrahimi til E24.
– Er det ikke trygt å si at et bud på 3,6 millioner aldri ville blitt akseptert, gitt selgers misnøye med å få 800.000 mer?
– Nei, det blir helt feil å si. Selger har skriftlig bekreftet at han er villig til å selge for 3,6 millioner. Problemet var at det var for dårlig tid til å vurdere budet på 4,4 millioner. Det gjorde at det var vanskelig å akseptere prisen der og da.
Kom ikke til enighet–tok ned annonsen
– Men det er ingen tvil om at det er en god pris, tilføyer megleren.
– Men du skriver jo i tekstmeldingen at 4,4-budet ble avslått fordi prisen ikke var god nok?
– Ja, det stemmer. Jeg må formidle hva selger sier at jeg skal formidle.
– Men det stemmer ikke likevel?
– Det stemmer at jeg sendte SMSen, men i ettertid har selger tenkt seg om og sagt at han er fornøyd med 4,4. I situasjonen gikk det nok litt fort, sier megleren, og presiserer at han anbefalte selger å godta budet.
Ebrahimi opplyser at et forsøk på prisforhandlinger etter at selger avslo 4,4-budet ikke førte frem, og at boligen nå står usolgt. Han sier annonsen er tatt ned, og at det er usikkert når boligen eventuelt legges ut i markedet igjen.
Advarer boligkjøpere mot vinner-fokus: – Mange leser ikke salgsoppgaven
Forsvarer prisingen
– Hvordan kom dere fram til prisen på 3,6 millioner?
– Den er i samsvar med lignende objekter som er annonsert i området. Jeg hadde selv til salgs en like store treroms som lå ute for 3,2 og gikk for 3,9 millioner, men den hadde bedre standard.
– Det var et realistisk scenario å selge til den prisen?
– Absolutt, og selger bekreftet også at han hadde forventninger om å selge til pluss-minus 3,6 millioner–selv om man jo alltid håper på en god budrunde.
– Utsalgsprisen deres gir en kvadratmeterpris på 47.800 kroner. Det er 20.000 kroner mindre per kvadratmeter enn snittet for Gamle Oslo?
– Snittpriser viser gjennomsnittlig standard, men dette er jo et totalt oppussingsobjekt. Bad, kjøkken, alt må tas.
Meglertopp: – En asymmetri
–Det er i ferd med å utvikle seg en asymmetri mellom selgeres forventninger og det faktiske prisbildet i Oslo. Medieoppslagene om salg til fantasipriser har nok påvirket dette, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.
Han kjenner ikke detaljene i denne konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at det å vrake bud 800.000 over prisantydning kan by på utfordringer for selger.
– I utgangspunktet må kjøpere kunne forvente at du selger når prisen blir flere hundre tusen høyere enn du gikk ut med. Når du avslår budet, bekrefter du samtidig at salg til prisantydningen nå er uaktuell, og må prise deg langt opp hvis du vil kjøre en ny visningsrunde, sier Geving.
Dessuten er det risikabelt, påpeker han:
Du har ingen garanti for at du får samme bud på nytt.
Lover pris-grep
Meglertoppen er blant flere som har uttalt seg kritisk om det han mener er urealistisk lave prisantydninger fra enkelte Oslo-meglere, noe Forbrukerombudet også mener å ha påvist.
I år synes han prisingen har vært mer ansvarlig enn tidligere, men siden mai har han fått indikasjoner på at avvikene igjen begynner å bli større.
– Vi tar dette på største alvor, og kommer til å gripe fatt i markedsprisingen i nær fremtid, sier han.
– Du vil aldri kunne treffe 100 prosent. Renten er lav, kjøpekraften er høy og få objekter er til salgs, så noen historier om fantasipriser vil det bli når mange er med i budrunden. Men det er mulig å treffe bedre.