Rift om fjellhytter: Solgte fjellhytte etter første visning, 30 prosent over takst

Fjellhyttemarkedet skyter fart. Blant annet fordi valutaendringer og terrorfrykt gjør at Ola og Kari legger ferieboligdrømmen i utlandet på is.

SKAPTE INTERESSE: 1,05 millioner kostet den lille hytten med innlagt strøm og vann i Aurland, som trakk tilreisende hytteklare interessenter.

Foto: Aktiv Eiendomsmegling Årdal
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Det har stått veldig stille her i et par år. Vi har nesten ikke fått solgt hytter, og hyttene har stått lenge, sier eiendomsmegler Hege Kulhuset i Aktiv Eiendomsmegling i Årdal til E24.

Men den siste måneden har Kulhuset merket at et skifte er i emning.

Hun er blant flere meglere E24 har snakket med i populære fjellhytte-områder, som forteller om et markant temposkifte i markedet.

Kjøperne har kommet på banen, og jungeltelegrafen om de gode salgene går blant hytteeierne, slik at flere objekter kommer på markedet utover høsten.

– Det virker som om det vil fortsette fremover, sier Kulhuset.

Over takst

Hun har nettopp solgt en 43 kvadratmeter stor hytte på selveiertomt i Aurland 300.000 kroner over takst etter første visning.

Hytten har innlagt vann og strøm, og ligger i et attraktivt område med utsikt over Sognefjorden.

Med en prisantydning på 1.050.000 lokket hytta over 20 interessenter.

MELDER OM BEDRE MARKED: Eiendomsmegler Hege Kulhuset i Aktiv Eiendomsmegling Årdal.

Foto: Aktiv

– Det var veldig stor interesse. Vi la den ut 11. juli, og hadde visning søndag, sier hun.

Onsdag solgte eiendomsmegler Kristoffer Tomin Waage i Privatmegleren i Geilo en hytte på Imingfjell for 2.400.000 kroner, ifølge Waage. Det er 700.000 over prisantydning på 1.700.000 kroner, hvilket utgjør over 40 prosent.

Også eiendomsmegler i DNB Eiendom Hovden, Tommy Vatslid, solgte en hytte etter første visning.

En moderne hytte i Setesdal til 3.950.000 kroner gikk for 4.300.000 kroner, altså 350.000 kroner over takst, etter 4 av 14 interessenter valgte å legge inn bud.

– Det er et godt eksempel, men normalt er det ikke så rift om hyttene. Hittil er det en litt økende pågang på fjellhytter, sammenlignet med i fjor og i forfjor, sier han til E24.

(saken fortsetter under bildet.)

GIKK 350.000 OVER PRISANTYDNING: Denne moderne hytten i Hovden ble nettopp solgt. Hovden tiltrekker både vestlendinger, sørlendinger og østlendinger til alpindestinasjonen.

Foto: DNB Eiendom Hovdne

– Spesielt når man tenker på oljebransjen

Eiendomsmegler Svenn-Erik Kvannes i Expo.

Foto: Expo

Eiendomsmegler i Exbo, Svenn-Erik Kvannes, har nettopp solgt en lignende hytte i samme region med prisantydning 3.950.000 kroner.

Hytten er splitter ny, og gikk for 3.800.000, uten tilvalg. Den er nyoppført i et større hyttefelt av Setesdalshytta AS.

I vinter ble 16 av 22 hytter solgt i samme prosjekt.

Kvannes mener sommeren lover bra for fjellhyttemarkedet i høst.

– Vi har hatt enormt med visninger i sommer, og det reflekterer gjerne at det blir bra inn mot høsten, sier han.

– Det har vært bedre enn vanlig. Det går faktisk flere dyre hytter enn billige. Det er litt spesielt når man tenker på skriverier om oljebransjen, sier Kvannes.

(saken fortsetter under bildet.)

NYTT HYTTEFELT: I et nytt hyttefelt i Hovdenutvegen i Hovden har denne hytten nettopp blitt tatt av markedet. I hyttefeltet ble 16 av 22 hytter solgt i vinter.

Foto: Settesdalshytta AS

Derfor tenner hyttemarkedet til

Draget i fjellhytte-markedet kommer som en hyggelig overraskelse, to år etter at oljekrisen rammet Norge.

Hyttemeglere fra ulike steder i landet melder nemlig det samme: Markedet for fjellhytter er blitt bedre.

Det er ikke godt å vite årsaken til at flere nordmenn søker til fjells, men dette er noen av faktorene meglerne mener kan forklare trenden:

** Som E24 har omtalt: Det er mindre interesse for å kjøpe feriebolig i utlandet på grunn av svak krone, økt usikkerhet og terrorfrykt i Europa.

** Av samme grunner ønsker flere å legge ferien innad i Norge.

** Det er trendy å være i aktivitet på ferie, og skog- og fjellturer er blitt mer populært, særlig blant nyetablerte kjøpere i 30-årene. Kjøpergruppen bruker gjerne små og enkle hytter som inngangsport til markedet.

** Fjellhyttene brukes i større grad enn tidligere som helårshytter, istedenfor vinterhytter, blant annet til offroad-sykling og fjellturer.

** Rentenivået er lavt, og mange nordmenn tror rentenivået vil forbli lavt de neste årene.

(saken fortsetter under bildet.)

SOMMERHYTTE ENDELIG SOLGT: Det behøver ikke å koste skjorten for et landsted. Denne hytten i Enger på Søndre Land var til salgs i tre år, før den ble solgt denne uken. Prisantydning var 370.000, og det er innlagt både strøm og vann, men det er vanskelig å komme til hytten med bil på vinterstid.

Foto: DNB Eiendom Hadeland

– Det meste går etter første visning

Eiendomsmegler Trine Skattum Rikoll i DNB Hadeland.

Foto: DNB Hadeland

At jungeltelegrafen går i hytteområdene, merker også andre meglere E24 har snakket med.

Eiendomsmegler Trine Skattum Rikoll i DNB Eiendom Hadeland forteller at oppdragene kommer inn, når boligeierne ser at det er bedre driv i markedet.

– Markedet generelt har vært veldig godt. Det gjelder både bolig og fritid. Vi har hatt et godt år, og ligger langt over gjennomsnittet så langt, sier Skattum Rikoll til E24.

I området hun opererer i, er det ingen boplikt, og eiendommene som ligger til salgs kan tiltrekke både fastboende og kjøpere på jakt etter fritidseiendom.

– Det meste vi legger ut går faktisk etter første visning. Det er veldig bra for dem som selger.

– Vi forventer en veldig god høst, sier Skattum Rikoll.

(saken fortsetter under bildet.)

FRAMPEK OM EN GOD HØST: Denne hytten på Myller i Lunner kommune ble lagt ut for en uke siden til 2,5 millioner, og har skapt stor interesse med idyllisk og skjermet beliggenhet.

Foto: DNB Eiendomsmegling

Yngre trekker til skauen

Hadeland ligger under en times kjøretur fra Oslo, og Skattum Rikoll merker en trend med flere yngre interessenter i 30-årene fra hovedstaden trekkes mot hytter i skogen.

– Det er ikke så mange år du skal tilbake, før det ikke var noe særlig marked. Vi har noen områder i det vi kaller skauen, sier hun.

Hun trekker frem Skjerva, Sagvollen og Fjorda som slike områder som er blitt veldig populære.

– Hadeland ligger med topper på hver siden av dalen, og i skogområdene i toppene med skogsvann ligger det eldre hytter med festetomter, hvor grunnen ligger under allmenningen, sier hun.

– Nå går det med en gang det som selges.

Les også

– Markedet er bedre nå enn før finanskrisen

– Folkelige priser

Kjøpergruppen vil ikke bo tett i tett, og søker seg til skjermede områder for fred og ro. I tillegg nyter folk godt av lav rente og par har gjerne bygget opp noe egenkapital.

– Det er snakk om hytter til folkelige priser de fleste kan ta seg råd til, dersom man har to greie inntekter, sier Skattum Rikoll.

De aktuelle hyttene ligger i prisklassen 500.000-1.500.000 kroner, og kjøperne setter ofte eiendommene i god stand. I Mylla-området er derimot prisnivået en del høyere, med hytteområder som er særlig attraktive blant Oslo-folk.

I Hovden i Aust-Agder merker DNB-megler Tommy Vatslid den samme tendensen med yngre kjøpere. I området hans starter de enkleste og billigste hyttene på 700.000 kroner og oppover.

– De som kjøper de eldre hyttene er unge folk som vil ha en inngangsbillett til hyttemarkedet, så er planen å ha det noen gode år, før man bytter til noe mer sentralt og bedre etter hvert, sier han.

Les også

Elleville Oslo-tilstander i hyttemarkedet

Les også

Endring av konsesjonsplikt kan true jordbruket i Rogaland

Les også

Svensk slott på billigsalg - koster det samme som en toroms i byen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hytte
 2. Aktiv Eiendomsmegling
 3. DNB Eiendom
 4. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. – En eksepsjonelt god høst

 2. Har solgt hytter for over 400 millioner kroner i sommer

 3. Landets dyreste fjellhytte har vært til salgs siden 2008

 4. Annonsørinnhold

 5. Hytte uten strøm, vann eller avløp solgt for 3,25 millioner over prisantydning

 6. Elleville Oslo-tilstander i hyttemarkedet