Hopp i slippet av Oslo-boliger i juni

I Oslo er det blitt lagt ut 50 prosent flere boliger til salgs i uke 22 og 23, enn i fjor. 

ROLIGERE MARKED: Mindre leiligheter i Oslo sentrum rennes ikke ned av interessenter som i fjor, ifølge meglere. Mens familieboliger er det fortsatt stor etterspørsel etter.
Publisert: Publisert:

Snaut 4.000 Oslo-boliger ligger til salgs på rubrikkannonsenettstedet Finn.no, og boligene strømmer ut i markedet i et volum man ikke har sett maken til siden 2013, viser tall fra Finn.

Til sammen ble det lagt ut 1.803 boliger i uke 22 og 23 i månedsskiftet mai/juni.

Økningen er på 54 prosent fra i fjor. Hittil i år (til og med uke 23) er det blitt lagt ut 14 prosent flere boliger til salgs enn i fjor, hvor brorparten av gapet til fjoråret er tatt ut de siste ukene.

Vil avta utover sommeren

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier, forteller at boligene går unna i markedet.

Privatmegleren-direktør Grethe Meier.

– Det fortsetter å være bra med oppdrag inn, og det har vært veldig godt salg etter helgen. Det er ingen stopp i markedet – tvert imot. Det er bra med kjøpere og objekter ute, sier hun til E24.

– Det er mange som ønsker å selge, sier administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen, til E24.

– Vi har hatt veldig stor inngang av oppdrag fra påske og utover våren. Det er bra aktivitet i markedet. Vi regner med å legge ut en del boliger denne uken, men etter det roer det seg, ettersom kjøpere spesielt av familieboliger og større leiligheter går mot ferie.

– Det er mindre leiligheter som er mest aktuelt å selge om sommeren, og det vil komme ut flere objekter over sommeren. Vi må sørge for at det er kjøpere, sier han, og sikter til at familier er nesten fraværende på visning i fellesferien i juli.

HOPP I MÅNEDSSKIFTET: Den blå grafen viser antall boliger som er lagt ut til salgs hittil i år, sammenlignet 2015 og 2016.

– På ingen måte skremt

Det største boligslippet i hovedstaden hittil i år falt i uke 22, da det ble lagt ut 973 boliger.

Man må tilbake til uke 33 i 2013, da det ble lagt ut 945 boliger, for å finne et boligslipp i nærheten av uke 22 i år, ifølge Finn.no.

Les også

Prisantydning: 2.450.000. Megleren: Må by minst 2,7 mill.

At tilbudssiden øker, ga utslag i prisstatistikken for mai. Da falt kvadratmeterprisen i Oslo med 1,2 prosent i snitt, ifølge Eiendom Norge. Meier merker ikke pågang av nervøse boligeiere etter statistikken ble sluppet i forrige uke.

– Jeg tror på ingen måte eiere ble skremt av prisfallet i mai, sier hun, og fortsetter:

– Jeg tror man ser at den enorme oppturen med 40 prosent prisvekst de siste to årene vil flate ut, og man vil kanskje få en justering. Kanskje er toppen nådd, og da er det fornuftig å realisere gevinsten fra den reisen med prisvekst man har vært med på.

– Juni er en klassisk måned hvor prisutviklingen normalt er svakere fordi mange skal selge da, sier Laugen, som tror boligprisene i Oslo vil falle i juni.

– Akkurat nå er vi på vei fra en situasjon med ubalanse i Oslo-markedet med for lite boliger til salgs og over til mer balanse mellom kjøpere og selgere. I enkelte segmenter er vi i ferd med å gå inn i en ny ubalanse, denne gangen med for mange boliger til salgs. Det er mange mindre objekter for salg, og det kan hope seg opp i markedet, sier Laugen.

– Når prisene faller i det segmentet, starter korreksjonen, og det vil kunne spre seg oppover i boligpyramiden. De som eier toroms og ikke får solgt for summen de har tenkt, har mindre å rutte med når de beveger seg oppover til større bolig. Det blir derfor et tidsmessig ettersmed oppover i pyramiden.

FLERE BOLIGER PÅ MARKEDET KJØLNER: Administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen, venter utflating av boligprisene i hovedstaden i sommer.

Disse bydelene har flest boliger til salgs

Flest boliger er til salgs i bydeler som Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka–Sofienberg og Helsfyr-Sinsen, hvor samtlige bydeler har om lag 500 boliger tilgjengelig. Bydeler som Bøler, Stovner, Furuset, Nordstrand, Østensjø, Manglerud og Lambertseter har bare rundt 50–60 boliger til salgs, ifølge Finn.

Laugen og Meier peker på tre årsaker til at forskjellene mellom antall bolig til salgs i Oslos bydeler er så stor.

** Det er flere leiligheter i bydelene med flest boliger til salgs, og bydelene har større innslag av yngre eiere med kortere botid i forhold til for eksempel Lambertseter og Nordstrand, som har større innslag av langtidsboende familier. Derfor vil boligene i sentrum oftere havne på markedet.

Les også

Etterlyser forsikring mot boligprisfall

** Prisveksten har vært kraftigst i sentrumsnære bydeler, og når usikkerheten i markedet tiltar vil områdene være mer sårbar for et skifte i markedet.

– Hvis man ser landet generelt, svinger prisene i Oslo mer enn landet for øvrig. Og de sentrumsnære områdene svinger mer enn områder lenger ut i byen, sier Meier.

** Investorandelen på eiersiden er størst i sentrumsnære områder. Opptil 40 prosent av leilighetene i sentrum eies ikke av beboeren, ifølge Laugen.

Investorer som ønsker å redusere eksponeringen i markedet eller realisere avkastningen fra den skyhøye boligprisveksten de siste årene, kan være deler av årsaken til at det er flere boliger til salgs.

– Investorene har vi sett mest i de sentrale bydelene og på Oslo Vest. Når de i større grad faller fra nå, vil det være med på å dra opp volumet i sentrum, sier Meier.

Les også

Bolig-eksplosjon i Oslo – 1.021 visninger søndag: – Én av årets største

Les også

Her falt boligprisene mest – og her stiger de fortsatt

Les også

Sjeføkonom etter boligprisfall: Tror prisene skal videre ned

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om