Ber bankene ta bolig-ansvar:
Lånepolitikk forsteker «usunn» prisvekst
der det koker, bremser der det går trått
Bankenes lånefest i Oslo blir bensin på prisbålet, mens lånebrems forsterker nedturen i Stavanger, mener Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.
Nå ber han bankene om hjelp til å begrense de sterkt sprikende pristrendene, som han mener til dels er forårsaket av deres utlånspraksis:
Raske verdiøkninger på Oslo-boliger gir bankene solid sikkerhet og lånevilje, som igjen forsterker prispresset – mens prisfallet i Stavanger får bankene til å knipe igjen.
– Vi ser en ekstrem konkurranse om boliglånskundene i Oslo. Imens har det blitt vesentlig tøffere å få lån de siste årene i Stavanger, sier Dreyer til E24.
– Skulle gjerne hatt bankenes hjelp
Etter prisrekorder denne sommeren er Oslo-boliger over 15 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.
Dreyer mener prisveksten er usunn.
Imens har prisene falt syv prosent på tolv måneder i Stavanger.
Dreyer mener bankene kan bidra til å få i gang bolighjulene i oljekrise-rammede regioner.
– Jeg synes det hadde vært hensiktsmessig om bankene opptrådte motsyklisk i konjunkturene. I dag opptrer mange banker veldig medsyklisk og forsterker opp- og nedgangskonjunkturene, mens vi gjerne skulle hatt deres hjelp.
Med andre ord: lånevillige banker bidrar til ekstra fart i områder hvor prisene allerede har tatt av. Ekstra strenge banker forsterker bremsen i områder hvor det går trått.
– Blir mer risikoaverse
Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er enig i Dreyers beskrivelse av bankene.
– Vi har gjort undersøkelser som bekrefter dette: Våre medlemmer rundt om i landet opplever at bankene er medsykliske. De strekker seg mye lengre i Oslo-markedet og tar mer risiko, mens man opplever risikoaversjon i svake markeder som Rogaland, sier Geving til E24.
Så sterk er frykten for boligboble blant boligtoppene
Boligmangelen er hovedgrunnen til prispresset i Oslo – men noe også er kredittdrevet, mener meglertoppen.
– Når bankene i sin sikkerhetsvurdering legger stor vekt på verdiøkningen for objektene som stilles som pant, vil man hele tiden kunne låne litt mer. Da kan man stille spørsmål ved om bankene bør bremse litt, sier han.
– Naturlig at det blir vanskeligere å låne
Finans Norge er bransjeforbundet til norske banker og finansforetak.
Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne er ikke med på at bankene skal endre utlånspraksis for å påvirke retningen i lokale markeder.
– Jeg tror Finanstilsynet vil være uenig i at vi skal ta på oss en sånn rolle, sier han til E24.
Han sier det er helt naturlig at bankene er mer lånevillige i sterke markeder og holder igjen i svake.
– Før man gir et boliglån, skal man vurdere pantsikkerheten og at låntageren tåler et rentehopp på fem prosent. Å gi lån til noen i et marked hvor boligprisene faller, er noe helt annet enn å gi lån i et marked hvor markedet stiger. Det er naturlig at det blir vanskeligere å komme igjennom nåløyet i et marked som går tregere, sier Fåne.