Ny trend: Bruker opp mot hundre tusen på charterferie

Hotellrestauranter med Michelin-stjerner, personlig trener, butler og bungalow. Stadig flere nordmenn graver dypt i lommeboken for luksusferie med familien.

  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

I disse dager melder feriepengene og skattekronene sin ankomst på kontoen, og da renner bestillingene inn hos turoperatørene.

Pakkereiser er den desidert mest populære utenlandsreisen for nordmennen, men ikke alle gjør som Charter-Svein og sjekker inn på et billighotell på Gran Canaria.

Nordmenn er verdensmestere i å bruke penger på ferie - og noen nordmenn bruker mer enn andre.

De store turoperatørene melder om mangedoblet økning i antall luksus-pakketurer men prislapper opp mot sekssifrede beløp.

Startour operer med luksushotell innen kategoriene De Lux, Sensatori (femstjerners spahoteller) og Blue Couples (barnefrie hoteller). Kategoriene utgjør kun 6 prosent av reiseoperatørens hotellsortiment, men de siste fire årene har bestillingene i de nevnte hotellkonseptene mer enn firedoblet seg.

Informasjonsansvarlig i Startour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Foto: Pressefoto

- Vi ser en stadig vekst i dette segmentet, og etterhvert forsvinner de billigste hotellene ut og blir erstattet av 4- og 5-stjerners hoteller i vårt sortiment, sier informasjonsansvarlig i Startour Elisabeth Larsen-Vonstett til E24.

Det kommer godt med for turoperatøren, som måtte selge charterturer under tusenlappen etter sviktende salg i vår.

- Vanene har endret seg

Larsen-Vonstett forteller at forbrukervanene er endret kraftig de siste ti årene, i takt med at Ola Nordmanns feriebudsjett har steget.

Konkurransen er hard mellom de tre største reiseoperatørene om å tilpasse chartertilbudet til kundenes kravstore preferanser, som jevnlig er gjenstand for brukerundersøkelser.

Les også

Flere nordmenn søker erstatning på reiseforsikringen

Treningsfasiliteter, butlere, gourmetrestauranter og privat basseng er fasiliteter kundene etterspør i større grad.

- Charter oppsto i en tid da det var nesten umulig å komme seg til Mallorca på egenhånd. Man må nå tilby noe mer enn ruteflyselskapene. Følger man ikke opp her taper man kampen om kundenes feriepenger, forteller Larsen-Vonstett.

PR-ansvarlig Sophie Frisholm i Ving

VING

I den øverste prisklassen er Deluxe-hotellene. Det betyr at hotellet er det beste på reisemålet, med gourmetrestauranter og bassengområder av høyere kvalitet. Der har Startour sett en salgsøkning på 37 prosent siden i fjor.

Over 100.000 per person

Et av de dyreste priseksemplene befinner seg på Maldivene.

Hvis du ønsker å sjekke inn 15 dager ved The Sun Siyam Iru Fushi 28. desember må man ut med 186.286 for to personer i dyreste boalternativ, inkludert frokost.

Legger man til fullpensjon må man ut med ytterligere 24.500 kroner. Og da er ikke drikkevarene til måltidet inkludert.

- Vi har begrenset antall plasser ved dette hotellet, men ser samtidig at det er et viktig tilbud og blir solgt. Det så vi også for et par år siden, da vi la ut jorden-rundt reiser til 50.000 billetten. Det er alltid noen som har lyst på noe mer spektakulært, og slike turer blir fort utsolgt, sier Larsen-Vonstett.

Les også

Våt vinter driver folk på påskeferie

Men prisvariasjonene er store fra høysesong til lavsesong. Ved det samme hotellet kan man få den samme ferien for 58.480 kroner hvis man har mulighet til å reise 5. oktober.

(...saken fortsetter under bildet)

SUSHI PÅ CHARTER: Restaurant Kabuki ved Abama Golf & Spa Resort har én stjerne i Michelinguiden, og serverer blant annet sushi.

Selv reiste Larsen-Vonsett med sønnen på åtte år til Spanias beste luksushotell i påsken i regi av reiseselskapet hun er ansatt i. Og der blir ikke ungene stuet vekk i en barneklubb fordelt på få barnevakter.

- På dette hotellet fikk barna egen personlig trener. Sønnen min valgte å spille fotball. Hotellet hadde fløyet inn en engelsk fotballspiller fra førstedivisjon som trikset med ham noen ganger i uken. Hver dag spilte han fotball med engelske overklassebarn, og da sto egne butlere og heiet og ventet på barna med små iskalde drikkeflasker og håndkler.

Bedre råd

Mens det kanskje ikke er like ekstraordinært for engelske overklassefamilier å hyre inn butlere og personlige trenere, tror Larsen-Vonstett dette er luksus nordmenn tar seg råd til ved spesielle anledninger.

- I stedet for å invitere hele slekten til en feiring av 50-årsdag, som i og for seg er dyrt, ser vi at flere heller ønsker å ta med barn og barnebarn og bruke kjempemye penger på en ferie til Thailand, sier hun.

Også de eldre er en viktig kundegruppe.

De har bedre råd og er mer aktive enn tidligere.

- De vil samle familien og få tid til det. Kanskje har man arvet eller prioriterer å ha noen gode uker sammen på ferie. Slike turer blir en slags investering i familien og da velger man ikke 3-stjerners. Luksus har blitt mer hverdagslig for folk, sier hun.

Hotellrestauranter i Michelin-guiden

Ving går ikke ut med tall innen de ulike segmentene, men forteller at det er en økning innen konseptene som de anser som luksushotell.

- Det har vært en stabil trend de siste årene at våre gjester velger finere og dyrere hotell. De ønsker kvalitet i alle ledd, og at de med sikkerthet velger et bra hotell for seg og de man reiser med, sier presserådgiver Sophie Frisholm i Ving til E24.

Da er følgelig de gastronomiske opplevelsene av høyere kvalitet. Blant Vings dyreste hoteller har 12 hotellrestauranter fått Michelin-utmerkelser.

To av restaurantene befinner seg på luksushotellet Abama Golf & Spa Resort på Tenerife. Hotellrestaurantene Kabuki og Restaurant M.B. fikk begge én sterne i Michelin-guiden.

To uker fra 21. desember i dette hotellet, med juniorsuite med havutsikt, er i den stiveste prisklassen og koster 91.310 kroner for to personer, inkludert frokost.

- Nordmenn har bare så og så mange uker ferie, og når de først skal dra på tur, tror jeg de ønsker å dra til et sted som er et par hakk bedre enn det de har hjemme slik at de kan nyte av litt luksus de dagene de er på ferie, sier Frisholm.

Les også:

Her er verdens sikreste flyselskapCharterbestillingene renner inn til tross for knallsommerNord-Norge får internasjonal charterstøtteNordmenn velger fortsatt DubaiPunger ut for knallhard ferie

Publisert:

Flere artikler

  1. – Sommer betyr Middelhavet for nordmenn

  2. Så lang tid tar det før charterprisene skrus opp

  3. Charter-rushet over: Så billig er Syden-turen nå

  4. Hit skal nordmenn reise på ferie i år

  5. Tyrkia-frafall presser prisene opp til andre Syden-destinasjoner