Ferien kan bli dyr neste år også: Jekker ned kroneforventningene

Til tross for gode utsikter for norsk økonomi og en oljepris som har kommet seg på beina er den norske kronen fremdeles rekordsvak. Meglerhusene har sett seg nødt til å justere ned anslagene for kronekursen i 2018. 

DYRT MED FERIE: Det har vært et historisk svakt år for kronen. Neste år skal det bedres, men farten er heller lav, spår analytikerne.
Publisert: Publisert:

2017 bød på en av tidenes dyreste europaferier for nordmenn. I slutten av juni lå prisen på en euro helt opp mot 9,60 kroner.

Siden har det heller ikke vært tegn til bedring. De siste par månedene har kronen svekket seg ytterligere, og tirsdag måtte man på et tidspunkt ut med hele 9,90 kroner for én euro.

Dette til tross for at det i løpet av året har vært varslet bedring i norsk økonomi, samt at oljeprisen har kommet seg opp på tålelige nivåer utover høsten.

Likevel har ikke kronen fulgt etter. Det har gjort at en rekke meglerhus den siste tiden har avlyst et kronecomeback på nyåret, og justert ned anslagene sine for farten på den ventede kronestyrkelsen hele neste år.

Skal vi tro deres spådommer kan ferien bli vel så dyr i 2018.

Les også

Shoppingtall senket kronen: Svakeste siden finanskrisen

– Det er bare å stålsette seg

Dette er meglerhusenes anslag for kronekursen mot euro neste år:

– Mange nordmenn merket den svake kronen godt i sommer, og vil dermed være klar over prisnivået neste år også. For dem som ikke har vært på ferie i et euroland på en stund vil de merke det denne gangen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til E24.

Han mener folk generelt ikke bryr seg så mye om valutakursen når de bestiller ferie, men heller legger merke til prisendringene når de kommer frem og skal regne om til norske kroner når de handler.

– Noen vil kanskje tenke at det kostet mer enn det smakte i år, og vil kanskje droppe sydenturen neste år. Folk må være forberedt på at sommerferien ikke blir så billig som vi er vant til. Det er bare å stålsette seg, sier Gundersen.

Les også

Tror spekulantflukt ga kronefall

Kan unngå euro

Hvis man opplever valutabekymringer er det ett råd som gjelder:

– Legg ferien til Norge hvis du er redd for svak krone. Det er alltid rimeligst å feriere på hytta, sier Gundersen.

Men han har stor forståelse for at nordmenn vil ha sol og varme. Da står Polen og Bulgaria høyt på listen.

– Det er veldig behagelig prisnivå begge steder. Polen er dessuten et undervurdert ferieland, men fantastisk lange og fine strender, sier forbrukerøkonomen.

Du må for tiden ut med omtrent 2,3 kroner for én polsk zloty.

– Det spås at kronen skal styrke seg noe mot sommeren. Kan det være en idé å vente med å bestille ferie?

– Da risikerer du jo at det blir utsolgt, så den strategien er jeg ikke så sikker på. Dessuten bommer valutaanalytikeren stadig, sier Gundersen.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener nordmenn må stålsette seg for dyr ferie neste år også.

Tror boligfrykt har skylden

I en oppdatering fra Nordea Markets skriver valutastrateg Martin Enlund og analytiker Joachim Bernhardsen at situasjonen på boligmarkedet kan være blant grunnene til at kronestyrkelsen ikke har kommet enda.

– Det har vært noen vanskelige måneder for de skandinaviske landene. Både den svenske og den norske kronene har svekket seg betydelig, delvis grunnet økende frykt for at utviklingen i svensk og norsk boligmarked kan få en negativ effekt på innenlandsk etterspørsel, skriver de.

Dette kan i sin tur påvirke økonomisk vekst, sentralbankenes pengepolitikk og deretter norsk og svensk krone. Det er imidlertid svært få tegn til at dette er noe som har begynt å utfolde seg, heter det i rapporten.

For de fundamentale driverne for en kronestyrking er etter alt å dømme på plass.

I Norges Banks siste pengepolitiske rapport er det lite tegn til bekymring. Rentebanen ble ved forrige rentemøte hevet, og signalisere en renteøkning allerede mot slutten av 2018. Samtidig faller arbeidsledigheten stadig.

– Det er vanskelig å finne betydelig korrelasjon mellom boligpriser og forbrukertillit. Lave renter og et solid arbeidsmarked virker å være av større betydning, skriver Enlund og Bernhardsen, og argumenterer dermed for at kronen både her og hos våre naboer skal styrkes på sikt.

Valutamarkedet må bare bli kvitt boligkrasj-frykten først.

Må vente på styrkelsen

DNB Markets justerte sine anslag svakere for kronen tidligere i desember. Grunnen er at de nå ser få drivere som skal dra kronekursen sterkere, sier valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen.

– Nedjusteringen skyldes at vi har lagt bak oss et veldig svakt år for kronen som har overrasket i forhold til anslagene. Det avviket vi ser mellom kronekursen og fundamentale forhold tyder på at det er en risikopremie på kronen, sier hun til E24.

Hun påpeker også at markedet har reagert lite på sentralbankens endring av rentebanen.

– Skulle markedet begynne å tro på renteoppgang tidligere kan det være en drivkraft som kan gi støtte til kronen.

Om boligmarkedet skal ta skylden for at kronestyrkelsen har uteblitt vil hun ikke slå fast.

Valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen

– Vi skal ikke utelukke at det kan være noe av grunnen. Men når du ser på når kronen beveget seg i forhold til når det har kommet nøkkeltall, så rimer det ikke helt. Da det begynte å bikke mot svake boligtall i Sverige så det ut til å dra med seg kronekursen både der og her hjemme, sier Øwre-Johnsen.

Det kan dermed se ut til at valutamarkedet har sett på samlet risiko for begge land, og at kroneappetitten dermed har uteblitt.

Dessuten tror DNB Markets at kronen på sikt vil legge seg på et nytt og svakere «normalnivå».

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, har tro på at kronen vil krabbe oppover igjen når det roer seg i boligmarkedet både her og i Sverige.

– Vi regner med at frykten for boligmarkedet i Sverige og i Norge vil stabilisere seg snart. Da vil det kjøpes mer kroner, sier han til E24.

Han påpeker også at flere råvarevalutaer har svekket seg i løpet av høsten.

– Dette har sammenheng med frykt for svak vekst i Kina. Det har vært veldig sterk sammenheng mellom råvarevalutaene i Canada, Australia, New Zealand og Norge utover høsten. Men julingen vil avta, sier han.

Dette spår de om dollar og pund

Euroen har hatt et sterkt år. Men det er ikke bare mot den europeiske fellesvalutaen at kronen er svak.

Det er ventet at euroen skal styrke seg ytterligere mot dollar neste år grunnet nedtrapping av oppkjøpsprogrammet til Den europeiske sentralbanken. Så skal også kronen styrke seg mot dollar. Samlet sett spår DNB at den norske kronen skal styrke seg ni prosent mot dollar i løpet av 2018.

Prognosen er at én dollar vil koste 7,80 kroner om seks måneder, og 7,60 kroner om ett år.

Også mot britiske pund skal det bedres, med en prognose på 10,11 kroner mot ett pund om ett år.

Nordea Markets spår en kronekurs mot dollar på 7,67 om seks måneder og 7,28 om et år, mens Danske Banks prognoser er henholdsvis 7,90 og 7,30.

Publisert:
Gå til e24.no