Sjeføkonom: – Alvorlig korreksjon får du først når folk er nødt til å selge huset

Boligprisstatistikken for mars viser en mer moderat prisvekst, men økonomene venter ingen stor korreksjon.

DEMPET MARKED: Boligprisveksten er mindre enn den var, men ekspertene forventer ingen stor korreksjon.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Astrid Dalen
 • Karl Wig
Publisert:

Boligprisstatistikken for mars viste fortsatt oppgang (sesongjustert opp 0,3 prosent), men Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer påpekte under fremleggingen at veksten nå er mer moderat.

Selv om det er vekst, understreker økonomene E24 har snakket med at det ikke er noen grunn til bekymring når det nå ser ut til å roe seg noe ned både på landsbasis og i det overopphetede Oslo-markedet.

– Vi håper og ønsker en avmatning i prisveksten, og disse tallene er helt i tråd med forventningene, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

Les også

Norske boliger fikk sesongjustert prisøkning på 0,3 prosent i mars

– Venter ingen stor korreksjon

Han peker på tre hovedårsaker til at prisveksten nå ser ut til å flate ut: De nye utlånsforskriftene, økende boligbygging i tillegg til at rentebunnen er nådd. Når det gjelder det første punktet, viser han da til regelen om at man ikke får låne mer enn fem ganger inntekten. Dette vil gjøre at en del vil få problemer med å få nytt finansieringsbevis, og dermed blir det færre på visning.

INGEN STOR KORREKSJON: Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sier den dempede boligprisveksten er ønsket, og mener det ikke er noen grunn til å tro at det kommer en større korreksjon i markedet.

Foto: Danske Bank

– Vi venter likevel ingen stor korreksjon, så lenge rentenivået er lavt og ledigheten ikke begynner å øke. Alvorlige korreksjoner får du først når folk er nødt til å selge huset, sier Jullum.

– Forskriften ikke nok til å gi markert fall

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære var i forkant av dagens boligprisstatistikk opptatt av hvordan de nye låneforskriftene ville påvirke boligmarkedet.

– Jeg var spent fordi tremånedersfristen for finansieringsbevisene som ble gitt før forskriften trådte i kraft nå er gått ut, sier Strøm Fjære, og legger til:

– Tallene i dag er imidlertid godt i tråd med våre forventninger om en litt mer avdempet vekst. Forskriften er ikke nok til å gi et markert fall, men vil trolig føre til litt lavere kredittvekst og en noe lavere boligprisvekst.

Les også

Lillestrøm-megler: – Vi ser kupping av budrunder, heftige budrunder og god prisvekst

Overrasket over Oslo-veksten

Også hos sjefanalytiker Erik Bruce og kollegene i Nordea Markets var boligtallene for landet totalt sett mer eller mindre som ventet.

– Det roet seg kanskje litt mer enn vi hadde forventet, samtidig er det jo svingninger fra måned til måned.

Bruce er derimot litt mer overrasket over at veksten i Oslo fortsatt var såpass høy.

– Det har vært mye anekdotisk informasjon om at ting går litt trått, så dermed var veksten på én prosent i mars noe overraskende.

Bruce understreker imidlertid at man skal være forsiktig med å tenke at det er full fart i Oslo, selv om tallene fortsatt viser grei vekst.

– Det kan være at den omsetningen tallene viser er tilfeller der selger er fornøyd. Og at det samtidig bygges opp et lager av objekter som selger vil prøve å ha ute på visning en gang til, sier Bruce.

Banksjef: – So far, so good!

Også banktoppene lar seg glede av at onsdagens mars-fasit viser en prisvekst som er mer moderat, etter det elleville boligåret 2016, som hadde så bratt prisvekst at flere ble bekymret for at forventningsstyrte boligbobler var i ferd med å skapes.

– So far, so good! Det ser ut som en elegant nedkjøling av boligmarkedet så langt, sier norgessjef Trond Mellingsæter i Danske Bank i en kommentar til E24.

Han får følge av John Sætre, som leder bankvirksomheten i Nordea Norge.

– En mer avdempet prisutvikling er positivt, slik vi ser det. De tilstandene vi har sett til nå, særlig i Oslo, er ikke bærekraftig over tid, mener Sætre.

– Retter blikket ut av Oslo sentrum

Banksjefene mener det hersker liten tvil om at finansminister Siv Jensens nye boligforskrift har hatt avkjølende effekt. Den nye forskriften er ekstra streng i Oslo.

– Flere kunder retter nå blikket ut fra de sentrale områdene i Oslo, og ser etter bolig i randsonene. Dette er en trend som vi har sett forsterke seg den siste tiden, forklarer Sætre.

Mellingsæter i Danske Bank fremhever at økt boligbygging også gir utsikter til avtagende prisvekst fremover.

– Vi tror likevel ikke på noen alvorlig korreksjon, så lenge arbeidsledigheten ikke stiger mye eller renten blir mye høyere enn vi forventer.

Les også

– Oslo-prisene er så høye at flere flytter utover

Les også

Eie-sjefen ser ingen Oslo-brems: Melder om kraftig salgsboom

Les også

Lillestrøm-megler: – Vi ser kupping av budrunder, heftige budrunder og god prisvekst

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Boligmarkedet
 3. Eiendom
 4. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019

 2. 2017: En boligodyssé

 3. Fem ekspertprognoser: Denne veien tar boligprisene

 4. – Boligmarkedet friskmeldt i løpet av året

 5. Bråbrems i boligprisene i april