LO: Ingen lønnsfest i år

Den økonomiske situasjonen Norge står oppe i, gjør at norske arbeidstakere ikke kan vente noen lønnsfest i vårens oppgjør, slår LO-leder Gerd Kristiansen fast.

INGEN LØNNSFEST: Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om virkelighetsbeskrivelsen av norsk økonomi forut for årets lønnsoppgjør. Onsdag møtte statsminister Erna Solberg (i midten) LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.), NHO-sjef Kristin Skogen Lund og en rekke andre representanter for norsk arbeidsliv.

Terje Pedersen
  • NTB
Publisert:

Alle var enige om behovet for et moderat lønnsoppgjør da statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) møtte partene i arbeidslivet onsdag ettermiddag.

– Jeg opplever at kontaktutvalget er samstemt på at vi er inne i en omstilling, sa Solberg.

Kristiansen påpekte at LO først vedtar sine rammer for lønnsoppgjøret på representantskapsmøtet 17. februar, men kunne alt nå konstatere:

– Ut fra det ståsted vi har i dag, ser vi at det ikke kommer til å bli en lønnsfest.

Hun bekreftet at det er en felles forståelse av situasjonen.

– Da er også vi rede, som vi alltid har vært, til å vise ansvarlighet i oppgjøret, sa hun.

Slutt på det særnorske

Ingen av partene ville gi noen tall på hvor stor lønnsveksten blir. DNB Markets har tidligere anslått en reallønnsvekst på 0,5 prosent. Selve lønnsveksten anslås å bli på drøyt tre prosent, men prisveksten vil spise opp mesteparten av dette, ifølge analysene. Samtidig vil folk med gjeld nyte godt av fortsatt svært lavt rentenivå.

– Jeg tror vi alle må innse at det å ha en særnorsk reallønnsvekst inn i evigheten ikke er mulig. Nå står vi i en ny økonomisk situasjon og har et omstillingsbehov som har tatt bort grunnlaget for denne veksten, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til NTB.

Hun mener både myndighetene, arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverne må samarbeide for å forklare folk flest hvorfor det ikke blir flere lønnsfester med det første.

– Vi har en kommunikasjonsoppgave foran oss. Vi skal styrke tilliten til norsk økonomi og ikke krisemaksimere. Samtidig må vi få forståelse for denne moderasjonen, sier hun til NTB.

Unngå krig

På møtet ble også konflikten om regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov luftet, på initiativ fra Kristiansen. I forrige uke sto hun i spissen for en politisk streik mot forslaget, som blant annet innebærer at stillingsvernet svekkes og at regler for arbeidstid mykes opp.

Kristiansen opplyser at hun på møtet anmodet regjeringen om å ta trepartssamarbeidet mer på alvor.

– Jeg har vært tydelig på at det er mye bedre at vi diskuterer ting underveis enn at vi havner i krig i mediene eller at fagbevegelsen ser seg nødt til å anmode medlemmene om streik for å vise hva arbeidslivet mener, sa Kristiansen.

Solberg sa hun opplever at samarbeidet mellom regjeringen og partene i arbeidslivet lever godt.

Les også

Lime dømt for utnytting av ansatt

Les også

Vil gi ekstra flinke lærere 48.000 kr mer

Les også

Widerøe-flygere vil ha tilbake penger etter lønnskutt

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. LO-lederen vil ivareta arbeidsplasser: – Det blir ingen lønnsfest

  2. Nå er alle enige: Ola og Kari blir fattigere i år

  3. Lønnsoppgjøret: Du kan få minst 15.000 kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. I dag kommer rapporten som kan avslutte lønnsfesten

  6. LO-sjefen avblåser lønnsfest