Bank: Mer press på foreldrene med nye boliglånsregler

Finansminister Siv Jensens (Frp) nye boliglånsregler møter blandet mottakelse. Mens Danske Bank mener det blir mer press på foreldrene når barna skal kjøpe bolig for første gang, mener DNB at tiltakene er gode.

FORELDRENE MÅ STEPPE INN: Danske Banks landssjef i Norge, Trond F. Mellingsæter, mener de nye strengere boliglånsreglene fra finansminister Siv Jensen betyr at tilleggssikkerhet blir viktigere for å låne med høyere gjeldsbelastning enn 85 prosent.

Lasse Berre
  • NTB
Publisert: Publisert:

Danske Banks landssjef i Norge, Trond F. Mellingsæter, mener bankene vil få færre muligheter til å avvike fra de nye reglene. Men tilleggssikkerhet vil samtidig gjøre det mulig med høyere gjeldsbelastning enn 85 prosent.

– Det blir mer press på mamma og pappa, det er liten tvil om det, sier Mellingsæter til Dagens Næringsliv.

Han viser til at tilleggssikkerhet for å få lån vil bli viktigere, og at de som ikke klarer det, må ta til takke med utleiemarkedet i en periode mens de legger seg opp penger. Men bankene regner ikke med at det blir stopp i utlånsveksten, mener han.

Leder for DNBs personmarked, Trond Bentestuen, synes også at bankene kommer godt fra det. Han betegner tiltakene som gode og understreker at bankene fortsatt skal få lov til å bruke skjønn og fleksibilitet.

Leder for personmarkedsområdet i Nordea, John Sætre, er usikker på om boligprisene kan bremses med de nye reglene, men mener det viktigste er at bankene fortsatt får utøve skjønn.

– I tillegg er det bra at regjeringen vil ta tak i det virkelige problemet, nemlig for lite nye boliger, sier Sætre.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener boligprisveksten vil fortsette. Det eneste tiltaket som kunne ha bremset prisveksten, ville ha vært boligskatt, mener de to.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Sjeføkonom: – Alvorlig korreksjon får du først når folk er nødt til å selge huset

  2. Følg boligkonferansen her

  3. Finanstilsynet refser Danske Bank for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven: – Vi har ikke lyktes

  4. Annonsørinnhold

  5. – Lave renter er et sykdomstegn

  6. Danske Bank-sjef avlyser boligprisfest