Pensjonistpar får det godt: Finn (78) og Rigmor (79) er årets budsjettvinnere

– Det er for godt til å være sant. Vi spør oss: hvor skal vi straffes nå?, humrer Rigmor Cedervall. Som pensjonistektepar er hun og mannen Finn blant årets budsjettvinnere.

FORNØYDE: - Vi klager ikke på det vi har, sier pensjonistekteparet Finn og Rigmor Cedervall.

Privat
  • Astrid Dalen
Publisert:

– Nå er ikke jeg noen politiker, men jeg tenker at de gir deg med den ene hånden, og tar med den andre, sier Rigmor Cedervall, da E24 spør henne hvordan det er å være budsjettvinner.

– De tar det nok igjen på andre måter. Her i Oslo kan det jo for eksempel bli eiendomsskatt snart, legger 79-åringen til.

Les også

Disse gruppene er blant skattetaperne

Pensjonistpar vinnerne

Men ifølge ekspertene er det altså samboende og gifte pensjonister, som nettopp Rigmor og ektemannen Finn, som kommer spesielt godt ut med den blåblå regjeringens statsbudsjett for 2016.

Generelt vil pensjonistpar få 4500 kroner mer i pensjon hver fordi de får 90 prosent av grunnbeløpet i grunnpensjon i stedet for 85 prosent. Dermed får de 9000 kroner mer i pensjon.

Forbrukerøkonom i DNB og Luksusfellen-ekspert Silje Sandmæl har regnet på hvor mye mer ekteparet Cedervall vil få å rutte med, som følge av regjeringens skatte- og pensjonsendringer.

Finn og Rigmor har en samlet pensjonsinntekt på cirka 430.000, Dermed får de en skattelettelse på cirka 1 500, og 10.500 kroner mer å rutte med i året.

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for deg

ØKONOMBESØK: Rigmor og Finn Cedervall fikk besøk av DNB-forbrukerøkonom og Luksusfellen-ekspert Silje Sandmæl, som regnet ut hvor mye ekstra de har å rutte med etter regjeringens skatte- og pensjonsendringer.

Privat

– Steg i riktig retning

– Vi klager ikke på det vi har. Vi har et gjeldfritt hus, lite utgifter og vi klarer oss med den pensjonen vi har, sier Rigmor.

– Det er absolutt et steg i riktig retning at de gir lettelser til pensjonistpar. Det blir jo feil om man har jobbet og slitt hele livet, og så skal man bli straffet fordi man bor sammen, legger hun til.

– Gift og samboende pensjonister har fått en gavepakke i årets statsbudsjett. I tillegg til skattelettelse får de mer i pensjon, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Som pensjonist får man langt mindre å rutte med, så en ekstra utbetaling på i underkant av 1000 kroner i måneden kommer godt med, legger Sandmæl til.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Nordea

Hun påpeker at mange pensjonister er også formuende fordi de er gjeldfrie og sitter på høye boligverdier. Dersom satsen i formuesskatten går ned fra 0,85 prosent til 0,8 prosent og bunnfradraget øker fra 1,2 mill til 1,4 mill, kan også det bety spart skatt for pensjonistene.

– En gledens dag

– For pensjonistpar er det en gledens dag, mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, og legger til:

– I fjor virket det som om regjeringen tok fra de fattige og ga til de rike, men i år er inntrykket at de prøver å få til en mer rettferdig fordeling – selv om de rike kommer godt ut i år også.

Det er fortsatt nok av dem der ute som ikke har det så godt økonomisk i dagens samfunn, mener Rigmor:

– Det er enslige eldre som blir sittende igjen med svarteper. For eksempel de som bor i kommunale boliger med høy leie, og som er for stolte til å be om hjelp. Det er en skam i dette rike landet.

Les også

Nå må du betale 79 kroner mer i NRK-lisens

Les også

Disse gruppene er blant skattetaperne

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Disse gruppene er blant skattetaperne

  2. Dette forventer økonomene av Siv Jensens statsbudsjett

  3. Syv tips til deg som skal sjekke skattemeldingen på leveringsfristen

  4. – Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

  5. Oljebremsen har ridd norsk økonomi. Nå kommer feriebremsen