Meglersjef advarer mot nytt boliglån-krav: – Dette reagerer jeg kraftig på

Finanstilsynet vil skrote det strenge lånekravet overfor dem som vil kjøpe sin andre Oslo-bolig. Men tilsynet foreslår også en innstramming – for hele resten av landet.

– VIL RAMME FØRSTEGANGSKJØPERE: Mens Finanstilsynet vil myke opp i Oslo, foreslås innstramming i bankenes låneunntak i hele resten av landet. Her fra Bergen.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Jeg er ikke bare overrasket. Dette reagerer jeg kraftig på, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren til E24.

Finanstilsynet foreslår nemlig å innskrenke bankenes mulighet til å innvilge boliglån til personer som ikke innfrir hovedkravene i boliglånsforskriften, men hvor bankene mener det likevel er forsvarlig.

Dette kan for eksempel være lånesøkere som ikke tilfredsstiller kravet om 15 prosent egenkapital, men som er i jobber med spesielt gode inntektsutsikter.

Adm.dir. Greie Meier i Privatmegleren.

Foto: Presse

– Rammer førstegangskjøpere

I dag kan bankene gjøre slike forsvarlige unntak for 10 prosent av sine boliglån – men tilsynet foreslår at unntaksmuligheten nå begrenses til åtte prosent.

Denne strengere linjen gjelder allerede i Oslo, og foreslås nå over hele landet.

Privatmegleren-sjefen advarer finansminister Siv Jensen mot å lytte til anbefalingen fra Finanstilsynet:

– Bankenes handlingsrom blir innskrenket, og det reagerer jeg kraftig på. Her har bankene over tid vist at de har veldig små tap på utlån til husholdninger. Jeg forstår ikke at de ikke skal få gjøre sitt bankhåndverk, sier Meier.

– Jeg tolker det dit hen at tilsynet ikke har tilstrekkelig tillit til bankenes vurderinger, og det overrasker meg. Dette vil få innvirkning, særlig for førstegangsetablerere, fortsetter hun.

Les også

Meglerdirektør ser Oslo-milepæl: Nå går boligene over prisantydning igjen

– Ikke god timing

Christian Dreyer, direktøren i meglerforeningen Eiendom Norge, setter stor pris på tilsynets andre forslag – at det særskilte kravet til 40 prosent egenkapital for kjøpere av sekundærboliger i Oslo, som ble hasteinnført i januar i fjor, nå droppes.

– Dette var et ekstraordinært tiltak som kom etter et svært spesielt 2016, sier Dreyer, med henvisning til hovedstadens elleville boligprisvekst på over 20 prosent dette året.

– Nå ser markedet helt annerledes ut, og da er de også naturlig å lempe på kravene. Slike regionale særkrav bør kun gjøres unntaksvis. Dette er et klokt forslag fra Finanstilsynet, som vi støtter, sier Dreyer.

Men også han stusser over at tilsynet vil innskrenke bankenes unntaksmuligheter i resten av Norge.

– Det er ikke god timing å stramme inn på dette nå, sier meglertoppen.

ROSER OSLO-OPPMYKNING: Men administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge mener det er dårlig timing å innskrenke bankenes muligheter til å gjøre unntak fra boliglånskravene.

Foto: Ørn E. Borgen NTB scanpix

– Slike unntak gir en viktig mulighet for husholdninger i for eksempel skilsmissesituasjoner, men også førstegangskjøpere. Vi mener unntaksmuligheten bør være høyere enn de åtte prosentene som tilsynet nå foreslår, fortsetter Dreyer.

Tror markedet kan få rentenedtur

Jevnt over bruker bankene riktig nok unntaksmuligheten for mindre enn ti prosent av sine utlån i dag, bemerker Dreyer, men han synes likevel ikke det er noe godt argument for å innskrenke fleksibiliteten.

Les også

Undersøkelse: Mange nordmenn får trøbbel ved rentehopp

Han tror samtidig innstrammingen vil få begrenset effekt sammenlignet med andre krav i boliglånsforskriften. Selv har bankene sagt at kravet om å låne maks fem ganger bruttoinntekten er den største flaksehalsen for lånesøkere.

Privatmegleren-sjefen sier hun forstår at myndighetene er bekymret for nordmenns galopperende gjeldsvekst, hvor mye er boliggjeld.

– Men jeg vil anbefale Finansdepartementet å se på andre tiltak for å få kontroll på gjeldsveksten, enn å strupe lånemulighetene. Vi står foran en renteøkning som vi vet vil komme. Vi vet at det ikke vil påvirke boligmarkedet positivt, og da er det også viktig at vi har andre måter for å holde boligmarkedet i gang. Det er viktig for norsk økonomi, sier Meier.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Finanstilsynet vil droppe Oslo-kravet

  2. Eksperter: Jensen vil få klart råd om å beholde boliglånsreglene

  3. Siv Jensen rådes til å myke opp boliglånsforskriften av sine egne

  4. Eiendomsbransjen reagerer på boligforslag: – Gavepakke til de rike

  5. Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene