Disse boligene er mest stabile i pris
Dette fenomenet har vi sett i hele Norge, sier analytiker.
– Eneboliger er mest stabile i pris over tid, men også andre familieboliger som rekkehus, tomannsboliger, firemannsboliger og større leiligheter har en mer stabil prisutvikling enn små leiligheter. Dette fenomenet har vi sett i hele Norge, sier analytiker Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.
Samtidig peker hun på at boliger i grisgrendte strøk utenfor byene generelt er mer stabile i pris over tid.
Makroøkonomen trekker frem at i 2016 steg prisene på små leiligheter mest, og i fjor falt prisene på små leiligheter mest.
Prisene på små leiligheter svinger mest over tid
– Prisene på små leiligheter svinger mest over tid. Disse har sterkest prisvekst, men også kraftigst prisfall. Jo mindre de er, jo større prisvariasjon over tid, sier Macic.
Det finnes ikke noen klar definisjon på hva som regnes som små leiligheter. Men det er snakk om leiligheter som ikke er større enn 50 kvadratmeter.
– Hvorfor er det slik at små leiligheter svinger mer i pris?
– Små leiligheter brukes ofte som investeringsobjekter. Investorene kaster seg veldig fort på når det er utsikter til prisvekst. Derfor tar små leiligheter oppturene, men også nedturene, sier Macic.
Rekordmange boliger til utleie
Investoratferd, konjunkturer og boliglånsforskrifter
Hun viser samtidig til at priser på større boliger påvirkes mindre av investoratferd, konjunkturer og boliglånsforskrifter.
– Det vil alltid være familier, og de må bo et sted. Dette er det såkalte «melk og brød»-segmentet, sier Macic.
Hun peker også på at statistikk fra Eiendom Norge viser at Kristiansand har hatt de mest stabile prisene av de større byene over tid.
Macic forklarer dette med at endringer i etterspørselen har slått ut i endringer på tilbudssiden raskere enn i mange andre deler av landet på grunn av færre flaskehalser på tilbudssiden.
– Kristiansand har hatt en veldig stabil boligprisvekst fordi tilbudssiden der har respondert raskt og godt på små endringer i boligprisene. De har vært flinke til å behandle byggesøknader raskt, sier Macic.
Direktør Christian V. Dreyer i meglerforeningen Eiendom Norge bekrefter at prisene på små leiligheter i de større byene svinger mest.
– Det er riktig at små leiligheter i de større byene svinger mer i pris enn andre boligtyper, sier Dreyer til E24.
Når det gjelder prisutviklingen i Kristiansand bekrefter han at den har vært stabil i hvert fall siden finanskrisen.
Helt annen puls
Daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling, Kenneth Aadland, er også enig i at større boliger svinger mindre i pris.
– Mindre leiligheter har kortere botid, og det gir en helt annen puls i det markedet, sier Aadland til E24.
Samtidig peker han på at unike egenskaper som det er interesse for i markedet gjør også at enkelte boliger er langt mindre utsatt for prissvingninger.
– Når markedet er som nå må boligen både ha gode solforhold, ligge i nærheten av kollektivtransport, ha gode parkeringsmuligheter og en standard som gjør at man kan flytte rett inn. En sjeldent god beliggenhet kan også ha den samme effekten.
Eldre vil ha heis og store leiligheter
Eiendomsmegleren mener også at en generasjon med eldre med god kjøpekraft bidrar til at større leiligheter med heis, gode parkeringsmuligheter, større uteplasser med fine solforhold holder seg svært godt i pris.
– Det handler rett og slett om tilbud og etterspørsel. I flere av de store byene er det svært få leiligheter som leverer på disse kriteriene, sier Aadland.
Han peker på at mange voksne ønsker større leiligheter når de selger sine eneboliger.
– De vil ha et enklere liv med mindre vedlikehold. Prisene på de mest attraktive objektene blir gjerne høye siden mange fra denne generasjonen har solid økonomi når eneboligen er nedbetalt og de har god tid til å vente på at drømmeleiligheten dukker opp, sier Aadland.
Samtidig understreker han at vanlige eneboliger med gode solforhold i barnevennlige og sentrale områder med god infrastruktur alltid er attraktive boliger som holder seg godt i pris.
De minst attraktive boligene sliter mest
Ifølge Aadland er det en klar tendens i et marked hvor prisstigningen har blitt lavere at de mindre attraktive boligene er de som er vanskeligst å få solgt. Det er heller ikke en forholdsmessighet i prisreduksjon som forklarer dette. Prisen må ifølge Aadland bli vesentlig lavere på disse objektene før kjøper responderer.
– Det skyldes at mindre attraktive eiendommer er eneste alternativ for mange prismessig når markedet koker, mens det er her interessentene forsvinner først når markedet er svakere, sier Aadland.