Rogalendinger sliter med boliglånet

Over 9.000 rogalendinger har søkt om avdragsstopp på boliglånet. Permitteringer og oppsigelser gjør at oljekrisen for alvor merkes også på privatøkonomien.

OLJEBREMS: Krisen i oljenæringen setter stadig dypere spor i Stavanger. Butikker, servicenæringer og boligmarkedet går dårlig.

Kyrre Lien VG
 • NTB
 • E24
Publisert:,

De siste 12 månedene har 9.117 kunder fått innvilget avdragsfrihet på boliglånet for en periode, forteller kommunikasjonsdirektør Thor Christian Haugland i SpareBank1 SR-Bank til Dagsavisen. Han sier mange raskt kommer tilbake i en situasjon hvor de er i stand til å betjene lånet på normalt vis.

Regiondirektør Gaute Thise Jacobsen har et klart råd til alle som kjenner at det er vanskelig å få økonomien til å gå i hop:

– Søk hjelp før det er for sent. Vær ærlig overfor venner – det er helt greit å ikke være med på alt, sier han. Thise Jacobsen sier henvendelsene til banken har endret seg den siste tiden.

Les også

Mistet oljejobben og gikk arbeidsledig i 14 mnd: Så fikk han jobb OG vant i Lotto

– Nå er det andre typer samtaler. Folk har gjerne hatt svært god lønn og lagt seg til et høyt forbruk. Så mister de jobben og trenger hjelp til å styre forbruket. Hva er helt nødvendig? Hva er kjekt? Hva er rett og slett ødeleggende? Slike samtaler kan være tøffe.

Også på Nordvestlandet merker bankkonsernet at flere søker om utsettelse på avdragene, mens fra Bergen melder Sparebanken Vest om en annen situasjon.

– Mot alle odds er antallet som ber om avdragsfrihet nedadgående, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik.

Les også

300.000 tåler ikke høyere boligrente

Tror 50.000 oljejobber vil forsvinne

Bakteppet for vanskelighetene mange rogalendinger opplever med å betjene boliglånet skyldes «oljebremsen». Siden sommeren 2014 har oljeprisen stupt fra over 115 dollar fatet før den bunnet ut på 27,67 dollar fatet i slutten av januar, noe som var den laveste prisen på 13 år. I skrivende stund handles nordsjøoljen (Brent Spot) for litt over 40 dollar fatet .

Den lave oljeprisen har medført lavere aktivitet i oljesektoren, som i Rogaland er betydelig. Det har ført til at mange har mistet jobben, noe som i neste omgang har gjort at flere sliter med å betjene sin private gjeld og derfor tar kontakt med banken for avdragsutsettelse.

Oppturen etter oljekrisen kommer først i 2018, og fram til da skal 50.000 jobber bort, ifølge en ny rapport fra Norsk olje og gass. 38.000 av dem har allerede forsvunnet, mens 12.000 flere arbeidsplasser er ventet å forsvinne i 2016 og 2017, ifølge bransjeorganisasjonen.

Forutsatt at oljeprisen snur i 2017, vil antall tilgjengelige oljejobber øke igjen med 22.000 fram mot 2020, tror organisasjonen.

Les også

– En lykkerus jeg sannsynligvis aldri opplever igjen

Les også

Ingen av disse har bundet renten

Les også

Denne uken kan rekordlav rente bli enda lavere

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Arbeidsledighet
 3. Oppsigelse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. DNB-topp tror på lav rente i ti år

 2. Oljeselskapenes lete- og utbyggingsbudsjetter barbert med 8.000 milliarder

 3. – Flodbølgen kommer ikke

 4. Annonsørinnhold

 5. 123 år gammel pølsemaker offer for oljekrisen

 6. – Blir et avgjørende tall for norsk økonomi