Fikk strømregning på 7.600 kroner: – Hårreisende priser

Selv om Anita Lund (50) har tatt flere grep for at strømregningen skulle bli overkommelig, fikk hun sjokk da januar-fakturaen kom.

Selv om Anita Lund er allergisk mot bjørkeved, velger hun å gå tett i nesen istedenfor å varme opp huset med strøm.
Publisert:

Da det ble meldt sprengkulde i januar skjønte Anita Lund (50) fra Sevland ved Karmøy at strømregningen kunne bli dyr.

Hun og familien iverksatte derfor flere tiltak. Men å hindre en strømregning av den dyre sorten, var lettere sagt enn gjort.

– Nå har vi skrudd av all varmen i underetasjen. Normalt ville jeg gjort husoppgaver, som klesvask og oppvask, på morgenen. Men fordi det er dyrt på den tiden av døgnet, må jeg sitte oppe til natten slik at jeg kan skru på maskinene om natten, utdyper hun.

Det var Haugesunds Avis som først omtalte saken.

– Hårreisende

For Lund har strømregningen nesten doblet seg sammenlignet med samme måned i fjor. I januar i år måtte hun ut med hele 7.600 kroner for strømmen, hvorav rundt 3.000 kroner er nettleie, viser regningen som E24 har sett.

I fjor måtte hun den samme måneden ut med litt over 4.000 kroner, inkludert 2.400 kroner i nettleie.

– Det er hårreisende priser. Man blir jo sjokkert når man ser regningen. Jeg klarer å betale regningene, men jeg synes synd på de gamle, uføretrygdede og barnefamilier som har dårligere økonomi, de må jo slite under sånne priser, forteller Lund.

For å spare penger prøver familien å ta oppvarmingen med ved. Men også der møter hun utfordringer.

– Vi har begynt å fyre med ved. Det eneste problemet er at jeg er allergisk mot bjørkeveden. Jeg kunne valgt strøm, men det er bedre å gå snufsete og tett i nesen enn å tape så mye penger.

Les også

Varsler tredoblet strømregning i februar: – Dette er rekord

Rekordpriser

Kraftprisen i Sørøst-Norge har de siste dagene til tider ligget på rekordhøye nivåer, og toppet seg på over én krone i snitt den 11. februar. Siden har prisene avtatt noe. Prisene for tirsdag denne uken ligger i snitt på 56 øre kilowattimen.

Den høyeste timesprisen tirsdag er på 82 øre kilowattimen mellom 10 og 11. Det er langt unna den dyreste timen i år, som var forrige fredag. Da kostet en kilowattime 2,57 kroner mellom klokken 8 og 9 på morgenen.

– Det er i Bergen og Oslo det er dyrest. Men vi ser at prisene er veldig høye andre deler av landet også, sier seniormarkedsanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

Lavere strømpriser i vente

For Lund og resten av landet er det håp for rimeligere strømpriser, ifølge markedsanalytikeren.

– Det som vi har opplevd forrige uke med sprengkulde, det er nå blitt avløst av varmere vær. I tillegg er det meldt regn på Vestlandet fremover. Det vil gi lavere strømpriser fremover, forteller Brottemsmo.

Om prisene vil bli like høye neste vinter, er umulig å forutse.

– Vi risikerer at slik prising vil komme andre år også. Det er jo litt værstyrt, så det er umulig å spå. Vi har ikke modeller som kan forutse dette, sier han videre.

Les også

Frustrert over ustabile strømpriser: – Må rett og slett drive med finansiell gambling

Publisert:

Her kan du lese mer om