Nysgjerrig på Bitcoin? Her er hele Voksenpoengs kryptoguide

Vil du investere i kryptovaluta, eller bare henge med når folk begynner å snakke om Bitcoin i lunsjen? Da bør du få med deg Voksenpoengs sesong om kryptovaluta.

Publisert: Publisert:

E24s podkast Voksenpoeng med Nora tar deg gjennom det du trenger å vite om de store og viktige tingene du skal få på plass når du er i startgropen av voksenlivet.

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin – det er ikke mange år siden dette var fremmedord i Norge. Nå vil plutselig «alle» investere i det risikable kryptovalutamarkedet.

Men hva er egentlig kryptovaluta, og hvordan fungerer blokkjedeteknologien som ligger bak? Burde man investere, eller er det en døgnflue? Og hvordan navigerer man i et hav av forskjellige valutaer, plattformer og investeringsinstrumenter?

Gjennom fire episoder har E24s podkast Voksenpoeng funnet svarene for deg, ved hjelp av et knippe eksperter. Episodene finner du der du vanligvis lytter til podkast, eller i spillerne du finner i denne artikkelen.

Episode 1: Hva er kryptovaluta?

I denne episoden går vi gjennom det grunnleggende du må vite for å forstå kryptovaluta: Teknologien, hvorfor noen i det hele tatt ville finne opp en digital valuta, og hvordan du skiller mellom seriøse og useriøse aktører.

Gjester er medgründer og daglig leder Fredrik Haga i blokkjedeanalyseselskapet Dune Analytics og E24s børskommentator Sindre Heyerdahl.

Episode 2: Hvordan lager man en bitcoin?

«Mining» er prosessen som gjør at det kommer nye «mynter» av en kryptovaluta inn i markedet. Bitcoin har det mest kjente mining-systemet, og det sørger også for å sikre systemet. Før var det noe man kunne gjøre på gutterommet – så hvordan har det utviklet seg til å bli en industri?

I denne episoden snakker Torkel Rogstad i Arcane Crypto og Kjetil Hove Pettersen i det norske mining-selskapet Kryptovault om hva mining er, hvilke funksjoner prosessen har, og klimautfordringene knyttet til kryptovaluta.

Episode 3: Investeringsguide

I denne episoden går vi gjennom det du bør vite før du investerer, hva som er mer og mindre risikabelt å putte penger i, og hvordan du oppbevarer kryptovaluta på en sikker måte.

Ekspertgjest er Sofia Blikstad i Arcane Crypto, og direktør for samfunnskontakt Morten Søberg i Sparebank 1 titter også innom for å svare på spørsmål om skatt og bank.

Episode 4: Har krypto en fremtid?

Bankene synes krypto er vanskelig, og det dukker stadig opp saker om kryptoinvestorer blir plukket opp av hvitvaskingssystemer, eller ikke får bruke gevinsten sin til det de vil.

I denne episoden diskuterer informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge og rådgiver Kim Tvedt i PWC truslene og mulighetene kryptovaluta kommer til å møte.

Publisert:
Gå til e24.no