Oppussingsobjekt ble solgt for 3,5 millioner over prisantydning

Vaktmesterboligen på Frogner har bare huset to familier i løpet av hundre år. Nå må ny eier vente å bruke et par millioner på oppussing.

LANGT OVER: Frognerleiligheten ble solgt for 8,3 millioner kroner.
Publisert:

Toromsleiligheten fra 1917 «med behov for total oppussing» ble lagt ut for 4,8 millioner kroner. Men tre budgivere presset prisen opp til 8,3 millioner kroner.

– Det var et objekt som var vanskelig å prise fordi loftet ikke er godkjent for varig opphold og man vet ikke om man får godkjennelse heller, sier eiendomsmegler Sarah Aamodt i Krogsveen.

GAMMELT: Megler Sarah Aamodt regner med at toalettet i leiligheten er like gammelt som bygget.

Må få godkjennelse av Byantikvaren

Ny eier må søke om bruksendring hos Plan- og bygningsetaten for å få bruke det 16 kvadratmeter store loftet som for eksempel et soverom.

Det krever at man bygger rømningsveier, altså større vinduer, opplyser megleren.

Bygården er oppført på Byantikvarens gule liste over registrerte kulturminner. Det betyr at alle byggesaker også krever en uttalelse fra Byantikvaren.

– I dag er loftet en bod, men det er ingen som hindrer deg i å være der. Men det er bare en uttrekkbar stige for å komme seg opp og ned, så brenner det kommer man seg ikke ut, sier Aamodt.

I tillegg til loftet strekker leiligheten seg over en hel etasje med to rom. Totalt har leiligheten et bruksareal på 72 kvadratmeter.

Les også

Pønsker ut nye regler for boliglån: «Alle» ber Sanner trosse Finanstilsynet

IKKE GODKJENT: Loftet kan i dag ikke brukes som soverom fordi det ikke er rømningsveier ut fra loftet.

Krever totalrenovering

Det er ikke bare loftet som ikke kan brukes som det står i dag, og megleren mener man må pusse opp hele leiligheten.

– Toalettet er vel fra 1917, og dusjrommet i andre etasje er ikke et våtrom, så man kan ikke dusje der nå, sier Aamodt.

Hun mener man også må pusse opp kjøkkenet, og at man fortsatt ikke vet hva slags gulv som skjuler seg under linoleumsgulvet i leiligheten.

– Jeg ville regnet med et par millioner kroner for å pusse opp, sier Aamodt.

Les også

Norges Bank vil kreve høyere egenkapital ved kjøp av bolig nummer to

OPPUSSING: Hele leiligheten må totalrenoveres.

– Ikke veldig billig

Megleren påpeker at det ikke er mange lignende leiligheter å sammenligne med når man skal sette en pris. Hun tror leiligheten gikk langt over prisantydning fordi de nye eierne ser muligheten for å gjøre leiligheten til sin helt egne.

Med 11 budgivere og 200 som var inne på visning, var det stor interesse for leiligheten. Aamodt hadde visninger i til sammen 18 timer over to dager, på grunn av coronarestriksjoner på visning.

– Tenker du at du burde satt prisen høyere?

– Jeg har satt prisen der på grunn av usikkerheten rundt loftet og hvor utrolig mye oppussing som må gjøres. Men 4,8 millioner for 56 lovlige kvadratmeter er ikke veldig billig.

HISTORISK: I samme gård opphold motstandsorganisasjonen Milorg seg under krigen.

Milorg-kontor

I dag er det ingen som bor i leiligheten som har fungert som vaktmesterbolig for aksjelaget. Enken etter siste vaktmester som bodde der flyttet ut før sommeren.

– Det er bare to familier som har bodd der siden 1917 og forrige vaktmester flyttet inn i 1969, sier Aamodt.

Leiligheten ligger i en Frognergård med mye historie, påpeker megleren.

Den militære motstandsorganisasjonen Milorg oppholdt seg i bygget under krigen. Sentralledelsen i organisasjonen møttes i bygget fra 1942, og det samme gjorde Hjemmefrontens ledelse. Dette ble etter hvert ledelsens hovedbase, forteller Aamodt.

Les også

Treschow selger Frogner-bolig til Blystad for 35 millioner

Publisert:
Gå til e24.no