Gjør nettkupp nå!

Den norske kronen er historisk sterk. Ekspertene råder nordmenn til å handle på nett utenlands.

CHEAP: Sterk krone gjør det gunstig å handel i pund. Faksimile: play.com
Publisert:

Av Erlend Ofte Arntsen, Daniel Sannum Lauten og Tor-Erling Thømt Ruud

- Å handle fra utenlandske nettbutikker kan lønne seg, særlig nå siden kronen er sterk. Nå om dagen får du mye for pengene når du handler i dollar, pund og euro, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR.

Billig pund

Hun er en av flere eksperter VG har snakket med som anbefaler nordmenn å utnytte den sterke kronen til å gjøre gode kjøp i utenlandske netthandelsbutikker.
- Pundet har aldri vært lavere sett i forhold til den norske kronen, euroen er på sitt billigste siden 2003 og dollaren er historisk sett veldig billig, sier Sandmæl.

Halv pris

Peder Inge Furseth, førsteamanuensis ved BI og forsker på netthandel mener den sterke kronen er et ekstra moment.
- Med dagens dollarkurs er det langt på vei halv pris på utenlandske varer nå i forhold til fire-fem år siden, sier Furseth.
- Mange ser at det å handle på nettet fra utenlandske nettbutikker gir dem mer å rutte med til andre ting, fortsetter han.

LES OGSÅ:

Pass deg for tollfella

Økt handel

VISA Norge bekrefter overfor VG at de over tid har sett en økning i nordmenns handel på nettet.

Produkt: Panasonic Lumix DMC-LX5 Norsk pris: 4495 NOK (Elkjøp) Pris utenlandsk nettsted: 3093 NOK (bhphotovideo.com) Å spare: 1402 NOK. Foto: Panasonic.com

Forsker Dag Slettemeås ved Statens institutt for forbruksforskning mener nordmenn stadig blir mer kompetente på netthandling. Og det gjelder spesielt kvinner.
- Det var en lang periode menn dominerte, men nå har kvinnene gått forbi mennene på flere nettvarer, som billetter, kosmetikk og klær, sier Slettemeås.

Se opp for gebyrer

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR handler selv mye på nettet.
- Selv om man må se opp for frakt, gebyrer og tollavgifter lønner det seg ofte. Spesielt i forhold til sminke, sjampo og kremer, for der er det lett å holde seg under den
avgiftsfrie 200-kronersgrensen.

Produkt: TFK Joggster Twist 2011 Norsk pris: 6699 NOK (Barnas hus) Pris utenlandsk nettsted: 5903 NOK (funsport4all.de) Å spare: 796 kroner

Sandmæl råder norske netthandlere i utlandet til å bruke kredittkort.

LES OGSÅ:

Dette kan du ikke sende i flybagasjen

- Da vil man stå sterkere hvis varen ikke blir levert, ved svindel og konkurs. Men husk og sette av penger til kredittkortregningen når den kommer.

Eksempler på utenlandske nettbutikker:

KLÆR:

asos.com

revolveclothing.com

ELEKTRONIKK

bhphotovideo.com

dealextreme.com

Produkt: Redken shampoo Norsk pris: 298 NOK (Look at me, salong) Pris utenlandsk nettsted: 85 NOK (lookfantastic.com) Å spare: 183 kroner

K

OSMETIKK

lookfantastic.com

strawberrynet.com

UNDERHOLDNING & KULTUR

amazon.com

FALLGRUVER

Toll og moms:

Det er ikke toll, men moms på de fleste varer du bestiller fra utlandet. Unntaket er klær og tekstiler hvor du må ut med 10, 7 prosent i tillegg til momsen. Moms på 25 prosent og eventuelt toll gjelder for alle varer over 200 kroner. Bøker er unntatt fra toll og moms, så her er det fritt frem uten å tenke på beløpsgrensen.

Garanti:

På varer kjøpt i utenlandsk nettbutikk gjelder fortsatt garantien, men ikke i Norge. Ønsker du å reklamere på det du har kjøpt må du sende produktet tilbake til landet det er kjøpt i. Du kan reparere og utbedre eventuelle feil og mangler for egen regning i Norge.

Kilder: Toll.no

Fakta om eksemplene:

De norske prisene er hentet fra norske utsalgssteder på nett og i butikk, 9. september 2011. Pris fra utenlandsk nettsted inkluderer pris omregnet til norske kroner, frakt, toll og moms - der det kreves. Innhentet 9. september 2011

Publisert:

Her kan du lese mer om