Bonanza-tilstander i boligmarkedet

En treroms på Grünerløkka ble presentert som et renoveringsobjekt. Likevel gikk leiligheten 850.000 kroner over takst.

Selges over prisantydning: Prognosesenteret mener boligprisene i storbyene er i ferd med å nå en smertegrense, men tror likevel på fortsatt vekst, fordi etterspørselen er så mye høyere enn tilbudet.

  • Sven Arne Buggeland
Publisert:,

Av: Sven Arne Buggeland og Nanna Johannessen

Over hele landet har VG funnet eksempler på boliger som nylig er solgt langt over prisvurdering. Selv om boligprisene aldri har vært høyere.

Les også kommentaren:

Prisveksten vil stoppe - vi vet bare ikke når

- Det er absolutt bonanzatilstander i deler av markedet. Jeg tror prispresset vil fortsette, både i april og mai, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.
Den nedslitte leiligheten på 78 kvadratmeter i Helgesens gate på Grünerløkka i Oslo hadde en takst på 2,7 millioner kroner, men ble solgt for 3,55 millioner.

LES OGSÅ:

Så mye kan du låne

Sentrumsnært

- Enkelte objekter tar helt av i budrundene. Det handler om at de har det mystiske ved seg som er status. Begrepet er ikke entydig, men varierer fra sted til sted.

- Du mener der det er fint å bo?

- Mer at boligen er sentrumsnær, at det er grøntområder og bra kollektivtilbud, barnehager og en god skolekrets like ved. Egenskaper som mange vet å verdsette, sier Øye.
Også stemningen under visningen, været eller kvaliteter ved boligen kan ifølge Øye få kjøpere til å strekke seg mye lengre enn eiendomsmegler og takstmann tenkte.

LES OGSÅ:

Her vil boligprosene stige mest og minst

Tror på fortsatt vekst

- Fenomenet er ikke usunt. Mange vil se kvalitetene også når boligen skal selges igjen. Det er større grunn til å være skeptisk når du er alene om å skjønne verdien og by.

- Så det er greit å høyne, bare flere byr?

- Jeg ville begynt å tenke meg om, når budene passerer verditaksten med 10 prosent. Meglerne har så gode verktøy at de sjelden setter markedsprisen så feil, sier Øye.
Prognosesenteret mener at boligprisene i storbyene er i ferd med å nå en smertegrense, men tror likevel på fortsatt vekst, fordi etterspørselen er så mye høyere enn tilbudet.

LES OGSÅ:

Dette må du sjekke før boligkjøpet

- Halvparten av befolkningen i Oslo ville ikke hatt råd til å kjøpe bolig i byen i dag, hvis de måtte ut på markedet igjen, sier Bjørn-Erik Øye.
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) understreker at boligene som går høyt over takst, er unntak. Prisene steg mindre i første kvartal i år enn samme periode i fjor.
- Ekstremt få boliger lå ute for salg i januar. Siden har det tatt seg opp noe. Og etter påske blir tilbudssiden større, sier NEF-leder Christian Vammervold Dreyer.

Trenger flere boliger

Når etterspørselen sprer seg på flere objekter, tror han på flat prisutvikling frem mot sommeren. Men Dreyer sier at det er lenge til ordentlig balanse i boligmarkedet.
- For storbyene er det vesentlig utfordringer knyttet til å møte behovet for flere boliger. I pressområdene ville jeg ikke være redd for å investere i eiendom, sier Dreyer.
Også boligsamvirket merker etterspørselen. I Obos-tilknyttede borettslag i Oslo og Lørenskog steg prisene over 12 prosent fra mars 2011 til mars 2012 - mer enn markedet for øvrig.
- Særlig familieboliger, rekkehus og litt større leiligheter går godt over takst. Vi tror prisene vil øke også etter påske, sier informasjonssjef i Obos, Åge Pettersen.

Slik er temperaturen i byene:

550.000 OVER: Rekkehuset Bråtet 157 på Bønes i Bergen ble solgt for 4.450.000 kroner, 550.000 over prisantydning. Foto: FOTORINGEN.NO/DIAKRIT

- Vi ser flere eksempler på eneboliger som selges for over en million over prisantydning, sier regiondirektør i Eiendomsmegler Vest, Martin Raknes.
Halvparten av en tomannsbolig i Gimleveien var taksert til 3 millioner, men gikk 1.560.000 over.
Daglig leder i Garanti Eiendomsmegling i Bergen, Asbjørn Myrstøl trekker fram to prisvinnere i vår:
- Små leiligheter i sentrum vil få et løft, fordi det tilbys lite nytt i denne størrelsen og leieprisene øker kraftig. Den andre vinnergruppen vil være rekkehus i Fyllingsdalen og Landås.

800.000 OVER: Eneboligen Barduvegen 20 i Tromsø ble solgt for 5.000.000 kroner, 800.000 over prisantydning. Foto: KAI RUNE MORTENSEN

Sentrumsnære boliger er veldig etterspurt i Tromsø.
- Eldre boliger med dårlig standard og god beliggenhet kan gjerne gå flere hundre tusen over prisantydning, sier daglig leder i Eie eiendomsmegling i Tromsø, Børge Martinussen.
Han tror prisene vil fortsette å stige fremover.
Daglig leder i Garanti Eiendomsmegling i Tromsø, Leif-Harald Svendsen, sier at annonserte boliger selges med en gang.
- Folk legger til og med inn bud før første visning. Tidligere «problemboliger», som har ligget lenge ute, blir solgt unna nå, sier Svendsen.

1.260.000 OVER: Tomannsboligen Brannfjellveien 65a i Oslo ble solgt for 7.050.000 kroner, 1.260.000 over prisantydning. Foto: MORTEN LYNGROTH

Boligmarkedet i hovedstaden er fortsatt hett.
En leilighet i en tomannsbolig i Traverveien på Bjerke gikk 600.000 kroner over taksten på 3,6 millioner.
En leilighet i Moltke Moes vei i Ullevål Hageby gikk 900.000 over taksten på 6 millioner.
- Hittil i år er 75 prosent av alle solgte leiligheter på St. Hanshaugen solgt over verditakst, sier kontorleder i DNB Eiendom på St. Hanshaugen, Per Christian Sandvik.
Administrerende direktør i Aktiv eiendomsmegling, Grethe W Meier sier at familieboliger og rekkehus i Oslo blir solgt nesten før de blir lagt ut for salg

1.550.000 OVER: En leilighet i Prinsens gate 14 i Stavanger gikk for 6,3 millioner, 1.550.000 over prisantydning. Foto: WILIAM SEMERARO

Stavanger har manko på eneboliger og rekkehus, i en tid der innflytterne strømmer til oljebyen.
- Enkelte objekter går skyhøyt over prisantydning, sier daglig leder i DNB Eiendom i Stavanger, Eivind Chr. Dahl.
En leilighet i Rektor Steens gate gikk 1 million over.
Eneboligen Skjalgsbakken 20 gikk 800.000 kroner over prisantydningen på 5,6 millioner.
Regionsjef i Eiendomsmegler 1 Stavanger, Rune Bertelsen, opplyser at 65 prosent av boligene går over prisantydning.
- Som helhet er markedet er en tanke kjøligere enn i fjor, sier Bertelsen.

750.000 OVER: Eneboligen Cecilie Løvøs Veg 4 i Trondheim ble solgt for 4.250.000 kroner, 750.000 over prisantydning. Foto: JOACKIM REINAAS

Over 70 prosent av alle solgte boliger i Trondheim gikk over prisantydning i mars.
- 200.000 kroner over prisantydning er ikke uvanlig, sier daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling i Trondheim sentrum, Tore Resell.
Megler Per Ø. Nylander i Nylander & Partners AS i Trondheim forventer en prisstigning mellom syv og ti prosent i Trondheim i 2012.
- Det virker som det er attraktivt overalt i byen. Vi opplever at alle bydelene har sitt eget marked og kundegrupper. Selger får som regel solgt til god pris, sier Nylander.

260.000 OVER: Rekkehuset Rådhusgata 21 C i Kristiansand ble solgt for 2.850.000 kroner, 260.000 over prisantydning. Foto: VIDAR GODTFREDSEN, AKTIV EIENDOM

- Dvergsnes på Søm og Justneshalvøya er populære bydeler hvor omsetningen har gått opp de siste årene. Der er det en klar trend at rekkehus og eneboliger går over prisantydning, sier daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling Kristiansand, Alex Modahl.
Meglerne i Kristiansand bekrefter at det selges flere boliger over antatt pris.
- Men det er også en god del som selges både under og til antatt pris. Lund bydel er et eksempel på hvor boligene selges over prisantydning, sier daglig leder i Meglerhuset Sædberg, Inger Sædberg Birkenes.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Brennhett boligmarked i byene

  2. Over 2200 visninger til helgen: Slik finner du gode boligkjøp landet rundt

  3. Oslo-leilighet solgt for 750.000 kroner under prisantydning

  4. Annonsørinnhold

  5. Advarer mot å prise boligen for høyt: Lokkeprisene er borte

  6. Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!