Levér skattekortet nå

Pass på å levere skattekortet til sjefen, hvis ikke kan du bli trukket 50 prosent i skatt. Men det finnes en mulighet rundt.

Leveres nå: Skattekortet for 2013 må nå leveres til arbeidsgiver. Det er straks lønnskjøring for januar, og de må rekke å registrere alle kortene.
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert: Publisert:

Begynner å haste. Har du ikke fått levert skattekortet til arbeidsgiver så kan du bruke skattekortet for 2012 også i januar.

Du kan nemlig si i fra til arbeidsgiver at du ønsker å bruke fjorårets skattekort på første lønning etter nyttår.

Sier du ikke fra, er arbeidsgiver tvunget til å trekke deg 50 prosent skatt i januar.

Les også:Slik blir skatten din i 2013

Kan trekke mer. Du kan også be arbeidsgiver om å trekke mer i skatt enn det som er opplyst på skattekortet.

Prosentsatsen kan imidlertid ikke være lavere enn den faktiske trekkprosenten som blir satt av ligningskontoret.

Levér så fort som mulig. Leverer du ikke skattekortet innen februar, slipper du uansett ikke unna. Da er arbeidsgiver pliktig til å trekke 50 prosent skatt.

Har du frikort, må du også levere skattekortet. Fribeløpet for 2013 er 39.950 kroner og her søker du om det.

Skatteetaten har ikke tall på hvor mange som har levert skattekortet, og blir trukket 50 prosent i skatt, men en del har endret skattekortet sitt allerede:

– Hittil er det endret ca 70.800 skattekort. Dette er litt lavere enn i fjor på samme tid, forteller Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten.

Tall fra Skatteetaten viser at nesten 800.000 skattebetalere fikk restskatt i 2012 på i gjennomsnitt 22.000 kroner.

Les også:Nesten 100.000 slapp å betale restskatten sin

Siste året med papirskattekort. Året i år er siste året med skattekortene på papir. Fra neste år blir det digitale skattekort som sendes rett til arbeidsgiver.

Det innebærer at man slipper å levere skattekortet til arbeidsgiver. De som ønsker det vil også kunne motta opplysninger om grunnlaget for beregning av skattekortet elektronisk.

Selv om arbeidsgiveren din er med i prøveordningen for elektronisk skattekort må du levere inn skattekortet ditt for 2013.

Elektronisk neste år: Neste år slipper du å levere skattekort. Da blir de sendt elektronisk fra Skatteetaten til arbeidsgiveren, forteller Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten

– Grunnen er at det er usikkert hvor mange arbeidsgivere som blir med på prøveordningen. Det kan i tillegg være uklart for de ansatte om arbeidsgiver er med på ordningen eller ikke. For å hindre misforståelser opprettholdes derfor den «gamle» ordningen med innlevering av skattekort i år, forteller Anette Bjerke i Skatteetaten.

Sjekk skattekortet nøye. For at skattetrekket skal bli mest mulig riktig bør du sjekke skattekortet før du gir det til arbeidsgiver.

Spesielt hvis du har blitt skilt eller separert i løpet av året, tatt opp et stort lån, eller gått mye opp eller ned i lønn, bør du sjekke det nøye før du leverer det til arbeidsgiveren.

Gir du skattekortet fra deg uten å kontrollere at skattetrekket blir riktig, kan du ende opp med en saftig baksmell i 2014.

Du kan også risikere at du får utbetalt mindre i lønn hver måned fordi du blir trukket for mye i skatt.

– Hvis du har høyere fradrag eller lavere inntekter enn det oversikten viser, må du endre skattekortet for å ikke betale for mye skatt gjennom året. Motsatt; har du høyere inntekter eller mindre fradrag, risikerer du restskatt hvis du ikke endrer skattekortet ditt, sier Anette Bjerke.

Beregn din skatt! Lønnsmottagere kan bruke Dine Pengers skattekalkulator for å beregne hvor stor skatten blir i 2013. Du finner kalkulatoren her

Fradrag avgjør tabellene. De fleste av oss får såkalte tabelltrekk. Dette er tabeller som Skatteetaten har laget fra inntekts- og fradragssituasjonen din. Det fine med tabellene er at de er fleksible i forhold til inntekten.

Tabellen gir riktig skattetrekk selv om du går opp i lønn. Derimot klarer ikke tabellene å ta høyde for at du får nye fradrag, eller mister fradraget.

Les mer:Nå kommer skattekortene, pass på fellene

Endring av skattekort. Du kan lese mer om hvordan du gjør endringer i skattetrekket og/eller bestiller nytt skattekort på Skatteetatens hjemmesider.

Følg Dine Penger på Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Nå kommer skattekortene, pass på fellene

  2. Husk å endre skattekortet!

  3. Skattekortendringer kan gi deg høyere skattetrekk i 2019

  4. Få selvangivelsen to uker tidligere

  5. I år får du ikke skattekort i posten