Leger tar ulovlig gebyr for å la deg betale

380 legekontor og legevakter rundt om i landet tar ekstra betalt for å la deg betale med kort – åtte måneder etter at Helsedirektoratet fastslo at gebyret er ulovlig.

FØLGES IKKE: Her er Helsedirektoratets brev fra 14. august i fjor som fastslår at kortgebyrene er i strid med gjeldende regelverk. Til høyre er kvitteringen fra et legebesøk fredag 9. mai, hos ett av flere hundre legekontor som fortsatt tar gebyret.

  • Karl Wig
Publisert:

De siste årene har stadig flere legekontor og kommunale legevakter rundt om i landet satt opp betalingsterminaler som pasienter må benytte når de gjør opp for seg. Formålet er å spare personalkostnader.

Betalingsterminalene leveres av det norske selskapet Melin Medical i samarbeid med Nets.

Tar gebyr, slipper leie.

Melin Medical skal ha seg betalt. De gir legene to valg: Betal en fast månedlig leie for terminalen – eller velt kostnaden over på pasientene.

Det skjer i så fall med et gebyr på fem kroner hver gang en pasient betaler med kort.

Legekontorene som velger å ta kortgebyr, slipper å betale månedsleie til Melin Medical.

Les også:Apollo og Star Tours kortgebyrer brøt loven

Brukes av hundrevis.

Per i dag har selskapet levert omlag 750 betalingsterminaler til legekontor og kommunale legevakter.

380 legekontorer og legevakter landet rundt bruker i dag løsningen der de belaster kunden med kortgebyret på fem kroner, får Dine Penger opplyst av Melin Medical.

Det eneste gebyrfrie alternativet hos disse er å betale kontant.

Helsedirektoratet: Ulovlig. 14. august i fjor sendte Helsedirektoratet et brev til Melin Medical, etter å ha mottatt flere klager fra pasienter.

I brevet fastslås det at gebyrpraksisen er i strid med regelverket.

«Kommunale legevakter og fastlegekontorer som krever vederlag av pasienter som betaler med kort, handler – etter Helsedirektoratets oppfatning – i strid med gjeldende regelverk», heter det i brevet.

Har du tips til denne saken? Kontakt Dine Pengers journalist!

Saken fortsetter under bildet!

Brev fra Helsedirektoratet 14. august 2013 om ulovlige kortgebyrer hos leger

Da brevet ble sendt ut var det rundt 500 legekontor og legevakter som brukte betalingsuatomat, halvparten av dem belastet kortgebyr.

I ettertid har altså både antallet automater økt totalt, fra 500 til 750, men også antallet steder der man må betale gebyr for å betale med kort, fra rundt 250 til 380.

MØTER DEG HOS LEGEN: Slik ser betalingsterminalene fra Melin Medical ut. Omlag 380 av de 750 terminalene som brukes av fastleger og legevakter krever kortgebyr på fem kroner.

Foto: Melin Medical

Alternativet til å belaste kunden dette kortgebyret, er altså at legekontoret selv betaler en leie av automaten til Melin Medical.

Selskapets satser starter på 2.200 kroner i leie per måned.

Omregnet i inntektene fra gebyret på 5 kroner per pasient, tilsvarer det 440 kortbetalende pasienter på legekontoret eller -vakten i løpet av en måned.

Avdelings-direktør i Helse-direktoratet Steinar Mathisen.

- Handler om prinsippet. - Vi mener det er et gebyr det ikke er noen lovhjemmel for å ta, noe vi ga klar beskjed om til Melin Medical i brevet. Fem kroner er jo ikke noe stort beløp, men det er prinsippet dette handler om, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Steinar Mathisen til Dine Penger.

I sin begrunnelse viser direktoratet til helse- og omsorgstjenestelovens paragraf 11-2, som sier at kommunen kun kan kreve vederlag av pasienten når det følger av lov eller forskrift.

Hvilke tjenester leger kan kreve betalt for er listet i folketrygdloven, og her er ikke kortbetaling med.

HELFO varslet. I oktober i fjor ble brevet fulgt opp med klar beskjed fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO):

«Legekontor og legevakter kan ikke krevje ekstra betaling frå pasientar som betalar med kort», fastslås det i en åpen melding publisert på deres nettsider.

Har blitt flere. Det hadde ingen virkning. I månedene etterpå gikk bare flere leger til anskaffelse av terminaler med kortgebyret.

De 380 fastlegene og legevaktene som har gebyret i dag, er over 100 flere enn da Helsedirektoratet først reagerte på praksisen i august i fjor.

«Du kan velge å betale kontant, kort (gebyr kr 5) eller få faktura (gebyr kr 49,-). Velger du å gå utenom betalingsautomaten, vil det automatisk bli sendt regning hjem til deg (fakturagebyr kr. 49,-)», står det å lese på hjemmesidene til Flekkefjord legevakt.

Les også:Nordmenn trekker kortet for stadig lavere beløp

- Ikke noe vi krever. - Det er systemet som tar fem kroner i betaling. Det er ikke noe vi krever, men de som drifter betalingsatomatene, sier enhetsleder ved legevakten, May Linda Tesaker til Dine Penger.

- Men dere valgte løsningen med gebyr, så dere slipper å betale leie?

- Det kan jeg ikke svare på, for jeg har ikke avtalen foran meg.

- Helsedirektoratet har bestemt at kortgebyret er ulovlig?

- Dette er ikke en helsetjeneste, men en betalingstjeneste. Og man kan betale kontant uten gebyr, sier Tesaker.

Saken fortsetter under bildet!

TAR GEBYRET: Flekkefjord legevakt om kortgebyret på sine hjemmesider.

Skjermdump: flekkefjordlegevakt.no

Ingen oversikt. Selv har ikke Helsedirektoratet holdt oversikt over hvor mange legekontor som fortsetter å ta kortgebyret.

- Nei, vi har ingen pålitelige tall for det. Men vi har fått signaler på at noen tar det, og noen tar det ikke, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen.

Han er klar på at det er de enkelte legene som til syvende og sist er ansvarlig for å følge regelverket.

- Men når dere fastslo at gebyret er ulovlig for åtte måneder siden, burde dere ikke følge opp legekontorene?

Har «dødd ut». - Jo, det kan du si, og det vil vi nok gjøre også. Men saken har dødd litt ut utover vinteren, og jeg har ikke mottatt en eneste henvendelse fra verken publikum eller journalister på flere måneder, sier Mathisen.

På spørsmål om de nå vil ta opp kortgebyrene med legeforeningen, svarer avdelingsdirektøren at det er «en av strategiene man kan velge».

- Vi er også i tenkeboksen på om vi skal få en egen presisering om at det ikke skal tas kortgebyr i lovverket. Vi skal følge opp dette på egnet måte, sier Mathisen.

Varslet om brevet. Advokat Hanne Riise-Hanssen i Den norske legeforening sier de i fjor høst varslet alle sine medlemmer om at kortgebyrene var erklært ulovlige av Helsedirektoratet.

- Vi ser ingen grunn til å tvile på direktoratets rettslige vurdering, og har derfor anbefalt våre medlemmer å følge den, sier Riise-Hanssen til Dine Penger.

- Ikke vår oppgave. Legeforeningen har ikke ført oversikt over legekontorenes praksis etter varselet.

- En slik oppfølging er heller ikke vår oppgave. Vi er en medlemsorganisasjon og ikke et tilsynsorgan, sier Riise-Hanssen.

- Men er det greit hvis leger nå fortsetter å ta kortgebyr?

- Vårt råd er at legene forholder seg til Helsedirektoratets innstilling, som vi ga informasjon om i fjor høst, sier Riise-Hansen.

Partner Anton Lorentz Bondesen i Melin Medical.

Foto: Melin Medical

Hun mener det er helsemyndighetene som eventuelt må reagerer mot legekontorene.

Ber om møte. Melin Medical sier de har holdt alle sine kunder godt informert om Helsedirektoratets gebyr-vurdering.

Selv er de helt uenige i avgjørelsen, og har derfor bedt om et møte med Helsedepartementet for å legge frem sitt syn.

«Slik Helsedirektoratet tolker regelverket har det konsekvenser for den servicen pasienten i dag opplever i forbindelse med et legebesøk», skriver partner i Melin Medical Anton Lorentz Bondesen til Dine Penger i en epost.

Han understreker at legekontorene selv velger om de vil benytte seg av gebyret, eller om de vil dekke kostnadene selv igjennom månedsleie.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Legekontorer får likevel lov til å kreve inn omstridte kortgebyr

  2. Helsedirektoratet krever nytt svar om legenes kortgebyrer: – Underlig at de kan si det er lov

  3. Fikk kortgebyret etter legebesøk: - Feil å påføre oss kostnaden

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjekk dette før du bestiller flybillettene på nett

  6. Dette har du krav på når hotellet streiker