Slik kan du slippe å betale NRK-lisensen

Da lisensmannen kom på besøk og så Martins nye TV, måtte han gå tomhendt tilbake. I den nye TV-hverdagen fremstår grepet stadig mer attraktivt, mener ekspert.

LISENS: NRK-lisensen plager mange, og stadig flere benytter seg av en metode for å slippe.

Marte Vike Arnesen
 • Karl Wig
Publisert:

Slipper lisensen. - Jeg sparer jo en del kroner, men for meg var det mest en prinsippsak: Jeg ønsker ikke å betale for noe jeg ikke bruker, sier Martin Olav Slapgård (29) til Dine Penger.

Da han for kort tid siden kjøpte sin nye TV fra den lokale Elkjøp-butikken på Inderøy i Nord-Trøndelag, hadde han allerede besluttet å utføre inngrepet som fritar han fra NRKs lisenskrav:

En plombering av antenneinngangen som gjør at den ikke lenger kan ta inn tv-signaler.

- TVen var såpass dyr at de tilbød å sende den til verksted som utførte plomberingen gratis, forteller Martin.

Les også:Telenor-abonnenter fikk varsel om prishopp på 87 prosent

Sparer tusener. Lisensmannen kom på besøk onsdag - og måtte gå tomhendt tilbake.

- Jeg viste han at TVen er plombert, og at jeg heller ikke har noe annet utstyr som mottar tv-signaler, forteller Martin, som også har sendt bekreftelse til NRKs lisensavdeling.

Dermed slipper han å betale lisensavgiften, som i 2014 er satt til 2729,16 kroner.

Selv angrer han ikke et sekund, men påpeker at grepet ikke er for alle.

- Det er en vanlig grei løsning for meg som kun bruker TVen til film, spill og som storskjerm koblet til nettet. Jeg ser ikke på vanlige tv-kanaler, og nyheter leser jeg på nettavisene, sier Martin.

Les også: Så mye kan du få i jobbreise-fradrag

Gjelder alle TV-mottakere. De som gjør som Martin er på trygg grunn, bekrefter lisensavdelingen i NRK:

- Hvis TV-plomberingen er utført riktig og dokumenteres, så har eieren ikke lenger en avgiftspliktig fjernsynsmottaker og er da ikke pliktig til å være registrert med lisens, opplyser sjef for lisensavdelingen Freddy Lysfjord til Dine Penger.

Men plombering alene holder ikke vann: Lisenssjefen påpeker at de aller fleste har en eller annen avgiftspliktig fjernsynsmottaker i tillegg til selve TVen - for eksempel TV-boks fra en tilbyder av kabel eller parabol.

- Alt utstyr som kan ta inn TV-signaler omfattes av avgiftsplikten, ikke bare selve TVen, sier Lysfjord.

Må legges på hylla. Dette utstyret må ikke vrakes, men skal være koblet fra og stuet vekk.

- Da kan lisensen opphøre fra og med lisensterminen etter at mottakerutstyret er satt bort, sier lisenssjefen.

Årets kringkastingsavgift på 2729 kroner er fordelt på to regninger: Den ene med forfall 31. januar og den andre med forfall 31. juli. Plomberer du TVen nå, slipper du altså ikke lisens før andre halvår.

Les også:Lånekassen brukte gammel kurs - Martine tapte 4400 kroner

MER ATTRAKTIVT: Fagredaktør Jørgen Elton Nilsen i Hardware.no mener fremmasjen av nettbaserte innholdstjenester for filmer og tv-serier gjør at stadig flere vil klare seg uten tradisjonelle tv-signaler.

Foto: Hardware.no

Flere muligheter. Teknologiekspert og fagredaktør i Hardware.no, Jørgen Elton Nilsen, mener inngrepet fremstår som stadig mer attraktivt i den nye TV-hverdagen.

- Programmer og serier du kun har fått med tradisjonelle tv-kanaler tidligere, kan du i dag få levert til TV-skjermen ved å abonnere på en av de nye strømmingstjenestene.

- Det er litt mer styr - du kan ikke bare skru på TVen og skifte kanal. Samtidig har du full kontroll på TV-hverdagen din, sier Nilsen til Dine Penger.

TV-kanaler på nettet. Han viser til at nettbaserte innholdstjenester som Netflix lar deg spille av filmer og serier på TVen når du selv ønsker det, enten via en app i TVen eller fra en separat strømmingsenhet.

- Og for de som liker å se tv etter sendeskjema, kan man fremdeles fore TVen med tradisjonelle kanaler som tilbyr nettstrømming. Noen krever abonnement, mens for eksempel NRK legger ut sendinger på nettet gratis, påpeker Nilsen.

Mye tyder imidlertid på at nordmenn fortsatt liker å se TV med kabel og parabol.

Lisenssjefen i NRK sier det er svært få som melder fra om at de har plombert TVen.

- Det er uvanlig blant privatpersoner, men det er en del næringslivsaktører som velger plombering fordi de kun skal bruke TVen med avspillingskilder uten fjernsynsmottakere, sier han.

Beholde TVen og slippe NRK-lisens? Unngå fellene!

 • Det er ikke selve TVen, men den innebygde fjernsynsmottakeren og eventuelt annet utstyr med tv-mottakere som utløser plikten til å betale kringkastingsavgift til NRK.
 • Ved å plombere TVen settes den innebygde tv-mottakeren ute av spill. TVen kan da brukes som visningsskjerm for integrerte strømmingstjenester og tilkoblet avspillingsutstyr uten egen tv-mottaker - separate strømmingsenheter, minnepenner, harddisker, PC, spillkonsoller og noen DVD- og Blurayspillere.
 • Husk at du i tillegg til plomberingen må koble fra og stue vekk alt utstyr som kan ta imot tv-signaler. Det betyr alle TV-bokser fra kabel- eller parabol-tilbydere, og videospillere som har innebygde TV-mottakere.
 • NRK krever at plomberingen utføres av autorisert verksted eller forhandler. Prisen ligger vanligvis på under en tusenlapp.
 • Du må deretter sende bekreftelse til NRK Lisensavdelingen fra verksted eller forhandler på at antenneinngangen er plombert, og at TVen ikke kan ta inn fjernsynssignaler.
 • Når TV-plomberingen er dokumentert til NRK og annet avgiftspliktig mottakerutstyr er koblet fra og stuet vekk, skal du slippe å betale lisens fra og med neste lisenstermin. Neste lisensregning sendes ut 1. juli og har forfall 31. juli.

Kilder. NRK Lisensavdelingen, Forskrifter om fjernsynsmottakere og Dine Penger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Boligselgere kan få straffeskatt på 60 prosent

 2. Altinn: - Ingen problemer registrert i natt

 3. Slagrammet hadde koden på lapp da bankkortet ble stjålet.
  Finansklagenemnda: - Din feil

 4. Nå må du snart reservere deg for å få papir-selvangivelse: Skattetaten vil sende ut færre papir-selvangivelser

 5. Telenor-kunder raser over «prisjustering» på 87 prosent