Ferske boligtall: Boligprisoppgang i november

Oslo og Hamar leder an i sterk boligprisoppgang. Eiendom Norge-sjefen er overrasket over de sterke boligtallene.

  • Tone Iren Sørheim
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Boligprisene er korrigert for sesongvariasjoner opp 1,1 prosent i årets nest siste måned. Nominelt er prisene opp 0,4 prosent.

– Det er en sterk utvikling og vi er overrasket over tallene, sier Eiendom Norge-sjefen Christian Dreyer til fremmøtt presse.

Og legger til:

– Dette er den sterkeste november-måneden de siste tiårene.

Les også

Meglerforbundet slakter ny portal: – Hører om meglere som gir rabatt i bytte mot positiv omtale

Han viser til at november-tallene gir et signal om at det vil selges mange boliger fremover. Boligkjøperne er fremdeles optimister. En svakere tilbudsside er en av driverne til prisveksten i desember.

– Dette er veldig sterkt, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets

Makrostrategen sier videre:

– Tar vi de siste tallene med i betraktningen, stiger boligprisene omtrent 0,4 prosent i måneden. Tendensen er at det har roet seg litt sammenlignet med starten av året.

– I Oslo steg boligprisene med 0,9 prosent i november, og det tar i snitt 17 dager å selge boligen. Oslo er den viktigste indikatoren i boligmarkedet, og det er veldig lite boliger ute, sier Dreyer.

Til sammenligning er det det mange boliger ute i Bergen og Stavanger.

Hovedtrenden gjennom de årene Eiendom Norge har ført boligprisstatistikk er at november historisk har bydd på boligprisnedgang. I årets utgave er det kun Rogaland og Finnmark som har boligprisfall.

På Hamar steg boligprisene med 1,4 prosent i november, det er sjeldent mye på en måned i Hedmarks-byen.

Les også

Hun har solgt leiligheter ved Oslofjorden for milliarder

Flere boligsalg

Det ble solgt 6.767 bruktboliger i november, en økning på 0,2 prosent sammenlignet med november 2014. Hittil i år er det solgt 85.140 boliger, noe som er 3,8 prosent flere enn på samme tid i 2014.

– Det er solgt tilnærmet like mange boliger i november i år som i 2014, og historisk er volumet å vurdere som normalt for måneden, sier Dreyer.

Ved utgangen av november var det 11.777 boliger til salgs, noe som er 1,2 prosent flere enn for ett år siden.

Les også

Flere nordmenn eier bolig

Venter videre vekst

Det har vært bekymring knyttet til om husholdningene har moderert konsumet som følge av en oljebrems som slår hardt inn på økonomien. I tillegg har det kommet temperaturmålere som viser at troen på landets økonomi er på rekordlave nivåer.

– Vi skal være forsiktig med å trekke slutninger basert på ett boligpristall, men at boligprisene fortsatt ser ut til å gå bra, tyder på at forbrukerne ikke er nevneverdig bekymret for fremtiden og at de har god tiltro til egen økonomi, sier Bernhardsen.

Nordea Markets venter fortsatt vekst i boligprisene fremover, men tror at den vil være mer moderat som følge av at det går tregere i norsk økonomi.

OSLO: Boligprisene i hovedstaden bykser opp 0,9 prosent i november. Bildet viser en mann som spaserer i nabolaget Enerhaugen på Tøyen i Oslo med Barcode-byggene i bakgrunnen.

Garanti med prisoppgang

Garanti Eiendomsmegling uttalte tidligere denne uken at de hadde har en prisoppgang på 1,5 prosent i november fra oktober.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i november 2015 på 32 676 kroner, mens det tilsvarende tallet i oktober 2015 var på 32 201 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 10,2 prosent.

For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 29 642 kroner.

– Det at prisene stiger denne måneden er positivt etter en svak utvikling i oktober. En oppgang på 10 prosent siste 12 måneder er over forventning. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne en like sterk tolvmånedersvekst for november. Slik det ser ut nå virker det sannsynlig at utviklingen for hele 2015 vil havne på nivå med 2010, 2011 og 2012, da så vi en årsvekst på omtrent 10 prosent, uttalte administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Les også

Priskollaps i leiemarkedet i Stavanger

Les også

Treschows tidligere luksusbolig endelig solgt

Les også

Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Det er duket for «prisboom» i januar og februar

  2. Historisk boligfall i Oslo i august

  3. Ferske boligtall: Solid boligprisoppgang i januar

  4. Kraftig vekst i boligprisene - steg 1,4 prosent i oktober

  5. – September-tallene var svakere enn jeg hadde trodd