– Hun løp ut på stuegulvet og ropte «her kan jeg ikke bo, her spøker det»

Dette er meglernes mest minneverdige visningsopplevelser.

TØFFE TAK: Nakenhet, sex og vond lukt er noe av det meglere har blitt utsatt for på visning.

Jarl Fr. Erichsen
  • Mathias Klingenberg
Publisert:

Bransjen tror et hett sommermarked blir enda hetere i august og inn mot høsten når både selgere og kjøpere kommer tilbake til hverdagen.

Hektiske fellesvisninger med mange ulike interessenter kan føre til de merkeligste hendelser. Det vet Einar Strand, partner ved Privatmegleren i Bergen sentrum, mye om.

– En søndag rett i etterkant av finanskrisen hadde jeg visning av en stor leilighet i et gammelt bedehus sentralt i Bergen, hvor det var seks meter under taket. Huset var fullt av skuelystne. Plutselig får jeg øye på en dame litt opp i årene som navigerer seg gjennom folkemengden. Midt på stuegulvet stanser hun og beveger på kroppen som om hun forsøker å ense kraften i rommet. Så roper hun «her kan jeg ikke bo, her spøker der», og løper ut av rommet. Heldigvis begynte de andre gjestene bare å le, forteller Strand.

Les også

Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

– Bevisst taktikk for å skremme andre

Einar Strand i Privatmegleren.

Privatmegleren

Det er uvisst om damen, som ikke endte opp med å kjøpe huset, ønsket å skremme bort mulige interessenter ved utspillet.

Flere meglere forteller imidlertid om det de mener er en bevisst taktikk fra interesserte: Ved å høylytt snakke ned leiligheten og påpeke feil, håper mulige kjøpere på å rydde veien til drømmeboligen.

– For ikke så lenge siden hadde jeg en svært høylytt dame på visning. Hun la ut om hvor dårlig både boligen og nabolaget var. Da visningen var over, ventet hun på trappen med et bud på boligen, sier Hans Christian Espenes, partner i Privatmegleren i Trondheim.

– En av de klassiske taktikkene er når folk sier at alt er galt med leiligheten. De viser vi alltid ut på balkongen, så får de stå der en stund, sier Silje Heggø, megler hos Eiendomsmegler 1 avdeling Torshov og Grünerløkka.

Meglerne tviler på at den kritiske taktikken fungerer.

– Det er ikke akkurat en vellykket taktikk, man blir fort gjennomskuet, sier Frank Fylling, ansvarlig megler og partner ved Notar Molde.

Silje Heggø, Eiendomsmegler 1

– Jeg har opplevd at folk har stjålet visningslistene som ligger på bordet, for å forhindre at interessentene som har skrevet seg opp, blir oppringt i en budrunde, supplerer Nils Nordvik i Nordvik & Partners.

– Har sex på visning

Han har opplevd flere rare episoder på visning.

– En gang merket jeg at leilighetens walk-in closet var lukket. Da jeg åpnet det opp, møtte jeg to personer som var i ferd med å ha seg med hverandre. På andre visninger har det samme skjedd i sengene. Jeg tror noen ønsker å kunne skryte av å ha gjort det på visning, sier Nordvik.

Og det er ikke det eneste kroppslige behovet som tilfredsstilles på visning.

– Av og til må folk låne toalettet for å gjøre sitt fornødne på visning. For rundt to år siden måtte vi, etter å ha ventet 20 minutter, banke på dodøren i en leilighet for å høre om alt sto bra til, sier Heggø i Eiendomsmegler 1.

– En gang måtte vi lufte ut hele leiligheten etter en episode på toalettet, sier Nordvik i Nordvik & Partners.

Les også

Megler om kuppeforbud: – En regel for et molboland

– Løp naken ned baktrappen

En visning kan komme brått på for dem som allerede bor i boligen. Det erfarte nylig Ingrid Jansen, megler ved Garanti Alta.

Nils Nordvik i Nordvik & Partners

Privat

– Jeg skulle selge et hus som var leid ut til et arbeidslag. Da jeg kom for å avholde visningen, møtte jeg en hel haug med bygningsarbeidere i bar overkropp som stekte egg og bacon på kjøkkenet. Jeg fikk forklart den eneste som kunne engelsk at det skulle være visning, men jeg kunne jo ikke hive dem ut. Dermed sto gutta inne på kjøkkenet og spiste egg og bacon mens jeg hadde visning. Jeg måtte bare beklage eimen av baconsvor og egg som lå i lufta overfor de besøkende, forteller Jansen.

Nordvik i Nordvik og Partners' morsomste minne er fra omtrent ett år tilbake.

– Jeg slo på lyset i en leilighet på Frogner hvor jeg skulle ha visning. Da ser jeg at leieboeren ligger naken i sengen og sover. Samtidig som jeg vekker ham, ringer interessentene på døren. Leieboeren tar så med seg dynen og løper naken ned baktrappen, mens jeg viser de mulige kjøperne andre deler av huset. Heldigvis merket ikke gjestene noen ting. Leieboeren kom imidlertid aldri tilbake. Så vidt jeg vet, løper han fortsatt naken langs veien, kun dekket av en dyne, forteller Nordvik.

– Påvirket på visning

Selv ikke kjøperne kan virke riktig forberedt ved første øyekast, forteller Fylling hos Notar.

– For noen år siden kom en middelaldrende kunde inn på en borettslagsleilighet som kostet 890.000 kroner. Han fortalte klart og tydelig at syntes leiligheten var veldig fin. Problemet var at han ikke var helt edru. Så ville han legge inn bud på 980.000. Jeg spurte ham om han ikke hadde stokket om tallene. Og det hadde han jo.

Deretter måtte Fylling forsikre seg om at interessenten hadde finansieringen i orden.

– Det viste seg at denne karen var en som hadde hatt det vanskelig. Men nylig hadde han vunnet en million i lotto. Vi fikk rettet opp budet til det boligen kostet, og mannen fikk sin aller første leilighet, forteller Fylling.

Les også

Kredittvurderingsbyrå advarer mot boligboble i Norge

Carl O. Geving

Venter travel august

I juni steg boligprisene med én prosent sesongjustert. Meglerne rapporterer om godt besøk i de tradisjonelt stillere sommermånedene.

Adrian Svensby, medhjelper på DNB eiendoms Tromsø-kontor, har identifisert en trend som gjør at meglere kan gå folksomme visninger i møte dersom den fortsetter ut over høsten.

– Denne sommeren har kjøperne tatt med seg absolutt hele familien på visning. Alt fra oldemor til barnebarn har vært med for å assistere kjøperne. På det meste var en kjøper representert med tolv personer her. Da blir det god stemning, sier Svensby.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, tror markedet vil bygge seg videre opp i august.

– Da er det mange som skal kjøpe og selge som er tilbake fra ferie. Samtidig er det bygget for få boliger i flere av storbyene, mens veksten i etterspørselen er høy. Den rekordlave lånerenten påvirker etterspørselen. Det gir en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, som gir utslag i boligmarkedet, sier han.

Les også

– En regel for et molboland

Les også

Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

Les også

Meglere: Hektiske sommermåneder i boligmarkedet

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

  2. Oslo-leilighet på 28 m² gikk 800.000 over prisantydning

  3. I dag er det 442 boligvisninger i Oslo

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordvik & Partners i retten – igjen

  6. - Tror vi blir mer gira om våren