Banksjef tar oppgjør med utleiere: – Lurer studenter

BN Bank-sjef Gunnar Hovland tar oppgjør med utleiere han mener presser unge inn i overprisede, urimelige og dels ulovlige leieforhold.

UTLEIE-VARSKU: Gunnar Hovland er sjefen for BN Bank og sitter i styret i Huseiernes landsforbund.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Dette er rett og slett hushaier som utnytter situasjonen og lurer eller presser leietagere for egen vinnings skyld, sier Hovland, som også sitter i styret i Huseiernes Landsforbund, til E24.

Han får følge av daglig leder Geir Skogheim ved Utleiemegleren på Frogner i Oslo.

– Vi ser jevnlig skrekkeksempler, sier han.

Hovland trekker frem to gjengangere:

  • Huseiere som ikke oppretter egen depositumskonto, men i stedet krever pengene overført til sin private konto. Dette skal ikke skje, men skjer, ifølge banksjefen – og i verste fall kan pengene gå tapt.
  • Utleiere som krever urimelig høyt depositumsbeløp. Loven åpner for å kreve opp til seks måneders husleie i depositum, og ifølge Hovland er det stadig flere som krever maksbeløpet.
Les også

Regjeringen vil forby boligkjøp-stråmenn

– Urimelig

– Seks måneders depositum er veldig mye penger for en student, og en urimelig praksis, sier banksjefen.

Skogheim er enig, men påpeker at antallet betalingsanmerkninger blant unge også er økende.

– Seks måneder er for mye. Nå er det også leietagers marked, og utleiere skal være forsiktige. Krever du seks måneders depositum nå, vil mange falle fra. Samtidig kan tre måneder faktisk være for lite til å dekke skader og uteblitt betaling om du er svært uheldig med leietageren, sier han.

Selv krever de tre måneder som standard, men fire måneder i tilfeller der leietagerne har en historie med dårlig betalingsevne.

Bygger «utleiemaskiner»

Skogheim ser en annen utfordring: Utleiere som trøkker til ekstra når de får økte utgifter, for eksempel at sameiet justerer opp fellesutgiftene.

Les også

Boligmarkedet er tilbake fra ferie: – Ikke skremmende høye nivåer

– Plutselig bestemmer de seg for å sette opp husleien med 2.000 kroner i måneden. Det er jo ikke lov, sier han, og viser til at husleie kun kan reguleres i takt med prisveksten i perioden man har tegnet leiekontrakt for.

Han sier selve boforholdene også vekker bekymring i enkelte tilfeller:

– Her på Oslo Vest har det blitt populært å kjøpe leiligheter og så forvandle dem til «utleiemaskiner»; å lage så mange soverom som mulig. Det er ikke alltid dette gjøres lovlig, og i noen tilfeller går det på sikkerheten løs, advarer han.

Kan kreve ekstra for to ting

Ifølge norske forbrukermyndigheter forsøker flere utleiere også å få leieboere til å ta kostnadene for løpende vedlikehold eller tilleggsutgifter de egentlig skal dekke selv.

E24 har tidligere skrevet om utleiegiganten Fredensborg, som tok betalt for fellesutgifter i tillegg til den annonserte leien. De har siden endret praksis.

Ifølge Forbrukerrådet skal leietagere kun måtte forholde seg til ett beløp, og utleiere kan ikke sende separate regninger for hverken oppussing, feiing, kabel-TV, forsikring eller oppretting av depositumskonto – dette må utleier punge ut for selv.

Derimot har utleiere lov til å kreve ekstra betalt for strøm og vannforbruk, men da kun hvis boligen har vannmåler installert.

Forbrukerrådet har utformet en standardkontakt for leieforhold som skal ivareta begge parter. Denne finner du her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Boligutleiere fortviler over dårligere leietagere

  2. Forbrukerrådet opplever stor pågang fra utleier: Mange betaler ikke hele husleien

  3. Takstmann: Hasjproduksjon skader boliger for hundretusenvis av kroner

  4. Store forskjeller i forsikringsselskapenes cannabis-dekning

  5. Sindre (24) ble permittert på mandag – for ham og mange andre studenter, blir husleien nær umulig å betale