550.000 i bot for slankepiller

Herbal Vital hevdet at man kunne gå ned tolv kilo på åtte uker med slankepillen Xyphedrine. Nå er selskapet ilagt bot på 550.000 kroner for villedende markedsføring.

IKKE I SALG: Xyphedrine er nå fjernet for salg av Herbal Vital. Faksimile: slanke-piller.com

  • Caroline Sesvold Tørring
Publisert:

Herbal Vital har ikke godtatt boten.
- Regelen er som alltid: Virker noe for godt til å være sant, så er det trolig det, sier forbrukerombud Gry Nergård.
Forbrukerombudet mener Herbal Vital har villedet kundene i markedsføringen av slankeproduktet Xyphedrine. Derfor er selskapet nå ilagt 400.000 kroner i tvangsmulkt. I tillegg på daglig leder punge ut med 150.000 kroner.

LES OGSÅ:

Flere klager på kjæledyr-kjøpet

«Årets slankeprodukt»

I følge Forbrukerombudet markedsførte Herbal Vital produktet Xyphedrine som «Årets slankeprodukt», med påstander som at man ville gå «ned 12 kg på 8 uker» ved bruk av produktet.
Da selskapet ikke kunne dokumentere den påståtte slankende effekten, forbød Forbrukerombudet videre bruk av påstandene i markedsføring av produktet i juni 2010.
Da Herbal Vital fortsatte den ulovlige markedsføringen, klaget Forbrukerombudet vedtaket inn for Markedsrådet. Forbudsvedtaket mot Herbal Vital ville bli utløst dersom markedsføringen fortsatte.

LES OGSÅ:

Forbrukerombudet refser Coop

550.000 kroner

Markedsrådet har nå bestemt at Herbal Viltal og daglig leder av selskapet må betale tvangsmulkten på henholdsvis 400.000 kroner og 150.000 kroner.
- Det skal ikke lønne seg å villede forbrukerne. Næringsdrivende som bryter Forbrukerombudets vedtak, må ta de økonomiske konsekvensene av det, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Ikke tatt stilling

Daglig leder i Herbal Vital, Ivar Larsen, forteller til Dine Penger at de ikke har godtatt mulkten.
- Vi har ennå ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre, sier Larsen.

LES OGSÅ:

Ble giro-svindlet for 98.000 kroner

Etter at Forbrukerombudet klaget markedsføringen av Xyphedrine inn for Markedsrådet, forandret Herbal Vital markedsføringen.
- Vi gjorde forandringer i markedsføringen av produktet, men Forbrukerombudet mener tydeligvis at det ikke var nok. Vi har valgt å fjerne produktet til saken er løst, påpeker Larsen.
Forbrukerombudet opplyser til Dine Penger at hvis ikke Herbal Vital er enige boten, må de ta saken videre inn for rettsapparatet.

Gjenganger

Forbrukerombudet påpeker at slankeprodukter er en gjengangere hos dem når det gjelder villedende markedsføring. Bare i 2010 ble det fattet ombudsvedtak for fire slankeprodukter.
Forbrukerombudet mener at eksempelet med Herbal Vitals markedsføring av Xyphedrine igjen stadfester at forbrukerne bør vare veldig skeptiske til produkter som blir markedsført med slankende effekt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Forbyr ulovlig slankereklame

  2. Laserklinikk må betale 400.000 for ulovlig markedsføring

  3. OL-billettsalg var ulovlig, fastslår Markedsrådet: Bakmenn i Euroteam ilagt 200.000 kr i gebyr

  4. Omstridt helsekostselskap tapte i Markedsrådet

  5. Telefonselgere får 150.000 i bot