Nå er det priskrig på reker: – Vi selger rekene med tap

Dagligvarekjedene har dumpet prisen på rekene i kampen om kundene. I Oslo er det tilnærmet halv pris mot de foregående somrene.

109 KRONER PER KILO: Nordpå får man reker til under hundrelappen, og i sommer får innbyggerne i hovedstaden også tilgang på reker som selges med tap for dagligvareaktørene.

Frode Hansen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Hver eneste sommer de siste fem årene har rekeprisen ligget rundt 200 kroner per kilo i hovedstaden, med de stiveste prisene i 2012, da kiloprisen for de små røde delikatessene var opptil 299 kroner.

Takket være noe bedre tilgang på reker i Sør-Norge og sterkere priskonkurranse blant dagligvarekjedene, kan man nå handle ferske reker i hovedstaden uten å miste skjorten.

Nå har nemlig Coop Mega dumpet prisen på reker i Oslo til 109 kroner per kilo i helgene (torsdag til lørdag).

Det er den laveste sommerprisen på reker på flere år, ifølge tidligere prisundersøkelser.

15. juli i fjor kostet det til sammenligning 239 kroner per kilo for ferske reker hos Coop Mega i Oslo, ifølge VGs prisundersøkelse.

Da E24 utførte tilsvarende prisundersøkelse ved Coop Mega Bøler 15. juli 2014, var kiloprisen for ferske skallreker 199 kroner.

Coop Norge bekrefter at prisene er lavere enn på mange år, men har ikke oversikt over når rekeprisene sist var så lave i hovedstaden.

– Planlagt lenge

De lave prisene hos Coop Mega sammenfaller med at Rema 1000 har gått inn i ferskmarkedet for reker, med porsjonspakkede kokte reker til ned mot 139 kroner per kilo.

Det er vesentlig billigere enn konkurrentene tidligere år har tatt for ferske skallreker i hovedstaden.

Les også

Dårligste rekefiske på 10 år kan gi prisøkning

Kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge Handel, Lise Mette Kjellberg, avviser at prisnedgangen er en respons på prissettingen hos Rema 1000.

– Dette er noe vi har planlagt lenge for å posisjonere oss innen sjømat, og vise kundene våre at Coop Mega er Norges råeste ferskvarekjede, sier hun til E24.

TROMSØ-PRISER I HOVEDSTADEN: Ferske skallreker koster ned mot 109 kroner per kilo i Oslo i sommer.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Selger med tap

– Coop Mega har fått en mye større kraft og tilstedeværelse, spesielt i Oslo-området, etter at flere store ICA Supermarked-butikker ble Coop Mega. Derfor må vi gjøre slike «pris-stunts» for å vise kundene hva Coop Mega står for.

Kjellberg bekrefter at utsalgsprisen er lavere enn innkjøpsprisen til Coop Mega. Med andre ord.

– Vi selger rekene med tap.

Det tviler ikke daglig leder Øyvind Glørstad i Vulkanfisk på Mathallen i Oslo på.

– De selger for mindre enn hva vi må gi for rekene. Men det er ikke så ukjent i dagligvarebransjen at aktørene setter ned prisen på enkelte produkter for å trekke kundene inn i butikken. Rekene blir en trafikkskaper, sier han.

Rema 1000 vil ikke kommentere om rekene til 139 kroner per kilo selges med tap i Oslo.
– Rema 1000 selger varer av høy kvalitet til laveste pris og følger til enhver tid prisene i markedet. Vi jobber iherdig året rundt for å sikre at våre kunder får mest mulig for pengene når de handler hos oss, er det eneste Øyvind Avrum, kommunikasjonssjef i Rema 1000, svarer i en e-post til E24.

– Lokkevarer

Det er store regionale forskjeller i rekeprisene i landet. I Nord-Norge er priskrigen hardest, hvor man i Tromsø får reker til en kilopris godt under 100-lappen.

Assisterende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, forteller det er noe mindre reker å få tak i Nord-Norge enn normalt. De billige prisene handler dermed ikke om god tilførsel til markedet.

– En del aktører bruker det bevisst som lokkevarer, sier han til E24.

Direktør i Skagerakfisk, Kjell-Arild Tøfte, forteller det er normal tilførsel av reker til markedet sør for Trøndelag.

– Det er et populært produkt, og det er forståelig at man bruker produkter som trekker kunder, sier han til E24.

Enkelte steder i Telemark og i Vest-Agder finner man også reker under hundrelappen, ifølge Norgesgruppen.

– Det er den lokale konkurransesituasjonen som gjelder. Det er store regionale og lokale prisforskjeller i landet, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt, i Norgesgruppen til E24.

Han forteller at Meny ligger noe over Spar i pris på ferske reker nasjonalt.

Mathallen: 269 kroner per kilo

Glørstads egen fiskebutikk, Vulkanfisk, selger store reker (50/70) fra Varanger-fjorden til 269 kroner per kiloen. Butikken ligger et steinkast unna Rema 1000, men Glørstad frykter ikke at priskonkurransen går utover den viktige skalldyromsetningen om sommeren.

– Vi klarer ikke å skaffe nok reker selv, og vi henter nå reker fra Kirkenes som flys ned hver helg. Disse rekene er såpass fine, at alt vi klarer å skaffe går unna. De som kjøper av oss, er opptatt av kvalitet, og er lojale til hva vi tilbyr, sier han.

Tilgangen på reker fra Nord-Norge er som E24 tidligere har omtalt, vesentlig mindre i sommer. Det forventes et fangstkvantum på under 1.000 tonn i Nord-Norge i år, mens fangstkvotene i Sør-Norge har økt fra 7.000 tonn i fjor til 10.000-11.000 tonn i år.

– Hittil i år er råvaretilgangen fra Nord-Norge noe svakere enn i fjor, og høyere fra Sør-Norge. Den totale summen er nok noe lavere enn i fjor, sier Tøfte i Skagerakfisk.

– Rekebestanden i sør er i god vekst. Vi har en høyere kvote i Sør-Norge enn i fjor.

Dermed blir den sommerlige reketilførselen i Sør-Norge noe bedre i år, mens nordlendingene som er vant til rekepriser rundt 100-lappen, vil i større grad oppleve mindre reker på markedet.

Les også

Kraftig vekst i sjømateksporten

Les også

Oppdrettslaks – viktig for Norge, marginal for verden

Les også

Salget av allergimat har skutt i været

Publisert:

Flere artikler

  1. Priskrigen på smågodt er i gang: Nå dumper flere dagligvarekjeder prisen

  2. De villeste priskrigene

  3. Kunder føler seg narret av Coops smågodt-stunt

  4. Villig til å bla opp millioner for å rette smågodt-tabbe

  5. «Et lite stykke Norge» dumpes i årets julepriskrig