KRISE I BYGGEBRANSJEN: Venter flere konkurser etter boligkollapsen

Salget av nye leiligheter går mot full stopp. Dermed kan flere små aktører i byggebransjen bukke under.

Georgsen Tone
  • Anna Sandvig Brander
  • Marthe Skaar
Publisert:

Fersk statistikk viser at nyboligsalget stuper: Nå selges det 34,2 prosent færre nye boliger enn i fjor.

Ifølge boliganalysen vil det bygges kun 20.000 boliger i år, mens boligbyggingen vil falle ytterligere til 15.000 boliger i 2009, ifølge Boligprodusentenes kvartalsvise boliganalyse som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret.

Les også: Kollaps i boligsalget

Det er lavere enn i kriseåret 1992. Dermed kan flere mindre aktører måtte kaste inn håndkle, ifølge konsernsjef Martin Mæland for OBOS Gruppen.

- Ja, det er det en del som gjør allerede. Mindre aktører har dårlig egenkapital. Flere har lånt til tomter og prosjekter og en slik nedgang er nok til å knekke de svakeste, sier Mæland til E24.

Han får støtte av administrerende direktør i Skanska Bolig, Sverre Molvik.

- Det er naturlig at vi kan se konkurser. Jeg tør ikke si noe om det totale omfanget, men når det er mindre igangsetting av enheter kan vi forvente at noen må nedbemanne, sier Molvik til E24.

Kan bukke under

Molvik er ikke bekymret for sitt eget selskap, Skanska, fordi de har stor kapital og ser mer langsiktig på investeringer, men tror at flere mindre selskaper som har kastet seg på oppgangsbølgen nå kan bukke under.

- Det er alltids medkonkjukturselskaper som bare lever i gode tider. De vil nok slite når de møter veggen, fordi de ikke har samme mulighet til å sitte igjennom nedturen, understreker han.

Også sjeføkonomene tror lavere boligsalg kan bli fatalt for enkelte aktører.

- Det forbauser meg ikke om vi får konkurser i boligbyggebransjen nå, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til E24.

Han tror det er entreprenører som selv bygger for å selge videre som vil bli rammet hardest.

- Bedrifter som bygger for andre vil kunne tilpasse seg og redusere kapasiteten sin når tidene er dårligere. Derfor blir de ikke rammet like hardt, forklarer Juel.

Les også:Mette-Marits bror gamblet på eiendom

- Dramatisk fall

Det er først og fremst igangsetting og salg av små leiligheter som nå stopper opp, mens småbyggprosjekter holdes oppe. Mæland mener at det bak et fall på 34,2 prosent skjuler seg adskillig verre fall for salg av nye leiligheter.

- Jeg ville trodd fallet var større. Det meste at boligsalget i Norge er eneboliger. Eneboliger bygges alltid i landet, og derfor er ikke fallet så stort. Ser en på konsentrert bebyggelse (leilighetsprosjekter, journ. anm.) er fallet større. Mange føler det på kroppen nå, sier han.

- Hva skjer dersom boligbyggingen kommer ned på 15.000 i 2009 slik denne analysen viser?

- Da betyr det i så fall full stopp for konsentrert bygging hvis en kommer ned i sånne tall. Men har vondt for å tro at det vil stoppe så fullt opp. Det går godt for norsk økonomi. Rentene har gått opp, men bortsett fra det har folk god råd, sier Mæland.

Han understreker at det selv under boligkrisen tidlig på 90-tallet - som førte til en rekke konkurser i byggebransjen - ble solgt rundt 18.000 boliger i året. Da ble boligbyggingen først og fremst holdt oppe av småhusbebyggelsen.

- Dette er i og for seg et dramatisk fall. Vi føler det på kroppen, så statistikken er ikke overraskende. Vi er i en motkonjuktur og fremtidstroen er lav. Det fører til lavt nybolig salg. Etterspørsel er der fortsatt, men folk vil selge egne boliger først. Derfor er det vanskelig å selge noe som er ferdig om først ett og et halvt år, sier Molvik i Skanska, som likevel ikke tror på noen tilsvarende krise som vi så på 90-tallet.

Tror på oppgang

- Det er naturlig med en korreksjon i prisene etter tre til fire år med sterk oppgang, men det makroøkonomiske situasjonen i Norge er god, og vi har derfor tro på at det snart snur, sier han.

Molvik tror derfor ikke at vi får en alvorlig krise for byggebransjen som vi så på 90-tallet, men at det blir en kortere korreksjon som vi så i 2002.

OBOS har investert stort i en rekke tomter og kjøpte seg i fredag inn i eiendomsselskapet Scandinavian Property Development, som sliter tungt med boligsalget på Fornebu. Mæland er fullt forberedt på at disse investeringene ikke vil gi gullkantet avkastning på kort sikt.

- Vi ser på dette som en langsiktig investering. Fortsetter markedet sånn vil det også være tungt på Fornebu, men på lengre sikt er dette et spennende prosjekt. Vi har også kjøpt en masse tomter som har en til dels lang horisont, sier konsernsjefen.

Meglerbransjen hevder at de forutså nedgangen: - Rullgardinen gikk ned i fjor

Les også: - Nordmenn har lånt for mye, for fort

Les E24 redaktør Per Valebrokks kommentar: Langvarig boligprisfall

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Full stopp i boligbygging

  2. Kollaps i boligsalget

  3. Nyboligmarkedet ga gass i april

  4. Boligprodusenter: – Bransjen er sterkt utsatt for konsolidering

  5. Høyeste nyboligsalg siden 1999