Kronekursen

Pensjonister i utlandet taper på svak krone

Den danske kronen er blitt 70 prosent dyrere siden John Arne Haugen og kona flyttet fra Norge. Pensjonisten forteller at han fikk sjokk forrige torsdag da den norske kronen kollapset over natten.

MINDRE Å RUTTE MED: Dersom kronekursen holder seg på nåværende nivå, kan det være John Arne Haugen (74) og kona vil vurdere å selge huset.

Privat
 • Hans M. Jordheim
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

– I prinsippet har hele konas minstepensjon forsvunnet, sier John Arne Haugen (74).

De to flyttet fra Raufoss i Vestre Toten til Hirtshals i 2013. Ettersom to av barna hadde etablert seg i Danmark, anså de dette som en bedre løsning enn å bruke store summer på ferge og feriehus hver gang de skulle treffes.

Den gang var det omtrent et én til én-forhold mellom danske og norske kroner. Haugen sier at han var forberedt på at det ville bli svingninger i vekslingskursen, men på et helt annet nivå enn det som har vist seg å bli realiteten.

– Jeg så for meg at danskekronen kunne komme opp i 1,15 og kanskje til og med 1,20 norske, sier han.

Kronekollaps

Grensen på 1,20 ble passert mot slutten av 2014, da oljeprisfallet sørget for at Norge fikk mindre igjen for sin mest verdifulle eksportvare. I årene som fulgte lå kursen for det meste mellom 1,20 og 1,35.

Det var inntil mars i år, da den norske kronen kollapset.

Mandag ble 1,70-grensen brutt. Siden Haugen får pensjonen utbetalt i norske kroner, betyr det at alt han kjøper i Danmark i praksis er blitt 70 prosent dyrere, sammenlignet med da han flyttet til landet.

– Pensjonen vår har vært grei nok å leve på den, men vi fikk sjokk på onsdag og torsdag. Med kronekurs på opp mot 1,70 danske, har vi tapt nesten 20.000 danske kroner i månedlig kjøpekraft siden vi flyttet hit, sier Haugen.

Påvirker hverdagen

Tall fra Nav i fjor viste at det ble utbetalt penger til 47.761 alderspensjonister i utlandet. Fire av ti var norske statsborgere.

De aller fleste har sannsynligvis fått mindre å rutte med den siste tiden, ettersom den norske kronen har svekket seg mot både euro og amerikansk dollar, samt våre nabolands valutaer.

Også Holger Vestøl (71) som er norsk pensjonist bosatt på Costa del Sol i Spania, har fått merke hvordan en svak norsk krone slår direkte inn på lommeboken.

Vestøl ble pensjonist for fire år siden, og har siden levd på norsk minstepensjon i kombinasjon med inntekter fra et lite eiendomsmeglerkontor som han er med på å drive.

Han har merket en gradvis svakere kjøpekraft de siste årene, og særlig den siste måneden. I februar tilsvarte pensjonen rundt 1.500 euro. Denne måneden var den rundt 1.150 euro.

– Forretningen jeg driver her er også rettet mot skandinaver, og alle har avbestilt de neste månedene. Det gjelder også for min kone som har et tannlegekontor rettet mot norske pasienter. Disse vil trolig være borte i lang tid, sier han til E24.

Holger Vestøl er norsk pensjonist i Spania, der han har bodd siden 1992.

Privat

Vestøl sier han månedlig betaler 300 euro i sykeforsikring, som er pålagt alle med arbeid i det private næringslivet. I tillegg kommer husleie på 870 euro og andre faste utgifter.

– Det sier seg selv at om ingen av oss klarer å opprettholde driften, blir det veldig krevende. Da må vi ty til oppsparte midler. Vi må se om vi klarer å omstrukturere oss. Men usikkerheten er veldig stor.

Spania er blant de europeiske landene som er hardest rammet av coronaviruset. Spanske myndigheter har innført unntakstilstand, noe som betyr strenge bevegelsesrestriksjoner og at kun apotek og matbutikker holdes åpne.

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

STADIG DYRERE: Å være norsk i Danmark er slettes ikke så deilig lenger, spesielt ikke for lommeboken.

Erik Johansen / NTB scanpix

Håper på hjelp fra Øystein Olsen

John Arne Haugen sier han har bitt seg merke i hvordan eksperter og analytikere ikke klarer å forklare kronekollapsen og gjerne bommer når de forutser kursutviklingen.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

– Hver høst kommer det tre eksperter og sier at «slik vil kronekursen være helt til slutten av året, og så blir den sterkere», men det har den jo ikke blitt.

Haugen etterlyser nå grep fra sentralbanksjefen.

– Det er kun Øystein Olsen som kan hjelpe oss, ved at Norges Bank går inn og kjøper norske kroner, sier han.

– Blir ikke kronen styrket, tror jeg vi må vurdere å selge huset, for vi tør ikke ta sjansen på ikke å ha penger til mat. Vi klarer oss nå, men har ikke penger til noe ekstra.

Sentralbanken vurderer kronekjøp

Som følge av det sentralbanken beskrev som ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner, ble det publisert en pressemelding på Norges Banks nettsider torsdag forrige uke.

Det sto skrevet:

«På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner.»

Om det skulle skje, vil det ifølge sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken være første gang at Norges Bank griper inn i kronemarkedet siden 90-tallet.

Og det vil i så fall være et brudd med Øystein Olsens foretrukne pengepolitikk.

Da NRK i februar spurte sentralbanksjefen om det ville være aktuelt å benytte seg av valutakjøp, var svaret nei.

– Det er et gjennomtenkt syn at vårt virkemiddel i pengepolitikken er styringsrenten. Vi har ikke gode erfaringer med valutaintervensjoner fra 80- og 90-tallet. Det har sine sider, sa Olsen til statskanalen ifølge NTB.

Dine Penger:

Slik påvirker kronekollapsen deg
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Dansk krone
 3. Norsk krone
 4. Pensjon
 5. Pensjonister
 6. Valuta
 7. Norges Bank

Flere artikler

 1. Professor mener Oljefondet bør få kjøpe norske aksjer og verdipapirer for å styrke kronen: – Dette er en unik situasjon

 2. Norges Bank kjemper mot krise og dramatisk kronefall: – Vil bruke alle sine verktøy

 3. Euroen koster under ti kroner for første gang siden januar i fjor

 4. Euroen under 11 kroner for første gang siden starten av coronakrisen

 5. Pensjonister får økt kjøpekraft i år likevel