Rekordmange tomme leieboliger flere steder: – Vi har aldri vært i nærheten av slike tall

Midt i julehøytiden er det flere utleieboliger annonsert i landets største byer enn under høysesongen i sommer.

GÅR TREGERE: Det tar lengre tid å få leid ut boligen i Bergen. I desember har antall leieboliger på markedet nådd rekordhøye nivåer.
Publisert: Publisert:

– De som ønsker seg en utleiebolig nå, har mange boliger å velge mellom, sier Utleiemegleren-sjef Vibecke Lyse Augdal.

Det har aldri vært registrert flere tomme utleieboliger enn i 2017.

Ved inngangen av året sto over 9.000 norske utleieboliger tomme, som var et historisk høyt tall på Finn.no.

Utover året tikker nye rekorder inn.

I juni lå over 9.690 leieboliger ute, mens det nå er i underkant av 9.000 ledige boliger, viser tall til og med november fra Finn.no og Utleiemegleren.

2.801 av boligene som er ledige nå hadde ønsket overtagelse i desember.

– Det er det ultimate uttrykk for at det ikke er mangel på boliger. Når det både er rekordmange boliger til salgs, og rekordmange til utleie. Det tyder på at det har est litt ut, sier sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, til E24.

Les også

Leieprisene øker: Filip (26) leier ut alle sine leiligheter - og jakter bolig nummer fire

Rekorder

– I leiemarkedet har man en høykonjunktur i sommersesongen som presser priser opp, mens man mot slutten av året ser seg nødt til å justere enkelte leiepriser noe ned, da det klart er færre som er på boligjakt på denne tiden, sier Augdal.

Selv om tallene over antall boliger til utleie viser en nedgang på landsbasis, er utviklingen i flere av landet byer rekordhøye på tampen av året:

Administrerende direktør i Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal.

I Oslo er det lille julaften 2.160 annonserte utleieboliger, som er 100 flere enn i juni.

I Drammen er det 150 boliger til leie, mens i Bergen er det 1.007 annonser.

Når boligprisene faller i Oslo og kjøperne lar vente på seg, velger mange boligeiere å legge ut leiligheten til korttidsleie, ifølge Utleiemegleren. Leieprisene har tross stort utbud, steget på årsbasis i Oslo.

– Vi har stor tilgang på utleieboliger hos oss og noe mer kortidsleie med tanke på at det skal til salg. For førstegangskjøpere er det flere som avventer utviklingen og ser om prisene vil reduseres ytterligere. For denne gruppen betyr det mye å treffe best mulig med sin første investering. Når det er usikkerhet, velger de kanskje å leie isteden, sier Lyse Augdal.

Mellom de syv fjell har det aldri vært flere boliger til utleie.

– Vi har aldri vært i nærheten av slike tall på denne tiden av året. På samme tid i fjor var antallet annonser for boliger til leie i Bergen 830, og i begynnelsen av desember 2015 var 737 boliger ledig.

Nyboliger gir flere utleieboliger

I Akershus er det 883 boliger til utleie, og nivået nådde en topp i november på 932 boliger. Romerike er blant stedene hvor utleiemarkedet vokser.

– Tar man et søk på Finn.no på Romerikes kommuner, er det 20 prosent flere utleieboliger enn normalt. Mye av årsaken til dette er at det ferdigstilles mange nye boliger, sier Lyse Augdal, og viser til den raske byggetakten i Akershus.

Les også

NHH-professor: – Forholdet mellom leiepriser og boligpriser har aldri vært større

Bildet er lysere i Rogaland, hvor utleiemarkedet i Stavanger viser bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel og stigende priser igjen, etter oljeprisfallet i 2014 støvsugde markedet for interessenter.

At det er flere boliger på Finn.no, betyr ikke nødvendigvis at det er flere boliger utleid. Når markedet blir tyngre, må nemlig flere utleiere innom ulike annonsetjenester for å få leid ut boligen, mens man i tider med høy etterspørsel kan boligen lettere bli utleid gjennom for eksempel nettverk. Mange boliger på Finn, er likevel en indikator på at etterspørselen er svakere og at det er mer krevende å få boligen utleid.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

– Enorme krefter i sving

Eika-økonom Andreassen følger bolig- og leiemarkedet tett, og mener nordmenn kan slippe unna med billigere husleie i 2018 enn i 2017 i de store byene.

Det jeg frykter nå er at husleien begynner å falle. Den har steget hvert år, men med flommen av utleieboliger er det fare for at husleieprisene går ned i løpende priser. Det gjør det enda mindre interessant for finansielle investorer å kjøpe boliger.

– Det legger ytterligere prispress nedover i boligmarkedet i 2018 og 2019. Det er enorme krefter i sving, og jeg frykter det er en treårig nedtur vi skal gjennom. De boligene som kommer ut til utleie, er et tegn på at dette er langvarig, ikke kortvarig.

Andreassen tror økningen antall i leieboliger annonsert har to forklaringer. Det ene er at folk som ikke får solgt boligen, legger den ut i leiemarkedet. For det andre kan forklaringen være at flere rydder kjeller og loft, og leier ut deler av boligen.

Trenden med stadig flere nordmenn som leier ut, også gjennom botjenester som Airbnb, forteller Andreassen at bomassen i Norge er blitt mer effektivt utnyttet.

– Det er jeg stadig mer bekymret for. Det har vært et par år med dårlig utvikling i kjøpekraften til folk. Jeg ser at nye boliger med utleieboliger er populært å bygge, sier han, og tror ikke trenden opphører med det første.

Les også

Det er blitt solgt 30 prosent færre nyboliger i år

Les også

Eiendom Norge: Det verste er over i Oslo, nå venter de andre storbyene

Les også

Derfor fnyser ekspertene av Sveriges boligras

Publisert: