Forbrukerøkonomer: Nå er det ekstra mye å spare på Sverige-turen
Å handle i Sverige har blitt 5–6 prosentbilligere siden romjulen – samtidig har «Söta bror» lave priser fra før av. Økonomer slår fast at nå blir det billigere å harryhandle.
– Den norske kronen har gått innmari mye mot den svenske, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.
Det gjør det mer attraktivt å grensehandle.
For et år siden kostet den svenske kronen rundt 96 øre. Den siste toppen for svenskekronen var i romjulen, da en svensk krone var like mye verdt som den norske.
Siden den gang har den norske kronen styrket seg rundt seks øre mot den svenske. I skrivende stund koster den svenske kronen 94,10 øre.
Enda billigere
En svakere svensk krone betyr at vi får mer igjen for den norske kronen i Sverige.
Det gjør Sverige-turen billigere, og det er også mer å spare på grensehandelen.
– Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til E24.
Han understreker at nordmenn drar til Sverige uansett slike valutasvingninger, men nå er det en enda bedre begrunnelse for å gjøre det.
– Dette kan naturligvis friste flere til å ta turen over grensen for å fylle handlekurven, men for de aller fleste tror jeg ikke slike endringer i valutakursen påvirker atferden i spesielt stor grad, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til E24.
Hun peker på at selv når kronen er svak kan det være penger å spare på å handle i Sverige, blant annet fordi visse produkter er mer avgiftstynget i Norge enn i Sverige.
– Men svekket svensk krone er uansett en gladnyhet for alle som tar seg bryet med å reise over grensa for å handle, eller for dem som for eksempel skal tilbringe påskeferien i Sverige, sier Reitan.
Kjøpesentre som lever av nordmenns grensehandel merket i fjor sommer oppgang i omsetning og besøk etter at den norske kronen svekket seg.
Dagligvareekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI sa da at slike valutasvingninger har liten innvirkning på nordmenns lyst til å dra på handletur til Sverige.
– Valutasvingninger spiller liten rolle for grensehandelen fordi prisforskjellen på kjøtt, tobakk, alkohol og godis er så stor, sa Gisholt til E24.
Han pekte på at en av årsakene til prisforskjellene på tobakk, alkohol og godis er at avgiftene på slike varer er høyere i Norge enn i Sverige.
Fersk undersøkelse i grensehandelsfylker: «Alle» handler over Kjølen
Avgiftshopp har økt prisforskjellene
Fra nyttår ble avgiften på sjokolade- og sukkervarer, den såkalte sukkeravgiften, skrudd opp med 83 prosent. Samtidig ble avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer som er tilsatt sukker eller kunstig søtstoff skrudd opp med 42 prosent.
Det har bidratt til enda større prisforskjeller.
En fersk undersøkelse viser at folk handler mye mer enn normalt, når de handler over Kjølen.
49 prosent bruker mer enn 2.000 kroner per handletur. Og at norske husholdninger bunkrer opp med både kjøtt, ost, godteri, brus, alkohol og tobakk i Sverige.
I undersøkelsen fremgår det at 87 prosent grensehandler fordi det er lavere priser i Sverige. Halvparten sier også at det er på grunn av bedre utvalg.
28 prosent følger med på den svenske valutakursen i svært liten grad, ifølge undersøkelsen. Samtidig er det kun seks prosent som følger med på den svenske valutakursen i svært stor grad.
Sp vil reversere økningen i sukkeravgiften
Sentralbankspill
Østnor i DNB Markets mener må vi se på sentralbankene i Norges og Sverige for å forstå den kraftige valutabevegelsen.
– Det har mye å gjøre med det relative sentralbankspillet, sier han.
En lavere rente betyr isolert sett en svakere valuta, mens en høyere rente betyr sterkere valuta. Renteforventningene i Sverige og Norge har dratt i to forskjellige retninger den siste tiden:
** Svenske Riksbanken hadde så vidt startet på sin vei tilbake fra kraftige krisepakker og minusrente. Men så kom svakere tall for prisveksten. Lav prisvekst har vært Riksbankens store hodepine de siste årene. Østnor forteller at veien tilbake «smuldret helt bort» – Det viser hvor ekstremt sensitive de er for små endringer i inflasjonen, sier han.
** Her hjemme har det gått andre veien. Norges Bank signaliserte i desember i fjor at den ville heve styringsrenten i desember i år. På rentemøtet torsdag venter mange at Norges Bank fremskynder rentehevingen med ett kvartal til september.