Konkurransetilsynet: Boligprisene presses opp av omstendelige myndigheter

Små om mellomstore aktører har problemer med å bære den høye risikoen og kostnadene gjennom en lang og uforutsigbar reguleringsprosess, mener Konkurransetilsynet.

DYRT: Bygningene i Barcode vil romme opp mot 10000 arbeidsplasser og nesten 500 boliger. Området vil være ferdig utbygget i 2016.

Håkon Mosvold Larsen
  • Line Midtsjø
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

– Hinderløypen og krav fra myndighetene er også et problem for boligkjøperne fordi dette gir dyrere boliger, uttaler Konkurransetilsynets øverste leder, Christine B. Meyer i en pressemelding.

RAPPORTERER: Christine Benedicte Meyer.

Tor Erik H. Mathiesen

Tilsynet har undersøkt markedet for utvikling av nye boliger i fem av de største byene i Norge; Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandnes.

I rapporten som ble offentlig kjent tirsdag kommer det frem at myndighetenes mange krav til utbyggere skaper færre tilgjengelige tomter. Dette skal drive prisene opp.

Både Selvaag Bolig og Boligprodusentforeningen jubler for rapporten fra tilsynet.

Opp 10 prosent i Oslo

Bakteppet er den sterke prisoppgangen i boligmarkedet det siste året.

De siste tolv månedene har boligprisene steget 8,5 prosent totalt, mens den i Oslo og Bergen ligger på 10 prosent.

Les også

Boligprisene steg i januar

– Musikk i mine ører

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening har fått en drømmepasning fra tilsynet.

– Det er musikk i mine ører at de så til de grader tar fatt i tomteproblemet. Det er veldig bra, sier han til E24.

MUSIKK: Per Jæger

Terje Pedersen

Hans forening representerer over halvparten av boligbyggerne i landet. De har lenge tatt til ordet for at knappheten på nye boliger har presset prisene opp. I Oslo og Akershus alene mener foreningen trenger 12.000 nye boliger i året.

Hittil har byggetakten ligget på halvparten.

Jæger sender ballen videre til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Boligprodusentene mener de bremses av både eksisterende lovverk, men vel så mye av en for streng og treg saksbehandling.

– Nå sier Sanner at han vil gi større makt til kommunene. Men det viser seg at de store kommunene som allerede har mulighet ikke har god nok fart på å godkjenne nok boligtomter. Det skader markedet og blir konkurransevridende, sier han og fortsetter:

– Det er for lite konkurranse for å få ned boligprisene.

Les også

Her får du 30 års boliglån til 1,5 prosent rente

Innrømmer kommunekritikk

Sven Heidar Larsen, prosjektleder i Konkurransetilsynet, forteller at store boligbyggere har samlet opp en bank av tomter.

– I våre undersøkelser så kommer det frem at det er det mest rasjonelle, fordi det er stor usikkerhet knyttet til reguleringsplaner og dermed fremdriften for de ulike prosjektene. Vi mener det bør komme nye lover og regler på dette feltet. Samtidig mener vi at kommunene kan gjøre mer for å bedre situasjonen allerede. Derfor «skyter vi» litt på kommunene, sier han til E24.

– Dere er ikke redde for å kritisere offentlige myndigheter?

– Når vi undersøker konkurransen i et marked, så ønsker vi å bringe på banen det som vi mener kan bedre løse situasjonen. Når vi ser at det er utfordringer for konkurransen i et marked og dette kan knyttes ti l i lover og regler, så mener vi det er riktig å påpeke dette, sier Larsen.

Les også

Rentekutt eller ikke? Uenige om hva Olsen bør gjøre

– Det drar opp prisene

DELVIS ENIG: Baard Schumann.

Line Midtsjø

Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, har tidligere uttalt seg kritisk til kommunal sendrektighet. Han mener at de bruker opptil dobbelt så lang tid på å bygge, enn nødvendig.

Selv om han er enig i de store linjene i rapporten fra Konkurransetilsynet, mener han at de tillegger tomtebankene utbyggerne eier for mye vekt.

– Tomter bygger mye kapital, og vi tjener mer penger på å bygge de ut enn å la de stå urørt. Selv om du regulerer et stort område med over tusen boliger, kan det ta ti år før det er utbygd. Entreprenøren trenger den tiden de trenger.

At det bør reguleres mer tomter er Selvaag-sjefen helt enig i. I Oslo er det rundt 20.000 regulerte boliger, og et årlig behov på rundt 6.000 boliger. Schumann mener at det må regulere tre ganger så mange boliger skal det monne.

– Nå brukes det for mye tid på å regulere boliger.

E24 har foreløpig ikke fått en kommentar fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Les også

Tror boligmarkedet får en nedkjøling

Les også

Meglertoppens anbefaling: – Bind boliglånsrenten i ti år

Les også

Nå har Brynestad funnet kjøper til denne sørlandsidyllen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Prisveksten i Oslo kan bli tre ganger så høy som resten av landet

  2. Direktør: – Jeg sutrer ikke! Jeg er forbanna

  3. Selvaag-sjefen: – Lavere oljepris og høyere arbeidsledighet har nok ikke slått inn ennå

  4. Boligforsker: – Kostnadsnivået i byggenæringen er for høyt

  5. Ny måle-lov skal gi raskere boligbygging