Gunn-Saimi ble ikke informert da namsmannen tok pant i boligen hennes - nå vil justisministeren endre reglene

Justisminister Monica Mæland (H) erkjenner hull i gjeldsregelverket etter reportasjene om Gunn-Saimi, som ikke ble informert av namsmannen da de i fjor vår tok pant i eneboligen hennes.

Geir Olsen/Terje Bendiksby/NTB scanpix
  • Geir Røed
Publisert: Publisert:

– Jeg følte jeg var en ubetydelig, liten person og at ingen skjønte problemet. Derfor er det veldig fint at justisministeren nå vil endre reglene, sier Gunn-Saimi Laakso (48).

I et skriftlig svar er justisministeren tydelig på at dagens regelverk ikke er godt nok.

– Det er viktig at regelverket ivaretar personer som står i fare for å miste boligen sin på grunn av ektefellens eller samboerens gjeld. Jeg vil derfor vurdere om det er mulig å utforme egnede regler om varsling i slike tilfeller, skriver Mæland.

Gunn-Saimi ble ikke informert da namsmannen tok pant i eneboligen hennes. Hun skulle ikke få vite at hennes mangeårige ektemann hadde tatt opp mange millioner i forbrukslån.
Les også

Namsmannen pantsatte boligen til Gunn-Saimi uten å si noe til henne

– Ikke part, sa namsmannen

Tidligere i vår fortalte E24 gjennom flere reportasjer hvordan Gunn-Saimis daværende ektemann Tony Lien Antonsen tok opp over fire millioner kroner i forbruksgjeld.

Da han ikke greide å betjene de mange lånene, tok namsmannen pant i boligen til han og hans mangeårige ektefelle Gunn-Saimi - men hun fikk ikke vite noe.

– Medeier av felles bolig anses ikke som part i saken, sa Gry Elisabeth Røhr ved Namsfogden i Innlandet, og henviste til lovverket.

Namsmannen i Oslo, Alexander Dey, sa at lovverket må endres før dagens praksis hos namsmennene kan endres.

– Erkjenner hull

Det førte til at to stortingspolitikere ba justisministeren om endringer – og nå blir de hørt.

– Jeg har merket meg at ektefeller og samboere ikke varsles når partnerens fordringshavere får utlegg i boligen. Dette må åpenbart oppleves som svært vanskelig for dem som kommer i en slik situasjon. En slik varsling vil kunne styrke vernet om ektefellen og samboeren i en slik situasjon, sier Monica Mæland.

Les på E24+

I reklamen kalte meglerfirmaet leilighetene her for «identiske». Så fikk de et brev fra Forbrukertilsynet.

Karin Andersen (SV) reagerte på Gunn-Saimis historie og ba regjeringen om svar.

Både Karin Andersen (SV) og Eigil Knutsen (Ap) er glade for de klare signalene fra Monica Mæland.

– Justisministeren erkjenner at her er det et hull. Jeg tror ingen har ment at det skal være slik at partner ikke varsles når myndighetene tar pant i felles bolig. Derfor håper jeg Mæland er handlekraftig og løser dette raskt, sier Andersen.

Ønsker rask handling

Eigil Knutsen (Ap) sier det er positivt at justisministeren ser behovet for å styrke medeiers rettsvern.

– Sakene i E24 viser hvor grunnleggende en personlig økonomisk krise kan ramme de nærmeste. I en rettsstat som Norge må vi kunne ha trygghet for at boligen din ikke går på tvangssalg uten at du får vite noe om det, sier han.

Også Knutsen etterlyser rask handling fra justisministeren.

– Mislighold av forbrukslån økte voldsomt i 2019, og det er all grunn til å tro at den økonomiske krisen vi er i nå gjør at enda flere får betalingsproblemer. 

Les også

Stortingspolitikere krever lovendring etter E24-sak

Halve boligen som Gunn-Saimi Laakso delte med ektemannen, ble lagt ut for salg.

– En katastrofe

Gunn-Saimis ektemann gjennom mange år har i E24 fortalt hvordan han tok opp mange millioner kroner i forbruksgjeld. Først flere måneder etter at namsmannen godkjente de første pantsettelsene fra kreditorene, ble Gunn-Saimi etter påtrykk fra sorenskriveren informert av namsmannen.

Hun er glad for justisministerens svar til Stortinget.

– Jeg er veldig fornøyd. Det jeg har opplevd er jo en katastrofe både for han som er gjeldsoffer, og for oss som er familie.

– Er du overrasket over at flere politikere har engasjert seg?

– Ja. Da dette skjedde følte jeg at jeg var en ubetydelig, liten person. Derfor er det fint at reglene nå blir endret. Hadde jeg fått vite om gjeldsproblemene til min eksmann på et tidligere tidspunkt, kunne tapene vært mindre. Man har taushetsplikt, men også en opplysningsplikt.

Også Forbrukerrådet har engasjert seg i Gunn-Saimis sak.

– Mælands svar signaliserer en politisk vilje. Det er viktig, og det er Forbrukerrådet glade for. Slike saker berører sårbare forbrukere i en presset situasjon. Nå ser vi frem til hvordan dette løses, sier Jorge Jensen, som er fagsjef for finans i Forbrukerrådet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Monica Mæland
  2. Forbrukerrådet
  3. Forbrukslån
  4. Gjeld

Flere artikler

  1. Stortingspolitikere krever lovendring etter E24-sak

  2. Namsmannen pantsatte boligen til Gunn-Saimi uten å si noe til henne

  3. Krever at ektefelle må få vite om pantsettelse av felles bolig

  4. Nordmenn må belage seg på sommerferie i Norge

  5. Forbrukerrådet frykter reisende ikke får tilbake pengene sine