Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser

Til tross for at Norge på papiret aldri har hatt høyere boligpriser enn i dag, gjør lønnsutviklingen at boligprisene har falt det meste av tiden siden 1900.

Foto: Scanpix NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Ifølge Finansavisen, som viser til sentralbankens blogg Bankplassen, måtte man i Norge betale 2,5 ganger mer for bolig i 1900 enn i dag, når man korrigerer for lønnsutvikling.

Ved å gjøre det, får man et inntrykk av husholdningenes kjøpekraft. Målt mot lønnsnivået i 1900 er boligprisen per kvadratmeter faktisk under 40 prosent av hva den var den gangen.

Det betyr for eksempel at én gjennomsnittskvadratmeter som koster 38.000 kroner i Norge nå, ville kostet deg 100.000 kroner i 1900 om du skulle kjøpt bolig i da. Litt mindre boltreplass for førstegangskjøperne, med andre ord.

Les på E24+ (for abonnenter)

Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen

Haakon Solheim, som står bak flere historiske sammenligninger på Bankplassen, påpeker videre at de aller fleste varer har sunket i pris. Når også de fleste husstander fram til 1970- eller 1980-tallet fikk flere lønnsmottagere, bidro det ytterligere til økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig.

Det har de fleste også benyttet seg av, ifølge Finansavisen har hver innbygger nå omtrent dobbelt så stort areal som i 1900, og boligene har høyere standard.

Flere artikler

  1. Rolex-prisene til værs i gråmarkedet

  2. «Fjellet»: Tidligere verdsatt til 1 milliard, solgt for 100.000

  3. Venter kamp om bobleluksus til over 3.000 kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Rekordmange ran i Barcelona

  6. Jyske Bank krever betaling for penger på sparekonto