Hytteprisene fortsetter å stige
Prisene på fritidsboliger ved sjøen har økt med 11,7 prosent siden i fjor. De dyreste hyttene er på Tjøme, viser fersk statistikk.
Etter noen litt trege år på fritidsboligmarkedet har det begynt å løsne litt, melder meglerne.
Prisene fritidsboliger ved sjøen har gått opp med 11,7 prosent siden i fjor, viser statistikk fra Eiendom Norge, Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS.
Omsetningen er også økende, og det ble omsatt 2344 sjøhytter gjennom megler i fjor, 198 flere enn for ett år siden.
Dyrest på Tjøme
Gjennomsnittsprisen for en hytte ved sjøen er nå 2,217 millioner kroner.
Det er fortsatt dyrest på Tjøme (5,4 mill.), mens Lillesand (5,3 mill.) og Nøtterøy (4,9 mill.) følger på de neste plassene. Hele oversikten over de dyreste hytteområdene finner du i grafikken under.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)
André slo til på hytte som var satt ned med 800.000
- Kjøperne strekker seg lenger
- Fra og med sommeren i fjor så vi et takstkifte for hytter ved sjøen. Flere kommer på visning og flere legger inn bud. Kjøperne er opptatt av at de skal få kjøpt seg en hytte, og er villige til å strekke seg lenger for å få hytta, forklarer adm. direktør i Eiendom Norge, Christian V. Dreyer, prishoppet med overfor E24.
Det er større etterspørsel og mer handlekraft hos kjøperne både i fjell- og sjøhyttemarkedet for tiden, mener Dreyer:
- Flere kjøpere har heller gått til Sverige og Spania de siste årene. Men nå er det svenske markedet er blitt vesentlig dyrere de siste årene, og sterkere euro gjør at også Spania- alternativet er mindre attraktivt.
Dreyer tror også at en del hytteselgere har ligget i markedet i flere år og ventet på at markedet skulle bli villig til å gi en pris mer i tråd med det de ønsket.
Lenger omsetningstid
Det tok lenger tid (127 dager) å selge en hytte i snitt det siste året, enn sist år (106 dager), og selgerne har hatt større problemer med å oppnå prisantydning. Sjøhyttene ble i snitt omsatt for 2,5 prosent under prisantydning det siste året.
Flest omsatt i Kragerø
Kragerø hadde flest omsatte hytter siste år (65 hytter), tett fulgt av Hvaler (64) og Fredrikstad (59).
- Vi har merket et noe høyere volum, og dette skyldes i hovedsak at vi har hatt noen «hyllevarmere», som nå har blitt solgt etter at selgerne har krabbet stadig lenger ned i pris, forteller Ronny Jørstad, eiendomsmegler i Aktiv Kragerø.
NEF-direktør: – Bør bli mindre gunstig å investere i bolig nr. 2
- Opptatt av hva naboen fikk i 2007
Jørstad sier at en del hytteselgere for lenge har vært opptatt av hva naboen fikk for hytta si i toppårene 2007-2008, før finanskrisen slo innover fritidsboligmarkedet.
- Prisene her i Kragerø er heller ikke tilbake der de var før finanskrisen, sier Jørstad.
Mens snittprisen for en Kragerø-hytte i 2007 var 4,9 millioner kroner, er snittprisen det siste året 3,7 millioner kroner. Sammenligner man med Tjøme, for eksempel, var snittprisen der 4,7 millioner kroner i 2007, og 5,4 millioner kroner i 2015.
- Ønsker bedre standard
- Før finanskrisen var det flere som punget ut store summer for å få en enkel hytte på en holme eller et skjær i Kragerøs fantastiske skjærgård. Men nå etterspør folk i langt større grad vei, vann og kloakk og hytter som kan brukes store deler av året. Dermed blir ikke disse perlene like attraktive som de var, sier Jørstad.
I Kragerø - og trolig også i andre deler av lander hvor hytteselgerne har sittet på gjerdet en stund, og ventet på kjøpere - har de store, flotte eiendommene nå kommet ned på et akseptabelt nivå.
- Det at disse eiendommene blir solgt, kan gjøre store utslag for snittprisen, mener Jørstad.