Megler om Oslo-boliger: - I 2016 sto 3-4 prosent usolgt etter første forsøk, nå gjelder det kanskje 40 prosent

Sjekk hva de små objektene går for i hovedstaden. 

GÅR TREGERE: Meglere E24 har snakket med mener boligsalget i hovedstaden går vesentlig tregere enn samme tid i fjor.
  • Sophie Lorch-Falch
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Meglere melder om færre interessenter på visning, boligene må gjennom flere visningsrunder og budrundene starter lavere under prisantydning enn de tidligere har gjort.

For ett år siden var derimot maistemningen brennhet i Oslo-markedet.

Kontrasten er stor til bildet Oslo-meglerne tegner av boligmarkedet i hovedstaden nå, spesielt når det gjelder de mindre leilighetene - som var populære da markedet var på sitt heteste.

– Markedet har forandret seg mye. Det merkes i aller høyeste grad, sier eiendomsmegler og partner Marita Friis Stensland i Aktiv.

– Jeg tipper at i 2016 var 3-4 prosent av primært toromsboligene usolgt etter første forsøk. Nå gjelder det kanskje 40 prosent.

Christoffer Askjer, Sem og Johnsen eiendomsmegling

Partner i Sem og Johnsen eiendomsmegling, Christoffer Askjer, har nettopp solgt en leilighet på 29 kvadratmeter på Kampen til prisantydning på 2,8 millioner, inkludert fellesgjeld.

- Markedet har gått fra å være eksepsjonelt godt til å være godt. Det er betydelig færre mennesker på visning og roligere tempo, men det er fortsatt et marked med mange kjøpere som skal dekke et boligbehov, sier Askjer til E24.

Kuppes fortsatt

Den andre helgen i mai er i underkant av 18.000 boliger tilgjengelig i bruktboligseksjonen på Finn.no, hvorav 2.950 er til salgs i Oslo, byen som i over ett år har vært plaget av boligtørke.

- Det har kommet flere boliger på markedet enn tidligere, som selvfølgelig fører til at det er større konkurranse om interessentene og mange færre på visning, sier Friis Stensland.

- Jeg opplever at det er litt færre interessenter, men jeg oppfatter at de som først kommer på visning er seriøse og kjøpeklare, sier partner i Aktiv, Per-Kristian Hansen, til E24.

Per-Kristian Hansen, Aktiv

Og fortsatt er det enkelte objekter som går av markedet før visning. Denne uken ble en bolig på 50 kvadratmeter på Sandaker kapret 280.000 kroner over prisantydning på 3,7 millioner, inkludert fellesgjeld.

Selgerne har fått nedjustert forventningene til at boligen skal gå høyt over prisantydning, og da er det mer fristende å takke ja til gode forhåndsbud, ifølge Hansen.

- Jeg synes meglerne har gjort en god jobb med å prise boligene korrekt. Dette gjør det også til et lettere og mer presist marked å forholde seg til for potensielle kjøpere.

Les også

Boligbremsen brer om seg i Oslo: Selger små krypinn en halv million billigere

- Viktig å sette prisantydning selger er fornøyd med

Strøkne leiligheter med stilige detaljer trekker fortsatt 20-30 interessenter til visning, mens de mer ordinære leilighetene drukner blant de rundt 2.900 leilighetene som er til salgs i Oslo på Finn.no nå, ifølge Friis Stensland.

- Gode leiligheter går alltid, mens de som er gjennomsnittlige sliter med å utkonkurrere de andre, sier hun.

Marita Friis Stensland, Aktiv

Utfordringen til meglerne er å forberede selgerne på at markedet ikke er like hett lenger, og at det kanskje må kjøres flere visninger før boligen er solgt. Og det er ikke alle selgere som vil ta til takke med bud under prisantydning.

- Særlig nå er det viktig å sette en prisantydning selger er fornøyd med. Enhver boligselger vil tenke at man kan få mer for boligen, dersom man kjørte en runde til. Fem til ti interessenter på visning og to budgivere er fint for førstegangskjøpere som skal inn i markedet. Samtidig må jeg si at overgangen kom veldig brått, sier hun.

100.000 kroner per kvadratmeter

E24 har sjekket salgspris i forhold til prisantydning på åtte leiligheter under 50 kvadratmeter i sentrale Oslo. To av åtte leiligheter gikk under prisantydning, en ble solgt til prisantydning.

Se oversikt lengre ned i saken

Meglerne E24 har vært i kontakt med, peker på innstrammingene i boliglånforskriften fra nyttår, mer korrekt prising av objektene og atskillig flere boliger til salgs, som hovedårsakene til stemningsskiftet.

Meglerne er flinkere til å prise boligene etter markedet, men et stadig krympende avvik indikerer også et kjøligere boligmarked i hovedstaden.

Les også

Ble spådd «kraftigste vårslipp noensinne»: Meglernes dom: – Helt som normalt

- Jo, ting har roet seg, men hva blir objektene solgt for, spør partner i Nordvik & Partners, Thomas Granmo Kiligitto, retorisk, og sikter til at de skyhøye kvadratmeterprisene holder stand.

Han har nettopp solgt 27 kvadratmeter på Majorstuen 100.000 kroner under prisantydning på 2,8 millioner. Tross kjøper fikk tilslag på leiligheten under prisantydning, måtte vedkommende fortsatt ut med 100.000 kroner per kvadratmeter.

Selger oppnår dermed fortsatt svært gode priser for boligen, selv om budrundene ikke går hundretusenvis av kroner over prisantydning, ifølge Granmo Kiligitto. Som også sier at hovedårsaken er at strategien nå er å gå ut med mer riktig pris.

At meglerne er blitt flinkere til å prise og at det tiltrekker færre interessenter på visning, bekrefter også Askjer i Aktiv.

- Vi merket resolutt at det kom færre på visning da vi la om prisingen for et halvt år siden. Nå er tilbudet blitt større, og det er det som gjør at det blir roligere stemning. Nå ser vi stort sett at vi treffer markedet godt med prisantydning, sier Askjer.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/unManageableContent/404
Les også

– De hysteriske budrundene er bak oss

Les også

– Boligprisveksten dabber betydelig av

Les også

Rekordsalg for Obos

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Aktiv Eiendomsmegling

Flere artikler

  1. – Folk vil ikke strekke strikken like langt i budrundene

  2. Meglere melder om positivt skifte: – Folk tenker at bunnen er nådd

  3. Oslo-leilighet på 28 m² gikk 800.000 over prisantydning

  4. - Tror vi blir mer gira om våren

  5. Satte ned prisen to ganger – da kom folk på visning