Rekordmange norske studenter velger utlandet
Til tross for en svak norsk krone, har det å studere i Storbritannia, USA og Danmark aldri vært mer populært.
I fjor valgte mer enn 25 000 nordmenn å studere i utlandet. Det innebærer at hele 15 prosent av norske studenter med støtte fra Lånekassen velger å studere utenfor Norge. Aldri før har så mange nordmenn reist til utlandet for å studere, skriver Lånekassen i en pressemelding fredag.
Det er ifølge Lånekassen stadig flere som velger å ta hele utdanningen sin i utlandet, mens antallet studenter som velger utvekslingsopphold har gått ned de siste to årene, både når det gjelder videregående og høyere utdanning.
Ville fortsatt valgt utlandet
23 år gamle Kjetil Oeding Amundstad fra Bergen har valgt å ta hele graden sin ved den danske handelshøyskolen Copenhagen Business School (CBS). Skolen er førstevalget blant norske studenter som velger å studere i Danmark og hadde 756 norske studenter i 2014.
Amundstad valgte å studere i utlandet fordi han ønsket seg en mer internasjonal profil, kombinert med studier på engelsk. Han har nå studert ved CBS i over tre år, og merker utviklingen i den norske kronekursen.
– Da jeg begynte å studere i København var kronekursen tilnærmet lik den danske kronen, og i dag er kursen 1,25. Det merkes godt at alt nå er 25 prosent dyrere. Jeg er heldig som slipper å betale skolepenger for å studere i Danmark, forteller studenten.
Amundstad forteller at den svake kronen har gitt et mye større intensiv til å finne seg en jobb ved siden av studiene nå enn tidligere, men at han ikke angrer på valget om å studere i utlandet.
– Til tross for den svake kronekursen ville jeg fortsatt valgt å studere i utlandet om jeg skulle valgt på nytt nå. Men da jeg skulle begynne på master nå i år, vurderte jeg USA, men det slo jeg helt fra meg, det hadde blitt for dyrt. Det er fremdeles billig å leve som student i Danmark, forteller han.
Tror norskekronen kan bli enda svakere: - Vil ikke få drahjelp av valutakursen
Jakob Aure er president i ANSA, en organisasjon for norske studenter i utlandet. Han forteller at det er bra at stadig flere norske studenter tar hele utdannelsen sin utlandet, men bemerker også nedgangen i antall utvekslingsstudenter, til tross for at studentmassen i Norge totalt har økt.
– Dette mener vi i ANSA er bekymringsverdig og tyder på at norske universiteter og høyskoler ikke gjør nok for å oppfordre og tilrettelegge for at studenter kan ta et eller to semestre i utlandet.
Storbritannia mest populært
Det er Storbritannia som er den store favoritten blant norske studenter, og 8500 valgte i fjor å ta hele eller en del av utdanningen sin der. USA, Danmark, Australia og Polen er også populære studieland opplyser Lånekassen.
Kronen på det svakeste på over 13 år
Økonomi, administrasjon og ledelse er de mest attraktive studiene for norske studenter som tar hele graden i utlandet, fulgt av medisin og samfunnsfag.
Bekymret for svak krone
Jakob Aure understreker at tallene fra lånekassen gjelder for skoleåret 2014 – 2015, og ikke viser den reelle effekten av valutasmellen norske studenter må forholde seg til i dag. Han forteller likevel at mange er usikre på den økte gjeldsbyrden ved å studere i utlandet.
– Vi får stadig flere henvendelser fra unge som nå vegrer seg for å begynne på studier i utlandet på grunn av høye kostnader som delvis skyldes en dårligere kronekurs og delvis skyldes økte skolepengesatser i spesielt den engelskspråklige verden.
Aure mener at politikerne må komme på banen, og gjøre det mer fordelaktig for norske studenter å ta hele eller deler av graden i utlandet. Blant annet etterlyser han et skolepengestipend på doktorgradsstudier og en økning i stipendandelen av skolepengestøtten som lånekassen gir ut.
Her er verdens beste universiteter
Må bli mer attraktive på det norske arbeidsmarkedet
Ansa-president Jakob Aure forteller at statistikken viser at det ofte er litt vanskeligere for norske studenter som har studert i utlandet å få jobb i Norge, men at lønnen øker raskere når de først har fått seg jobb. Han mener norske bedrifter må prioritere disse søkerne.
– Norske bedrifter kan bli flinkere til å se etter folk som har studert i utlandet, og verdsette den kompetansen disse studentene tar med seg, forteller Aure.