Finn.no: - SAS har i aller høyeste grad tjent på dette

Kundene ble ikke skremt av streikefaren i helgen. Men mandag forsvant kundene for Norwegian, ifølge Finn Reise.

OPPTUR: SAS merker stor pågang etter billetter som følge av streiken i Norwegian.
Publisert:

Mens hele Norge satt klistret til skjermen for å følge de norske idrettsheltenes gullsanking under Ski-VM i Falun i helgen, ble Norwegian rammet av den største streiken i flyselskapets historie.

Men historien blir langt dystrere om ikke partene i Parat og Norwegian pilotforening kommer til enighet innen onsdag. Da lammes nemlig store deler av flytrafikken til Norwegian når 650 piloter ikke møter til jobb.

Om det er gullrusen fra VM i helgen som fikk nordmenn til å vente med å ta sorgene på forskudd, vites ikke.

Les også

Norwegian-pilotene sier blankt nei til nytt drøftelsemøte

Blåmandag for Norwegian

- SAS TJENER PÅ STREIKEN: Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise, synes det er underlig at brukerne hos Finn ikke endret bestillingsvaner i lys av Norwegian-streiken før mandag.

Streikefaren skremte i alle fall ikke besøkende fra å kjøpe flybilletter fra det streikerammede konsernet, melder Finn Reise.

– Hele helgen var det «business as usual 24/7». Andelen mellom de forskjellige flyselskapene i helgen var helt normal, men mandag så vi en dramatisk endring, sier kommersiell direktør Terje Berge til E24.

Foran seg har han trafikktall fra nettportalen, som årlig står for salget av over én million flyseter.

– Det som skjer i flymarkedet skjer også hos oss. Så store er vi. Vi ser helt klart at streiken har hatt stor effekt på bruken av Finn Reise, sier han.

Den dramatiske endringen var vesentlig i Norwegians disfavør.

– Vi hadde en veldig god bookingdag i går. Mye høyere enn forrige mandag. Men vi så at Norwegian ble valgt bort, sier Berge.

De to største reisebyråene i Norge, Via Egencia og Berg Hansen Reisebyrå, kunne overfor Aftenposten mandag opplyse samme trend.

– Det er naturlig at de reisende vil gardere seg når det er skapt så stor usikkerhet for om det i det hele tatt er mulig å komme seg av gårde med Norwegian. Derfor velger mange å bestille hos SAS i stedet, sier Rune Feltman, nordisk sjef for Via Egencia, til avisen.

Les også

Disse tirsdags-avgangene har Norwegian kansellert

Booker dobbelt

Inneværende uke er et svært ugunstig tidspunkt å være et streikerammet flyselskap, ifølge Berge. I to uker har trafikken stått stille hos Finn Reise grunnet avvikling av vinterferie. Nå går Norwegian glipp av etterslepet av bestillinger.

– I forhold til forrige uke er dette en viktig bookinguke. Vi hadde en god økning i bookinger og trafikk mandag, sier han.

– Kan dette skyldes at enkelte garderer seg ved å booke dobbelt?

– Det er helt klart noen kan ha booket dobbelt.

Og Berge er klar på hvilket flyselskap som stikker av med de fleste kundene.

– SAS har i aller høyeste grad tjent på risikoen for kanselleringer i Norwegian, ettersom SAS og Norwegian er store og nesten alene med å operere innenlands og en stor andel av fly bookingene på Finn reise er innenlands.

Les også

Stor trafikk skaper trøbbel på Norwegians nettsider

Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

SAS: – Økt salg

SAS bekrefter at selskapet har solgt flere billetter etter risikoen for kanselleringer hos Norwegian steg, til tross for at selskapet selv var rammet av streik i helgen.

– Vi har hatt en gradvis økning de siste dager på henvendelser til selskapet, når det gjelder praktiske spørsmål om hvorvidt Norwegian-billetter er gyldige på SAS fly hvis dere flyging rammes i streiken. I tillegg til dette opplever vi økt salg, sier han, og forteller han ikke kan være mer detaljert, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til E24.

Ifølge Johansen, er det forretningsreisende som først agerer når streik sår usikkerhet om kanselleringer.

– Ferie- og fritidsreisende med lite fleksible billetter som skal til destinasjoner med få andre alternativer rammes kanskje i størst grad hvis kanselleringer oppstår.

SAS setter likevel ikke inn ekstraordinære tiltak for å ta imot flere passasjerer, selv om etterspørselen skulle skyte i været sammenfallende med en eventuell streikeopptrapping onsdag.

Les også

Heftig debatt på Norwegians intranett: – Vi synes Parat opptrer litt arrogant

Svindyre billetter onsdag

Passasjerer som skal fly innenlands onsdag, må grave dypt i lommeboken.

Mandag var flere billetter tilgjengelig fra 799 kroner med SAS, mens det svir intenst å bestille flybilletter tirsdag.

Hos SAS er flere fly fullbookede, men enkelte full flex-billetter er lagt ut til blodpris. Det virker dyrere å reise til Oslo, enn fra Oslo.

De dyreste flybillettene mellom Trondheim og Oslo Gardermoen koster 3.588 kroner onsdag (SAS Go), og opptil 5.138 kroner hvis man krever full fleksibilitet, noe som er attraktivt for forretningsreisende.

Det rimeligste alternativet er å fly midt på dagen, eller sent kveld. Da koster det kun 1.849 kroner å rette kursen mot Oslo.

På samme strekningen selger NSB fremdeles togbilletter til minipris, fra 449 kroner én vei.

Fra Bergen til Oslo selger NSB billetter ned mot 349 kroner én vei, mens å krysse ruten med SAS koster fra 1.899 kroner. Flere avganger er fullbookede. Er man tvunget til å reise morgen er alle fly, unntatt én, fullbooked.

Det koster intet mindre enn 3.888 kroner og 4.438 kroner hvis man velger full fleksibilitet.

E24 gjør oppmerksom på at Finn.no er eid av Schibsted, som eier VG. VG har 100 prosent eierandel i E24.

Les også

Avlyser møtet mellom Norwegian og pilotene

Les også

Professor: - Jeg håper pilotene skjønner når de må si stopp

Les også

SAS-nettsidene nede: – Ble utsatt for angrep

Publisert: